Gideon Bachmann - 8 ½: το ταξίδι του Φελίνι

Μέσα από το φακό του Gideon Bachmann, σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του, πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Φελίνι που διοργανώνει το ΙΜΚ.

LIFOTEAM 13.11.2013 | 00:00

 

Μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι, σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του, πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες. Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες του Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας 8 ½ του Φ. Φελίνι.

Ο Bachmann επί 40 χρόνια παρακολούθησε από κοντά και έθετε ερωτήσεις στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Ρίμινι, τόσο στα πλατό των ταινιών του όσο και σε συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε ώρες συνομιλιών μαζί του -πέρα από τις χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων με άτομα της οικογενείας, φίλους και συναδέλφους του Φελίνι- προσφέροντάς μας ένα πορτρέτο που καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει.

Για τις φωτογραφίες της Έκθεσης 8 ½ ο Bachmann χρησιμοποίησε τα "shortends" της ταινίας του Φελίνι: εναπομείναντα φιλμ μέσα στην κάμερα που χρησιμοποιούσε ο Gianni di Venanzo για τα γυρίσματα, τα οποία τύλιγε με μία ειδική συσκευή που είχε φέρει από τη Νέα Υόρκη. Για το λόγο αυτό, οι φωτογραφίες δεν καταγράφουν απλά το σύμπαν του Φεντερίκο Φελίνι, αλλά μοιράζονται με την ταινία την ίδια τη φύση τους.

 

ΠΟΤΕ13/11/2013 - 24/11/2013
ΠΟΥΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός