Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», οργανώνει δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική του αρχαίου κόσμου με πολυαισθητηριακό τρόπο.

 

Από τη Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου πειραματικές ανασυνθέσεις ενδυμασιών εμπνευσμένες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα.

 

Δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Birmingham και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού.

 

Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού και άλλων Μουσείων της Ελλάδας, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες και η Μινωική Θεά των Όφεων.

 

Η κα Diana Wardle θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά, με ελεύθερη είσοδο, σχετικά με την πειραματική της έρευνα με θέμα «Αναβιώνοντας τις αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού» την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Θα προσφέρει, επίσης, εργαστήρια με χειροτεχνίες για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών (στην ελληνική γλώσσα) και παρουσιάσεις/επιδείξεις των ενδυμάτων και των μεθόδων ανασύνθεσής τους για ενήλικες (στην αγγλική γλώσσα).

 

Ενδυμασίες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα αναβιώνουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες και η Μινωική Θεά των Όφεων.

 

Πρόγραμμα:

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση για παιδιά στις 12.00 μμ.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου: διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου με θέμα: «Αναβιώνοντας τις αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού»  στις 18.00 μμ.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση για παιδιά στις 12.00 μμ.

 

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση για ενήλικες, 17.00 μμ.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση για ενήλικες, 12.00 μμ.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση για ενήλικες, 17.00 μμ.

 

Info:

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Αθήνα. Τηλέφωνα: 213 214 4856/-4858

 

Διάρκεια έκθεσης: 3-16 Σεπτεμβρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

 

Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας, για παιδιά και ενήλικες, στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 30 λεπτά. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση: 15 άτομα.

 

Η παρακολούθηση της διάλεξης (6/9) είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1.

 

Ενδυμασίες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα αναβιώνουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός