Ανοίγει η έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι

Πρεμιέρα απόψε για τα "Βλέμματα"

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 7.10.2013 | 19:42

 

Η εγκατάσταση έχει ήχο (τον χτύπο της καρδιάς), αέρα, φως. Οι θεατές δε στέκονται μπροστά σε ένα έργο τέχνης. Κυκλοφορούν ανάμεσα στα κρεμασμένα ριντό, στα βλέμματα των 50 Αθηναίων, τα οποία επέλεξε ο Μπολτάνσκι, κάνοντας αυτό το έργο, ειδικά για την πόλη της Αθήνας.

Πως σας φαίνονται τα βλέμματα των Αθηναίων; τον ρωτήσαμε κατά τη διάρκεια του δημοσιογραφικού preview.

"Τα βλέμματα είναι παντού τα ίδια, έχουν την ίδια σημασία για μένα. Μεγάλη σημασία. Aυτό που επιθυμώ είναι να ενεργοποιώ με το έργο μου τις αισθήσεις των θεατών, να δημιουργώ μια ατμόσφαιρα που τους συνεπαίρνει".

Στην είσοδο ένα πορτραίτο, το βλέμμα του νεαρού Μπολτάνσκι και οι αλλοιώσεις που έχει υποστεί μέσα στο χρόνο. Και ένας τεράστιος χρονομέτρης, ο οποίος μετρά τα δευτερόλεπτα της ζωής του καλλιτέχνη. 

"Θα σταματήσει όταν πεθάνω", λέει χαμογελώντας. 

Οι λευκές κουρτίνες κινούνται συνεχώς με τις ελαφρές ριπές του αέρα, οι χαρακτηριστικοί γλόμποι του Μπολτάνσκι υποφωτίζουν το έργο, οι άνθρωποι κινούνται ανάμεσα στο έργο, σε ένα παιχνίδι με τις σκιές, ένα παιχνίδι του φωτός, ένα παιχνίδι της ζωής και του θανάτου.

Η έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι ξεκινά απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2014.

 

 

 

Ανοίγει η έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι

Ανοίγει η έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι