Το Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ξεκινά και η Λητώ Ντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος μας μιλά γι' αυτό
Απο τις 11 μέχρι τις 19 Αυγούστου
Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με θέμα «Συμβίωση» φέτος αναδεικνύει τη «σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με την φύση».
—Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από την επιλογή του θέματος "Συμβίωση" για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου;
Κάθε χρόνο επιλέγουμε ένα επίκαιρο θέμα, αποδίδοντάς το με μία λέξη της ελληνικής γλώσσας που να είναι ως έννοια γνωστή και άμεσα κατανοητή από όποιον μιλά κάποια από τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχουμε έτσι αγγίξει πολλά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και φέτος σειρά είχε η Συμβίωση ανθρώπου και φύσης. Την προτιμήσαμε από ότι μια πιο άμεση κατανοητή έννοια όπως οικολογία ή πλανήτης επειδή περιέχει την έννοια του βίου, της ζωής, και το συν, αυτό που ενώνει, εν προκειμένω αυτό που ενώνει τις ζωές μας, τις ζωές όλων των πλασμάτων, φυτών και ζώων. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής μάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί το θέμα είναι επίκαιρο.
—Πώς πιστεύετε ότι ο ρόλος της μουσικής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και να προάγει τη συμβίωση;
Η μουσική είναι μία συμβίωση. Η παλίντονος αρμονία του Ηρακλείτου θεωρήθηκε για αιώνες από τους φιλοσόφους μια πραγματικότητα όπως και η αρμονία των σφαιρών, δηλαδή η μουσική που πίστευαν ότι παράγεται από την κίνηση των πλανητών. Αυτή τη στιγμή ζούμε όλοι μας μια κατάσταση δυσαρμονίας, διαφωνίας με τη φύση, αν προτιμάτε τον μουσικό όρο. Η μουσική ίσως μας εμπνεύσει να επιστρέψουμε στην αρμονία: μια κίνηση διόρθωσης και αποκατάστασης της αρχικής ισορροπίας.
—Ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία πίσω από την προσέγγισή σας στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση του φεστιβάλ φέτος;
Προσπαθούμε κάθε χρόνο να ανανεώνουμε μια συναυλιακή δομή που περιμένουν οι ακροατές μας, συνδυάζοντας έργα καθιερωμένα και έργα λιγότερο γνωστά αλλά αξιόλογα, μαζί με κάποιες καλλιτεχνικά πιο τολμηρές προτάσεις. Προσπαθούμε κάθε συναυλία να έχει αυτοτελές ενδιαφέρον, αλλά όλες μαζί να αποτελούν ένα σύνολο με αρχή μέση και τέλος, και για αυτό προσκαλούμε κάθε ακροατή να τις παρακολουθήσει - αν μπορεί - όλες. Φέτος η έμφαση είναι κυρίως σε έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου, από Μπετόβεν και Σούμπερτ μέχρι Τσαϊκόφσκι, μαζί με το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη στις 17 Αυγούστου στο ΔιΦεΜΜ, καθώς και αρκετά σύντομα έργα συνθετών του 20 και 21ου αιώνα.
—Ποιες είναι οι κύριες μουσικές εκδηλώσεις ή εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσουν οι επισκέπτες και πώς σχετίζονται με το θέμα "Συμβίωση";
Και οι τέσσερεις συναυλίες μας ολοκληρώνονται με ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας φιλολογίας της μουσικής δωματίου, με εξαίρεση της τελευταία μας βραδιάς στις 19 Αυγούστου, που είναι πραγματικά ιδιαίτερη: η μεταγραφή της Ποιμενικής Συμφωνίας του Μπετόβεν για σεξτέτο εγχόρδων. Πρόκειται για μια μεταγραφή που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους φίλους της μουσικής δωματίου και καθώς θα το ερμηνεύσουν έξι από τους καλύτερους μουσικούς της Ευρώπης με επικεφαλής την Άντιε Βάιτχαας, νομίζω ότι θα είναι μια ερμηνεία αναφοράς. Λυπάμαι μόνο που φέτος το Τρίτο Πρόγραμμα δεν θα μεταδώσει ζωντανά το Φεστιβάλ, ώστε να το ακούσει το ευρύτερο κοινό.
—Πώς σκέφτεστε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση;
Η κλασική μουσική και ιδίως η κλασική μουσική στην αγνότερη και πνευματικότερη μορφή της, που είναι η μουσική δωματίου, συγκινεί, προβληματίζει και εκπαιδεύει ταυτόχρονα. Ένα φεστιβάλ μουσικής δωματίου με διάσημους ερμηνευτές που πραγματοποιείται μέσα στην υπέροχη φύση της Λέσβου ευαισθητοποιεί «αυτόματα» το κοινό που το παρακολουθεί.
—Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της οργάνωσης του Φεστιβάλ με θέμα "Συμβίωση"; Πώς τις αντιμετωπίζετε για να διασφαλίσετε την επιτυχία της εκδήλωσης;
Το βασικό μας πρόβλημα είναι οι χώροι και οι χορηγίες. Έχουμε πάντοτε εκπληκτικές αναμνήσεις από τις συναυλίες στο Κάστρο, με εκατοντάδες κόσμου να γεμίζουν τον χώρο, και ελπίζουμε μετά από πέντε χρόνια να επισκευαστούν επιτέλους οι ζημιές από τον σεισμό και να ξαναδωθεί για συναυλίες. Φέτος έκλεισε για τον ίδιο λόγο και το Συνεδριακό Κέντρο. Στο τέλος θα αναγκαστούμε να το μεταφέρουμε στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου πέρσι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη προκαταρκτική εκδήλωση και θα κάνουμε και φέτος. Δυστυχώς δεν έχει ακόμα συνειδητοποιηθεί από τους εγχώριους χρηματοδότες, ιδιώτες και δημόσιους πόσο σημαντικό είναι ένα τόσο διεθνούς φήμης ευρωπαϊκό φεστιβάλ στο ακριτικό σύνορο της χώρας.
—Πώς διαχειρίζεστε την πολυπλοκότητα της παραγωγής ενός διεθνούς φεστιβάλ στη Λέσβο;
Με σκληρή δουλιά, πολλή και λεπτομερή προετοιμασία 12 μήνες τον χρόνο, χωρίς να αφήνουμε τίποτα στην τύχη, έχοντας την μέγιστη δυνατή ποιότητα σε όλους τους τομείς, με καλή διάθεση, αλλά και αρκετό άγχος μέχρι την τελευταία στιγμή, βρίσκοντας λύση σε ότι εμπόδιο μας έχει παρουσιαστεί ως τώρα, με αισιοδοξία και επιμονή.
—Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο να προωθήσετε το φεστιβάλ και να αυξήσετε την παρουσία του σε διεθνές επίπεδο;
Καμία απολύτως, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες και οι καλλιτέχνες μας είναι ανάμεσα στους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς παγκοσμίως, ενώ σταθερή είναι η υποστήριξη από τους φίλους του Φεστιβάλ στη Γερμανία. Επίσης το κοινό έρχεται σταθερά από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, και οι κριτικές, γραμμένες από έγκριτους και ανεξάρτητους κριτικούς στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι διθυραμβικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου αναφέρεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο in-flight-entertainment της αεροπορικής εταιρίας LUFTHANSA παγκοσμίως.