Χένρι Μουρ-Φράνσις Μπέικον: μια προκλητική συνάντηση

Κοινή έκθεση των μεγάλων βρετανών καλλιτεχνών

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 2.9.2013 | 11:39

 

Ο Φράνσις Μπέικον και ο Χένρι Μουρ είχαν ελάχιστα κοινά. Υπόβαθρο, τρόπος ζωής και πρακτικές απείχαν παρασάγγας. Μια έκθεση αποκαλύπτει μια κοινή εμμονή τους με την ανθρώπινη κατάσταση και την φυσική κατασκευή του ανθρώπινου σώματος.

 

Η τέχνη τους, εμφανίζεται σε διάλογο στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο του κόσμου και είναι σίγουρα μια από τις πιο εντυπωσιακές εκθέσεις της χρονιάς. Πάνω από 60 έργα παρουσιάζονται σε αυτή την προκλητική και διαφωτιστική συνάντηση δυο μεγάλων καλλιτεχνών της βρετανικής σκηνής του περασμένου αιώνα.

 

 

Εζησαν εντελώς διαφορετικές ζωές. Παιδί της εργατικής τάξης ο Μουρ, λιτός, ετεροφυλόφιλος, γιός ανθρακωρύχου. Παιδί της ανώτερης τάξης από τη γέννησή του ο Μπέικον, ομοφυλόφιλος, πότης και χαρτοπαίκτης.

 

 

Το έργο και των δυο καλλιτεχνών στηρίζεται στην ανθρώπινη φιγούρα. Στη θνητή κατεστραμμένη σάρκα του Μπέικον, στα οστά, τα ανθρώπινα απομεινάρια που επιβιώνουν για χιλιετίες, του Μουρ.

 

 

Ο Μουρ και ο Μπέικον είναι οι δυο βρετανοί καλλιτέχνες που τιμήθηκαν με δυο αναδρομικές από την Τέιτ όσο ήταν εν ζωή. Αγαπούσαν τους ίδιους καλλιτέχνες, τον Πικάσσο και τον Μικελάντζελο.

 

 

Αυτή η έκθεση η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου, εξετάζει την τέχνη δυο εντελώς διαφορετικών καλλιτεχνών, οι οποίοι συνδέονται με πολλούς τρόπους.

 

*****