Έρχεται το τέλος του κόσμου;

Μια έκθεση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στον «Ελληνικό Κόσμο»

LIFOTEAM 12.12.2014 | 11:24

Έρχεται το τέλος του κόσμου;
Χασμόσαυρος (μοντέλο)/ Chasmosaurus belli: Αυτός ο δεινόσαυρος έζησε λίγο πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι. Το όνομά του σημαίνει σαύρα με χάσματα και σχετίζεται με το δέρμα του που έχει μεγάλες οπές. Ήταν φυτοφάγος και το μήκος του έφτανε τα έξι μέτρα. Η εξαφάνιση των δεινόσαυρων, 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, άνοιξε το δρόμο για την ποικιλία της ζωής σήμερα.

 

Γιατί η εξαφάνιση είναι τόσο σημαντική; Σώζουμε ή θυσιάζουμε είδη; Ποιοι ήταν οι τελευταίοι επιζώντες; Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους; Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η νέα έκθεση «Εξαφάνιση των ειδών. Έρχεται το τέλος του κόσμου;» που ξεκινάει στις 12 Δεκεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο».

 

Έρχεται το τέλος του κόσμου;
Κρανίο σμιλόδοντα (μοντέλο)/ Smilodon sp: Οι σμιλόδοντες περιπλανιόνταν σε όλη τη Βόρεια Αμερική παραμονεύοντας για τη λεία τους, τα μεγάλα θηλαστικά, από βίσονες έως μεγαθήρια. Χρησιμοποιούσαν τα δύο τεράστια αλλά εύθραυστα δόντια είτε για να πλήξουν τα αιμοφόρα αγγεία των θηραμάτων τους είτε για να τα αρπάξουν από το λαιμό, στραγγαλίζοντάς τα.Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν το φοβερό σμιλόδοντα. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Όμως, όταν οι άνθρωποι έφτασαν πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική, κυνήγησαν τη λεία του σμιλόδοντα. Με λιγότερη τροφή και το κλίμα να θερμαίνεται περιορίζοντας τα ενδιαιτήματά του, ο σμιλόδοντας εξαφανίστηκε πριν από περίπου 9.000 χρόνια.

 

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο μέσα από βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια, και αληθινά εκθέματα που επιχειρούν να εξηγήσουν πως διαμορφώθηκε η ζωή στον πλανήτη όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Άλλωστε, οι δεινόσαυροι είναι ένα μόνο από τα είδη που εξαφανίστηκαν καθώς πάνω από το 99% των οργανισμών που κάποτε ζούσαν στη γη, έχει πλέον εκλείψει.

 

Έρχεται το τέλος του κόσμου;
Ντόντo (αντίγραφο)/ Raphus cucullatus: Όταν λέμε ντόντο, εννοούμε χαζός; Τεμπέλης; Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα πουλί που ζούσε στο Μαυρίκιο επί εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που αρουραίοι, κατσίκες, χοίροι και πίθηκοι εισήχθησαν στο νησί από ναυτικούς. Σε αυτούς τους εισβολείς άρεσαν τα αυγά του ντόντο και έτσι επήλθε η εξαφάνιση τη δεκαετία του 1680.

 

Πουλιά Ντόντο, δεινόσαυροι, παράξενα έντομα και υπερμεγέθη πτηνά, είναι μόνο ένα δείγμα από όσα θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης, που περιλαμβάνει περίπου 60 εκθέματα στο σύνολό της. Είδη που εξαφανίστηκαν, που κατάφεραν να επιζήσουν αλλά και άλλα που επανεμφανίστηκαν είναι στην διάθεση των επισκεπτών για να τα διερευνήσουν. 

 

Έρχεται το τέλος του κόσμου;
Ερυθρός τόνος (μοντέλο)/ Thunnus thynnus: Πρόσφατες εκτιμήσεις για τον ερυθρό τόνο δείχνουν ότι το είδος έχει μειωθεί 30 έως 50 τοις εκατό παγκοσμίως κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Φαίνεται ότι θανατώνονται γρηγορότερα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν. Για την πρόληψη της εξαφάνισης, πρέπει να τρώμε λιγότερο τόνο και να επιβάλλουμε μέτρα διατήρησης του είδους.

 

Η έκθεση εξετάζει ακόμα, μια σειρά ζητημάτων σχετικά με το μέλλον του πλανήτη και τον ειδών και εξετάζει κατά πόσο μπορούμε να σώσουμε τα είδη που θεωρούνται σήμερα υπό εξαφάνιση, όπως π.χ. η τίγρη και ο ουρακοτάγκος. Η διαδικασία της εξαφάνισης είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς συνδέεται με την προέλευσή μας και την επιβίωσή μας και διαμόρφωσε την ζωή στον πλανήτη όπως είναι γνωστή σήμερα. Οι αλλαγές που συντελέστηκαν με το πέρασμα των χρόνων δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάζουν και το ανθρώπινο είδος. Στις συνέπειες αυτών επικεντρώνεται το τελευταίο μέρος της έκθεσης θέλοντας να προβληματίσει το κοινό σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της ζωής πάνω στη γη.

 

Έρχεται το τέλος του κόσμου;
Αυγό πουλιού ελέφαντα/ Aepyornis sp: Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα αυγά από αυτό. Μεγαλύτερο από κάθε αυγό δεινόσαυρου, θα αρκούσε για 30 ομελέτες, εξασφαλίζοντας το φαγητό μιας οικογένειας για μέρες. Τόσο το κυνήγι των αυγών των πουλιών όσο και η καταστροφή των βιοτόπων τους οδήγησε στην εξαφάνιση και των έξι ειδών περίπου το 1400.

 

Έρχεται το τέλος του κόσμου;
Kρανίο Νεάντερταλ (μοντέλο)/ Homo neanderthalensis: Οι Νεάντερταλ ήταν ευφυείς και πιο μεγαλόσωμοι από εμάς. Αν και πιστεύουμε ότι ο τελευταίος πέθανε πριν από 35.000 χρόνια, υπάρχουν στοιχεία ότι αναπαράγονταν με τους προγόνους μας – περίπου 3% του DNA τους βρίσκεται σε πολλούς σημερινούς ανθρώπους. Είστε εν μέρει Νεάντερταλ; Οι επιστήμονες ακόμα διαφωνούν για τους λόγους της εξαφάνισής τους, που μπορεί να ήταν η αλλαγή του κλίματος, ο ανταγωνισμός με εμάς και η διασταύρωση των ειδών.

 

Εξαφάνιση των ειδών. Έρχεται το τέλος του κόσμου;

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,

Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000

12/12-12/2

Δευτ.-Πέμ.: 09:00-13:30, Παρ.: 09:00-20:00, Σάβ. 11:00-16:00, Κυρ. 10:00-18:00
Eισ.: 4-7€
www.hellenic-cosmos.gr