Foygaro Craft Fair #2

Επιλεγμένα χρηστικά αντικείμενα 54 δημιουργών από όλη την Ελλάδα.

LIFOTEAM 16.11.2013 | 00:00

Οι ιστορίες χειροτεχνίας είναι διαδρομές ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να αντισταθούν πεισματικά στις τυποποιημένες λύσεις της βιομηχανικής παραγωγής, διατηρώντας μέχρι σήμερα την μαστοριά του παρελθόντος. Ιστορίες που δεν χάθηκαν στον χρόνο, διότι κάποια ικανά χέρια μετέφεραν προσεκτικά την γνώση μέχρι τις ημέρες μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που έβαλαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της παράδοσης, είναι αφιερωμένο το Fougaro Craft Fair #2. Διανύοντας φέτος τη δεύτερη της χρονιά, το Craft Fair είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στις εφαρμοσμένες τέχνες που γίνεται στην Ελλάδα.

Το φετινό αφιέρωμα εστιάζει και πάλι στην αμεσότητα της χειρωνακτικής - χειροτεχνικής δημιουργίας σαν αντίποδα του βιομηχανικού μαζικού σχεδιασμού μέσα από 6 κυρίως θεματικές: το Χαρτί, τα Κεραμικά, την Ανακύκλωση, το Μέταλλο, το Κόσμημα και το Ξύλο. Η έκθεση εξερευνεί τις δυνατότητες και τη θέση των αντικειμένων σε όλο φάσμα αυτού που αποκαλούμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αμέτρητες επισκέψεις σε εργαστήρια, ο Δημήτρης Ξανθούλης επέλεξε 54 ξεχωριστούς δημιουργούς, από διαφορετικές γενιές, τόπους και αφετηρίες, συνθέτοντας ένα μοναδικό τοπίο εφαρμοσμένης τέχνης.

Από την 87χρονη κεραμογράφο Σοφία Αργυροπούλου ως την 26χρονη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελενα Κουγιανού· από το Μεχμέτ Ντελί, συνταξιούχο φαναρτζή από την Θράκη, ο οποίος μας εισαγάγει στο φανταστικό του ζωικό βασίλειο από γαλβανιζέ χρωματισμένη λαμαρίνα, ως τα έργα που έχουν φτιάξει οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας, με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ και από την κολεκτίβα FAT CUT που ανακυκλώνει υλικά από σκουπίδια, ενεργοποιώντας άτομα από το περιθώριο της «παραγωγής» (άστεγους, μετανάστες, απολυμένους κλπ), κατασκευάζοντας ευφάνταστα χρηστικά αντικείμενα, ως τα μεταμοντέρνα τοτέμ του Θανάση Λάλα.

 

ΠΟΤΕ16/11/2013 - 19/01/2014
ΠΟΥΦΟΥΓΑΡΟ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός