Εξωση στο σπίτι όπου φτιάχτηκε η Γκουέρνικα
Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου το θέλουν πίσω και έχουν εκδώσει εντολή έξωσης, πυροδοτώντας μια πικρή δικαστική διαμάχη που καθιστά αβέβαιο το μέλλον του ιστορικού χώρου
Το Hôtel de Savoie είναι ένα υπέροχο παλιό κτίριο του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο σικ 6ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στο πλάι της σιδερένιας εισόδου μια γκριζαρισμένη μαρμάρινη πλάκα γράφει "Ο Πάμπλο Πικάσο έζησε σε αυτό το κτίριο μεταξύ 1936 και 1955. Είναι το στούντιο στο οποίο ζωγράφισε Γκουέρνικα το 1937». Ενώ, αμέσως μετά η ιστορία εμπλουτίζεται καθώς στον ίδιο χώρο τοποθετείται η δράση του "Αγνωστου αριστουργήματος" του Μπαλζάκ.
Είναι βέβαιο πως ο ιστορικός αυτός χώρος έχει ζήσει και καλύτερες μέρες. Να γιατί:
Το εξωτερικό του σπιτιού στην οδό Rue des Grands Augustins
Για περισσότερο από μια δεκαετία, το "Le Grenier de Picasso" (Η σοφίτα του Πικάσο), όπως αποκαλείται, έχει δοθεί χωρίς ενοίκιο σε ένα ιδιωτικό πολιτιστικό οργανισμό, τον Comité National pour l'Education Artistique (CNEA), ο οποίος πραγματοποιούσε εκεί εκθέσεις και εργαστήρια για παιδιά.
Τώρα, όμως, οι ιδιοκτήτες του κτιρίου το θέλουν πίσω και έχουν εκδώσει εντολή έξωσης, πυροδοτώντας μια πικρή δικαστική διαμάχη που καθιστά αβέβαιο το μέλλον του ιστορικού χώρου.
Το εσωτερικό του σπιτιού και συγκεκριμένα ο χώρος που χρησιμοποιύσε για ατελιέ του ο ζωγράφος
H συμφωνία με την οργάνωση που στεγάζεται στον χώρο έληξε το 2010 και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις η οργάνωση μοιάζει να έχει κάνει «κατάληψη» των χώρων, αγνοώντας την απαίτηση να αποχωρήσει. Η CNEA, από τη μεριά της απαντά ότι έχει δαπανήσει εκατομμύρια για να διαμορφώσει το χώρο και αναζήτησε συμπαράσταση από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Γαλλίας. Ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να συμπεριλάβει το σπίτι στη μακρά λίστα με τις τοποθεσίες "ορόσημο" της χώρας και έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη της ηθοποιού Σαρλότ Ράμπλινγκ, του φιλόσοφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί και του πρώην σοσιαλιστή υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ.
Ο Πικάσο εγκαταστάθηκε στο στούντιο μετά το χωρισμό από τη σύντροφό του Όλγα. Το σπίτι το ήξερε καθώς εκεί έμενε ο πολυαγαπημένος του Ονορέ Ντε Μπλαζάκ. Μάλιστα το βιβλίο του "Το άγνωστο αριστούργημα" ήταν από τα πιο αγαπημένα βιβλία του Πικάσο εξ'ού και φιλοτέχνησε γι' αυτό μια σειρά σχεδίων.
Μια μαρμάρινη πλάκα ακριβώς δίπλα από την οδό "μαρτυρά" πως εκεί φιλοτεχνήθηκε το σπουδαίο έργο.
Η αριστουργηματική Γκουέρνικα, του Πάμπλο Πικάσο: Tην εποχή του βομβαρδισμού της Γκουέρνικα (1937), ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος είχε δεχτεί παραγγελία από τη Δημοκρατική Κυβέρνηση της Μαδρίτης, για έναν πίνακα που θα κοσμούσε το Ισπανικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων. Μόλις πληροφορήθηκε τη μεγάλη σφαγή, συνειδητοποίησε ότι είχε βρει το θέμα του. Ετσι ονόμασε τον πίνακα Γκουέρνικα και εξέφρασε με αυτόν την απέχθειά του στους στρατιώτες «που βύθισαν την Ισπανία στον ωκεανό του πόνου και του θανάτου».
Το έργο του Πικάσο είναι μία τεράστια ελαιογραφία (3,50 x 7,77 μέτρα), που περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και τα δεινά του πολέμου. Απεικονίζει ένα σκηνικό θανάτου, όπου διαμελισμένοι άνθρωποι εναλλάσσονται με μορφές ζώων, γυναίκες που κλαίνε, κρατώντας νεκρά μωρά και κατεστραμμένα κτίρια. Αρχικά, ο Πικάσο έβαλε στον πίνακά του χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο, το μαύρο και το γκρι πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζει την ένταση του θέματος.
Ο πίνακας εκτέθηκε τον Ιούλιο του 1937 στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων και μετά την επικράτηση του δικτάτορα Φράνκο, (1939) βρήκε προσωρινό καταφύγιο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Το 1968 ο Φράνκο ζήτησε να εκτεθεί ο πίνακας στην Ισπανία αλλά ο Πικάσο του απάντησε ένα μεγαλοπρεπές όχι. Ωστόσο, το 1981 κι αφού η δημοκρατία είχε προ πολλού αποκατασταθεί η «Γκουέρνικα» επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και εκτέθηκε στο Μουσείο «Πράδο» της Μαδρίτης (νωρίτερα είχε περιοδεύσει ανά τον κόσμο). Από το 1992, όμως, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía).
Κυρίες θαυμάζουν την "Γκουέρνικα" στο Μιλάνο το 1953
Νεώτερα για την δικαστική διαμάχη θα έχουμε τον Σεπτέμβριο που η υπόθεση θα εξεταστεί από το Παρισινό Εφετείο...
*****