Το Hola Flamenco Festival επιστρέφει για έβδομη χρονιά, φέτος στην Υπάτη, Φθιώτιδας, στις 3 & 4 Αυγούστου 2024. Σε συνεργασία με το Τόπος Τεχνών Χώρα και το Μεσογειακό Φεστιβάλ Movimentos, το φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν σεμινάρια χορού, τραγουδιού και ρυθμού φλαμένκο, ενώ φιλοξενεί καλλιτέχνες όπως οι Francesca Grima, Andreij Vucijic, και Esteban Murillo.
Για έβδομη συνεχή χρονιά, ο flamenco παλμός της Ελλάδας χτυπά σε μια διοργάνωση, στο Hola Flamenco Festival. Φέτος, για πρώτη φορά, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εκτός Αθήνας, στην Υπάτη, κάτω από το όρος Οίτη, στον νομό Φθιώτιδας. Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Αυγούστου 2024, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκηνώσουν ή να μείνουν σε καταλύματα της περιοχής και να απολαύσουν σεμινάρια χορού, τραγουδιού και ρυθμού φλαμένκο, τα περισσότερα από αυτά δωρεάν, και να παρακολουθήσουν και παραστάσεις χορού το βράδυ.
Το Hola Flamenco Festival συγκεντρώνει flamenco καλλιτέχνες καθώς και μουσικούς από διαφορετικά είδη μουσικής που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τους ενώνει με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης από την Ισπανία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη γιορτή που φέρνει την Ανδαλουσία στη χώρα μας.
Φέτος, το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με το Τόπος Τεχνών Χώρα στην Υπάτη και εντάσσεται στα πλαίσια του Μεσογειακού Φεστιβάλ Movimentos.
Σχετικά με τους Καλλιτέχνες:
Francesca Grima: Η Francesca υπήρξε η κύρια χορεύτρια και χορογράφος στην ομάδα φλαμένκο Puerto Flamenco, πραγματοποιώντας εκτεταμένες περιοδείες και εμφανιζόμενη σε φεστιβάλ κύρους όπως το Womad στην Αδελαΐδα και τη Νέα Ζηλανδία, το Θέατρο QPAC στο Μπρίσμπεϊν, το Κέντρο Τεχνών του Πίτσμπουργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Φεστιβάλ Sziget στη Βουδαπέστη, το Θέατρο Sodra στη Στοκχόλμη και το Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ. Το 2010 προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο φεστιβάλ φλαμένκο της Larachi στη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και το Παρίσι. Η Francesca είναι η κύρια χορεύτρια του Proyecto Flamenco Eduardo Trassierra με τον οποίο εμφανίστηκε στη Bienal de Flamenco 2010 στη Σεβίλλη και στο Φεστιβάλ Τζαζ Brosella στις Βρυξέλλες. Σήμερα εργάζεται στα tablaos "El Palacio Andaluz" και "El Arenal", καθώς και στο "Tablao Alvarez Quintero" στη Σεβίλλη, Ισπανία.
Andreij Vucijic: Γεννημένος στο Βελιγράδι, ο Andrej Vujicic ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα ως κρουστός στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, εμφανιζόμενος στην Όπερα του Σίδνεϊ. Το 2000 μετακόμισε στη Σεβίλλη, όπου συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Lole Montoya, Manuel Molina, Familia Montoya, Carmelilla Montoya, María Serrano, Eduardo Trasierra, "La Tremendita", Encarnita Anillo, μεταξύ άλλων. Έχει εμφανιστεί εκτενώς και στους πέντε ηπείρους, συμμετέχοντας σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, το WOMAD, το Φεστιβάλ Sziget, η Bienal Del Flamenco της Σεβίλλης, το Φεστιβάλ της Χερέθ, κ.α.
Esteban Murillo: Από τη γέννησή του, το φλαμένκο ήταν μέρος της ζωής του, με το τραγούδι του παππού του και τις κιθάρες των θείων του να κυριαρχούν στο μικρό σπίτι των παππούδων του. Έχει συνεργαστεί με παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες του φλαμένκο όπως οι Carlos Piñana, Rosi Navarro "La Divi", Federico Ordoñez και άλλοι. Το 2013 συμμετείχε στη συναυλία της Niña Pastori στο Βασιλικό Θέατρο των Βρυξελλών. Σήμερα, ετοιμάζει το νέο του σόου, "Mi Verdad Flamenca".
Θέτις Μισίου: γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 14 ετών άρχισε να ενδιαφέρεται για το φλαμένκο. Στα 18,πέρασε έναν χρόνο στη Σεβίλλη, παίρνοντας μαθήματα με τους Torombo, Farruca και Pilar la Faraona. Κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, ενώ σπούδαζε Θέατρο στη Φιλοσοφική Σχολή, παρακολούθησε σεμινάρια με τους Juan de Juan, Marco Jimenez, Farruco, Luisa Chicano, μεταξύ άλλων. Άρχισε να εμφανίζεται στα 22 της. Από το 2009 μένει μόνιμα στη Σεβίλλη, παίρνοντας μαθήματα με τους Juan de los Reyes, Alicia Márquez, Andrés Peña, Rafael Campallo, Adela Campallo, Saray de los Reyes, Pili Ortega, Αγκέλα Γκαμπαλντόν. Από το 2010, είναι μαθήτρια με πιο σύγχρονους χορευτές και χορογράφους όπως οι Andrés Marín, Úrsula López και Ana Morales.
Μαρίζα Ρίζου: Ξεκινά σε ηλικία 4 ετών με κλασικό μπαλέτο και φλαμένκο στην Ελλάδα και αποφασίζει έπειτα να μεταναστεύσει στη Σεβίλλη από πολύ μικρή ηλικία, όπου εκπαιδεύεται ως χορεύτρια φλαμένκο με καλλιτέχνες όπως οι Úrsula López και Farruquito. Έχει εμφανιστεί σε μέρη όπως η ΕΡΤ1, το Mega Channel και το Φεστιβάλ Κορώνης. Το 2017 χορεύει ως σολίστ στο "El Palacio Andaluz" στη Σεβίλλη, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί τη δική της σχολή χορού στην Αθήνα.
Σταυρίς Πρέσσης, γεννημένος στην Πελοπόννησο, αφοσιώθηκε στο φλαμένκο μετά τη μετακόμισή του στη Σεβίλλη. Με 15 χρόνια παρουσίας εκεί, εμπλούτισε την τεχνική του και συνόδευσε κορυφαίους καλλιτέχνες. Συνδυάζει την ελληνική και ισπανική μουσική κληρονομιά, διατηρώντας την αφοσίωσή του στην τέχνη και τη μουσική εξέλιξη.
Γιώργος Χριστοδουλάκης: Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε ξένες γλώσσες και μετάφραση. Πέρασε μέρος των σπουδών του στη Γρανάδα, με στόχο να βελτιώσει τις δεξιότητές του στα ισπανικά και να μελετήσει το φλαμένκο. Το 2021 εκδόθηκε η μετάφρασή του της ποιητικής συλλογής του Φ. Γ. Λόρκα, “Poema del Cante Jondo”. Σήμερα ζει στο Λουξεμβούργο και εργάζεται ως επιμελητής κειμένων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά.
Έξι περασμένες, επιτυχημένες εκδόσεις
Το Hola Flamenco Festival ξεκίνησε ως ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι της διοργανώτριας Yota Baron προς τους φίλους και συνεργάτες της από το φλαμένκο στην Ελλάδα, όταν επρόκειτο να μετακομίσει στην Ολλανδία. Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας γιορτής φλαμένκο όπως συμβαίνει στις αυλές και στα σπίτια της Ανδαλουσίας. Με τα χρόνια, το φεστιβάλ εξελίχθηκε στο μοναδικό φλαμένκο φεστιβάλ στη χώρα, με χαρακτηριστικό τη μίξη διαφόρων κουλτουρών με το φλαμένκο, όπως συμμετοχή μιας Αραβικής Ορχήστρας ή μιας μπάντας Βαλκανικής μουσικής με χάλκινα μουσικά όργανα, ακόμα και ένα μοναδικό σχήμα Πολυφωνικών της Ηπείρου.
Μετά από 6 χρόνια, το φεστιβάλ έχει φιλοξενηθεί σε αυλές της Αθήνας, στο θέατρο Δόρα Στράτου και στον Κήπο του Μουσείου Αρχαιολόγων, ενώ έχει φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες από την Ελλάδα, όπως η Μαρία Μανδραγού, η Γιώτα Πεκλάρη και η Θέτις Μισίου, καθώς και καλλιτέχνες από την Ισπανία και άλλες χώρες, με κορυφαία τη Rosario la Tremendita, υποψήφια για βραβείο Grammy.
Τι είναι το Φλαμένκο
Το Φλαμένκο είναι μια μορφή τραγουδιού, χορού και ενορχηστρωτικής μουσικής (κιθάρα) που συνδέεται συχνά με τους Ανδαλουσιανούς Ρομά (Τσιγγάνους) της Νότιας Ισπανίας. Το Φλαμένκο είναι η έκφραση της ψυχής της Ανδαλουσίας, μέσω του τραγουδιού (cante), της κιθάρας (toque) και του χορού (baile). Το 2010 η UNESCO πρόσθεσε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σχετικά με τη Yota Baron
Η Yota Baron (Ελλάδα) ενθουσιάστηκε από το φλαμένκο ως νεαρή, κατά τις διακοπές της στη Γρανάδα. Από εκεί, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έμαθε να χορεύει flamenco, στην Αθήνα και έπειτα έγινε επαγγελματίας τραγουδίστρια φλαμένκο - και δασκάλα - ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο επαγγελματικής ανάπτυξης: Με την ακοή και συνεργαζόμενη με μεγάλους τραγουδιστές του φλαμένκο.
Από το 2007 διοργανώνει φλαμένκο παραστάσεις χορού, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συχνά συνεργάζεται με κορυφαίους επαγγελματίες και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.
Hola Flamenco Festival 2024 / 3 & 4 Αυγούστου 2024 / Υπάτη Φθιώτιδας
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο με flamenco στην Υπάτη Φθιώτιδας, στις 3 & 4 Αυγούστου 2024, με δωρεάν σεμινάρια και βραδινές παραστάσεις, στην κατασκήνωση του Τόπος Τεχνών Χώρα.
Είσοδος στις παραστάσεις ελεύθερη - Δωρεάν σεμινάρια για το κοινό
Ιδέα: Yota Baron
Παραγωγή: YB Flamenco Productions & YF Productions σε συνεργασία με τον ΤΟΠΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΧΩΡΑ και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ MOVIMENTOS
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χορός : Francesca Grima, Θέτις Μισίου, Μαρίζα Ρίζου/ Κιθάρα: Σταυρής Πρέσσης , Τραγούδι : Esteban Murillo, Yota Baron / Ιστορία : Γιώργος Χριστοδουλάκης
Πληροφορίες για τα εργαστήρια: holaflamencofestival.eventbrite.com
Facebook: holaflamencofestival
Instagram: yota_baron
Επικοινωνία: [email protected]
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0