Βένια Δημητρακοπούλου, Προμαχώνες

Μια μνημειακής κλίμακας γλυπτική εγκατάσταση, κατασκευασμένη από χάλυβα.

LIFOTEAM 6.11.2014 | 00:00

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς το έργο «Προμαχώνες» της Βένια Δημητρακοπούλου, μια μνημειακής κλίμακας γλυπτική εγκατάσταση, κατασκευασμένη από χάλυβα. Το έργο αναφέρεται σε μια οιονεί συνθήκη πολιορκίας, στην κατάσταση επιφυλακής επί των επάλξεων, στην αντίσταση.

 

Εξίσου δυναμική με το βαρύ υλικό του έργου είναι η παρουσία στο χώρο τόσο της σκιάς που δημιουργείται, είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο, όσο και του ήχου, στοιχεία άυλα που εισάγουν τη διάσταση του χρόνου και την κίνηση στη γλυπτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας την ίδια τη φύση και τα όρια της γλυπτικής φόρμας και της υλικότητάς της.

 

Οι σκιές που παράγονται από το έργο, ο ήχος που το συνοδεύει και η μνημειακή κλίμακα του έργου δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο «περιβάλλον» μέσα στο οποίο ο θεατής καλείται, συμμετέχοντας σωματικά και πνευματικά, να βιώσει μια συναισθητική εμπειρία. Η στατικότητα του γλυπτού «ρευστοποιείται», παράγοντας δυναμικές φόρμες σε διαρκή κίνηση, σαν τις εικόνες μιας μάχης με αβέβαιη έκβαση.

ΠΟΤΕ06/11/2014 - 08/02/2015
ΠΟΥΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός