Ημικρή ταπεινή γραμμή που κάποτε, πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος χάραξε για πρώτη φορά πάνω σε έναν βράχο είναι η απαρχή της εξάπλωσης της γνώσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Γίνεται σχήμα, παίρνει μορφή, γίνεται σύμβολο, γράμμα, γραφή. Εκτυπώνεται, γίνεται έντυπο, βιβλίο. Πολλαπλασιάζεται, εξαπλώνεται παντού. Η τυπογραφία έχει την αφετηρία της στη χαρακτική τέχνη, η οποία προηγείται και ανοίγει τον δρόμο στην τυπογραφική εξέλιξη… Και ο κόσμος αποκτά το μεγάλο πλεονέκτημα της γνώσης.
Η έκθεση «Χαρακτική - Από την προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα» βασίστηκε στην ιδέα αυτής της ταπεινής γραμμής που οι εικαστικοί-χαράκτες γνωρίζουν μέσα από τον μόχθο της δουλειάς τους. Μια μεγάλη, μοναδική για τα ελληνικά χρονικά έκθεση, που ακολουθεί την πορεία της χάραξης από την προϊστορία ως την Ελλάδα του σήμερα μέσα από εκθέματα από είκοσι ένα αρχαιολογικά μουσεία και πινακοθήκες. Δίπλα στις βραχοχαράξεις και τα τυπώματα από την Κίνα παρουσιάζονται χαρακτικά έργα του Τουλούζ Λοτρέκ, του Ματίς, του Πικάσο, του Μπρακ και πολλών άλλων Ευρωπαίων μεγάλων ζωγράφων-χαρακτών. Δίπλα στα εγχάρακτα της ελληνικής αρχαιότητας και τις χαλκογραφίες του Αγίου Όρους παρουσιάζονται σημαντικοί Έλληνες χαράκτες που δεν ζουν πια και σηματοδότησαν την ελληνική χαρακτική από το 1885 ως και το 2000, καθώς και χαράκτες της Αντίστασης.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με 222 έργα από 144 σύγχρονους χαράκτες του τόπου μας, μετά από πρόσκληση στα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Διοργάνωση: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ)
Αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος
Διάρκεια: Έως 18/2/22
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0