Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική
85 πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής αναδεικνύουν την εικόνα της Ελληνίδας σε μια μεγάλη έκθεση.
Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική», που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 20:30.
Ογδόντα πέντε εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου, καθώς η τέχνη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την εποχή της.
Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας, μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές, συμβολισμούς, αλληγορίες και πίνακες συγχρόνων ζωγράφων.
Έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων υψώνουν έναν ύμνο στη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η γοητευτική αυτή θεματική έκθεση μας επιτρέπει, επίσης, να παρακολουθήσουμε την πολύπλευρη εικόνα των αισθητικών τάσεων και τις διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.
Θα παρουσιαστούν έξοχες προσωπογραφίες γυναικών, οικογενειακά πορτρέτα και ηθογραφικές σκηνές, που αναδεικνύουν τον ρόλο της γυναίκας, στο τέλος του 19ου αιώνα.
Σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί, όπως οι Θεόδωρος Βρυζάκης, Διονύσιος Τσόκος, Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Κουνελάκης, Σπυρίδωνας Προσαλέντης, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Περικλής Πανταζής, Γεώργιος Άβλιχος, Γεώργιος Ροϊλός, Συμεών Σαββίδης, Ιάκωβος Ρίζος, Θεόδωρος Ράλλης κ.ά. προβάλλουν τη θέση της γυναίκας μέσα στην ελληνική κοινωνία και τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από τις αλλεπάλληλες πρωτοποριακές τεχνοτροπίες της τέχνης, θα παρακολουθήσουμε τη μορφή της γυναίκας και τον αθέατο εσωτερικό κόσμο της, στα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών όπως των Παύλου Μαθιόπουλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιώργου Μπουζιάνη, Νίκου Λύτρα, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Νικολάου, Γιώργου Μαυροΐδη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Παναγιώτη Τέτση, Σωτήρη Σόρογκα, Σάββα Χαρατσίδη, Αλέκου Φασιανού, Βασίλη Σπεράντζα, Τάκη Κατσουλίδη, Χρίστου Καρά, Γιώργου Ρόρρη κ.ά., καθώς η γυναικεία μορφή αποτελεί σημείο εικαστικού προβληματισμού και αναζήτησης καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Όλα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, με μικρή, αλλά σημαντική συμπλήρωση από τις συλλογές του Σωτήρη Φέλιου, Μάκη Μάτσα, Φωτεινής Τριανταφύλλη, Πίτερ και Στέλλας Κατσίχτη και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και της επιμελήτριας της έκθεσης, κ. Λαμπρινής Καρακούρτη-Ορφανοπούλου.
ΠΟΤΕ | 07/11/2018 - 03/02/2019 |
ΠΟΥ | ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ |