Για πρώτη φορά σε δημοπρασία ένας σπάνιος πίνακας

Το έργο του Ροσέτι Christmas Carol

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 4.9.2013 | 12:41

 

 

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που αγαπούν τα έργα του Ντάντε Γκαμπριέλ Ροσέτι, χωρίς καλά - καλά να γνωρίζουν το όνομα του ζωγράφου. Τους προραφαηλίτες ζωγράφους στους οποίους ανήκει τίμησε πρόσφατα η National Gallery σε μια μεγάλη έκθεση.

 

The Women's Window

 

Ο Ντάντε, που επέμενε να τον φωνάζουν έτσι εξαιτίας των λογοτεχνικών συσχετισμών του με το Δάντη, ήταν ένας από τους ιδρυτές της προ ραφαηλιτικής αδελφότητας.

Εγραφε ποίηση και είχε δημοσιεύσει μεταφράσεις του Δάντη και άλλων Ιταλών ποιητών του Μεσαίωνα, ενώ προσπαθούσε να ενσωματώνει και στην τέχνη του το στιλ και τα χαρακτηριστικά των Ιταλών ζωγράφων.

Η κριτική προς τους πίνακές του τον έκαναν να αποσυρθεί από τις δημόσιες εκθέσεις και να στραφεί προς την πώληση έργων του σε ιδιώτες.

 

Venus Verticordia

 

Ενας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές και συλλέκτης πολλών έργων του, ήταν ο δισεκατομμυριούχος Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, ο οποίος έκανε περιουσία με το σαπούνι Sunlight. Ο Λέβερ αγόραζε σε όλη του τη ζωή πίνακες του Ροσέτι και τους εξέθετε σε μια γκαλερί που είχε κάνει στο χωριό, στο οποίο έμεναν οι εργάτες του εργοστασίου του. Ο Λέβερ κατείχε κάποτε την μεγαλύτερη συλλογή αγγλικής ζωγραφικής που είχε ποτέ ιδιώτης.

 

Ντάντε Γκαμπριέλ Ροσέτι

 

Ο Ροσέτι έχει σχεδόν έναν αιώνα να βγει σε δημοπρασία. Η τιμή που αναμένεται να "πιάσει" είναι 6 εκατ. λίρες. Ο πίνακας ονομάζεται A Christmas Carol και απεικονίζει μια πλύστρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το έργο που θα βγει στη δημοπρασία των Σόθμπις: A Christmas Carol

 

Μοντέλο του πίνακα ήταν η Ελεν Σμιθ, μια γυναίκα της οποίας το πρόσωπο κατέστρεψε ένας ζηλιάρης θαυμαστής της επειδή πόζαρε με μεγάλη επιτυχία ως μοντέλο σε ζωγράφους της εποχής της. Ετσι, εκείνη άρχισε να εργάζεται ως πλύστρα για να εξοικονομήσει τα προς το ζην. Ο πίνακας πριν δημοπρατηθεί, θα εκτεθεί από τους Σόθμπις, στο Τόκιο, το Χονγκ-Κονγκ, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες.

 

*****