Έκθεση εικαστικών: «Η Αλίκη στο Μουσείο των θαυμάτων» στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η ηρωίδα μέσα από την αλληγορική γλώσσα του παραμυθιού, επιχειρεί μία περιήγηση στον εσωτερικό κήπο του μουσείου, θέτοντας στα αγάλματα, τα ερωτήματά της.

The LiFO team, 20.5.2021 | 11:02

Μια ασυνήθιστη και εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα κάνει την εμφάνισή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Καθώς είναι ασυνήθιστοι οι καιροί που ζούμε, το κορίτσι του Λιούις Κάρολ σε αυτό το σταμάτημα του κόσμου όπως τον ξέραμε, ξεμυτίζει από τον καθρέφτη και μας συστήνεται στο έργο έντεκα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Μπορεί να είναι αμέτρητες οι διασκευές που έχουν γίνει στο όνομά της, αλλά οι εικαστικοί φιλοδοξούν να οδηγήσουν το κοινό σε ένα ταξίδι κάτω από την τρύπα του κουνελιού, κάτω από το προφανές.

 

Η ηρωίδα μέσα από την αλληγορική γλώσσα του παραμυθιού, επιχειρεί μία περιήγηση στον εσωτερικό κήπο του μουσείου, θέτοντας στα αγάλματα, τα ερωτήματά της. Οι καλλιτέχνες, βασισμένοι στις αυξομειώσεις του ύψους της Αλίκης, μετά τα γνωστά «πιες με» και «φάε με», βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασυμφωνία ανάμεσα σε αυτό που λέγεται και σε αυτό που πράγματι ακούμε, λες και υπακούουν στη βασίλισσα του χάσματος, που είναι η μεταφορά. Ίσως έτσι μας κάνουν να σταθούμε κι εμείς μπροστά στον καθρέφτη, αφήνοντας πίσω τις βεβαιότητες και τολμώντας ένα βήμα μπροστά.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ηλίας Καφούρος, Κώστας Λάβδας, Νίκος Μόσχος, Λίλα Μπελιβανάκη, Μανώλης Μπιτσάκης, Βιβή Παπαδημητρίου, Κωστής Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Βασίλης Σελιμάς, Τζώρτζια Φάμπρις.

 

Την έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Μυλωνάς. Υπεύθυνη οργάνωσης η Αιμιλία Κουγιά.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2021

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός