Έκθεση-ταξίδι στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος
Ντοκουμέντα, ιστορικά τεκμήρια και έργα τέχνης από το αρχείο του κόμματος εκτίθενται στον Περισσό
Έκθεση αρχειακού υλικού πραγματοποιήθηκε χτες στα κεντρικά γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό στην οδό Ηρακλείου 145. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ιστορικού κόμματος καθώς και στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.
Στο φουαγιέ της έδρας του ΚΚΕ μπορούσε κανείς να περιηγηθεί σ’ ένα ταξίδι της 100χρονης ζωής και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε αυτήν την ιστορική διαδρομή στο παρελθόν ο επισκέπτης διέκρινε έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη δράση του ΚΚΕ, έργα κομμουνιστών εικαστικών δημιουργών, έργα αγωνιστών που δημιουργήθηκαν σε φυλακές και εξορίες, αλλά και ντοκουμέντα από το αρχείο του Κόμματος.
Την ξενάγηση έκανε ο Φάνης Παρρής στέλεχος του Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας που έστησε την έκθεση ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Επιπρόσθετα, το αρχειακό υλικό περιέχει πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες και οι οποίοι είχαν ως βασική πηγή έμπνευσης την ιδεολογία και τους αγώνες του ΚΚΕ όπως οι: Δημήτρης Οικονομίδης, Γιώργης Βαρλάμος, Δημήτρης Γιολδάσης, Δημήτρης Μεγαλίδης, Ζιζή Μακρή, Γιάννης Κεφαλληνός, Γιώργης Δήμου, Γιώργης Φαρσακίδης, Α. Τάσσος, Γιώργος Σικελιώτης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Κώστας Μαλάμος, Αρμάος, Ελισάβετ Χανδρή, Χορτομάος, Δόξας, Ηλίας Φέρτης, Ανδρέας Αναγνωστόπουλος.
Επίσης, φιλοξενούνται δυο πίνακες με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, ένα έργο κολάζ με γραμματόσημα που απεικονίζει τον Άρη Βελουχιώτη και έχει φιλοτεχνήσει ο Μίμης Φωτόπουλος, καθώς και μια προσωπογραφία που απεικονίζει τον Ν. Μπελογιάννη και η οποία έχει φτιαχτεί με γραφομηχανή.
Αρκετές προθήκες είναι αφιερωμένες στη δράση των κομμουνιστών και αγωνιστών κρατουμένων στις φυλακές και στις εξορίες ενώ εντυπωσιάζει το βιολί των Φυλακών Αβέρωφ, το οποίο κατασκευάστηκε από κρατούμενους και συνόδευε το χορό των μελλοθανάτων.
Παράλληλα, στην έκθεση μπορεί κανείς να δει προγράμματα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που ανέβηκαν τη δεκαετία του '50 στον Άη Στράτη ενώ φιλοξενούνται χειροτεχνήματα συντρόφων από τις εξορίες και τις φυλακές. Κάρτες εξόριστων προς τους αγαπημένους τους, ζωγραφισμένα κοχύλια και πέτρες, ξυλογραφίες και ξυλόγλυπτα, χειροτεχνήματα φτιαγμένα με τα πιο απλά υλικά, με ψαθί, πέτρες, ξύλο, ακόμα και οδοντογλυφίδες, σκίτσα και προσωπογραφίες.
Φυσικά, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βιβλία για τις εξορίες, το βιβλίο Γιούρα με αφιέρωση του Πέτρου Κόκκαλη, καθώς και μια έκδοση του «Αντι-ντύρινγκ» η οποία φέρει τη σφραγίδα «εγκρίθηκε» από τον έλεγχο λογοκρισίας των φυλακών.
Στα αντικείμενα που εκτίθενται υπάρχει ο Ασύρματος από τα χρόνια της παρανομίας, πολύγραφος της ΚΝΕ, αντικείμενα από παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ, όπου τυπώνονταν εφημερίδες, προκηρύξεις και τρικάκια, αντικείμενα για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων καθώς κι όπλα, γεμιστήρες που χρησιμοποιήθηκαν από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ανάμεσά τους και ένα πολυβόλο, του Γιώργη Τζομπανάκη, ενός από τους τελευταίους αντάρτες του ΔΣΕ στην Κρήτη.
Ωστόσο, το βλέμμα επικεντρώνεται στην νάρκη που έφτιαχναν στον ΔΣΕ, το ατομικό βιβλιάριο μαχητή, αλλά και επαναχρησιμοποιούμενη σύριγγα και υγειονομικό υλικό. Επιπλέον, ξεχωρίζει η προθήκη με το κλειδί από το κελί στις Φυλακές Καλλιθέας όπου ήταν φυλακισμένος ο Νίκος Μπελογιάννης, πλαισιωμένο από τα έργα του «Κείμενα από την απομόνωση» και «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα».
Τέλος, στο προαύλιο εκτίθενται ακόμα θραύσμα από βόμβα Ναπάλμ, που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί μαζί με τον ελληνικό αστικό στρατό ενάντια στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καθώς και ένα αντιαεροπορικό «Χότσκις» από εκείνη την περίοδο.