Το αραβικό καλοκαίρι της καταστροφής

Οι καταστροφές στην Αίγυπτο δυστυχώς δεν έχουν τέλος

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 23.8.2013 | 12:00

 

Οι αριθμοί μερικές φορές τα λένε όλα. Δεν μπορούν να καταγράψουν συναισθήματα αλλά σίγουρα δημιουργούν εντυπώσεις. Οι καταστροφές στην Αίγυπτο δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στις αποκαλύψεις για την κατάσταση των μουσείων προστέθηκαν και 40 εκκλησίες οι οποίες έχουν λεηλατηθεί και παραδοθεί στις φλόγες. Αλλές 23 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

 

 

 

Παραμένει ασαφές ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, παρόλο που κατηγορούνται για αυτές οι φανατικοί μουσουλμάνοι. Μέσα στις εκκλησίες υπήρχαν σπάνιες τοιχογραφίες, παμπάλαιες εικόνες, κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, σπάνια βιβλία. Ολα αληθινά έργα τέχνης. Και αυτά δεν πουλήθηκαν, δεν έγιναν εμπόρευμα όπως συνέβη με τους θησαυρούς των μουσείων. Αντιθέτως έπεσαν στα χέρια των φανατικών και καθώς κουβαλούν τον θρησκευτικό συμβολισμό καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 

 

Στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, μόλις 50 χιλιόμετρα έξω από το Κάϊρο, οι δράστες έγραψαν στους τοίχους συνθήματα με σπρέι που έλεγαν: "Allah u Akbar" ("Ο Θεός είναι μεγάλος"), "Η Αίγυπτος είναι ισλαμική," και "Ο Σίσι είναι ένα δολοφόνος" (εννοώντας φυσικά τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι).

 

 

Το κύμα της οργής που σαρώνει εδώ και δυο μήνες την Αίγυπτο, έχει πολλά θύματα αλλά έχει και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις των χριστιανικών μειονοτήτων της χώρας.
Στην Αίγυπτο ζουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια Χριστιανοί Κόπτες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού.

 

 

Παρόλο που οι Κόπτες έχουν έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους πιο μετριοπαθείς μουσουλμάνους, δεν έχουν καταφέρει να προστατεύσουν από τις επιθέσεις τους θρησκευτικούς τους χώρους.

 

*****