ADVERTORIAL

 

H έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Εύας Μελά με τίτλο «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών» παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Ο τίτλος αποτελεί στίχο του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς από το έργο του «Οι υποσχέσεις της θύελλας».

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης η Λίλα Καφαντάρη απήγγειλε το ποίημα «Σ’ αυτήν τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις», με τη συνοδεία του Αλέκου Βρέττου στο ούτι.

 

Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο «εγκλεισμός» σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, θύματα των πολέμων, των ανταγωνισμών, μετανάστες και πρόσφυγες. Τα έργα που αναφέρονται στην Παλαιστίνη έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μία άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού». Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, καταυλισμούς και σε μικρές διάσπαρτες κουκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους να ζουν σε μια ελεύθερη πατρίδα, την Παλαιστίνη.

 

Εύα Μελά: «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών»
H έκθεση της Εύας Μελά με τίτλο «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών» παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας.

 

Παράλληλα, εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη «φωτιά στο δάσος», π.χ. στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας. 

 

Η Εύα Μελά είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχτηκε Χαρακτική κοντά στον χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. Το 1996 εκλέχθηκε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, θέση στην οποία υπηρέτησε για πολλές θητείες ως το 2022. Έχει κάνει συνολικά 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και 4 στο εξωτερικό, έχει εικονογραφήσει 25 βιβλία για παιδιά και έχει δημιουργήσει πολλά εξώφυλλα βιβλίων. 

 

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Α, Λεωνίδου & Μυλλέρου, πλ. Αυδή, Μεταξουργείο, 210 5202420
Διάρκεια: έως 30/6
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σάβ. 11:00-19:00, Κυρ. 10:00-16:00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός