ADVERTORIAL

Τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ανεπανάληπτη τέχνη του ιαπωνικού θεάτρου Noh είχαν οι όσοι παρακολούθησαν την παράσταση «Η επιστροφή μιας ψυχής» του αριστοτέχνη Akihiro Yamamoto στην Ανοιχτή Σκηνή – «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά».

 

Η παράσταση, γεμάτη από έντονα συναισθήματα και πνευματική δύναμη, προσέφερε σε θεατές και φιλότεχνους ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης. 

 

Το ιαπωνικό θέατρο Noh στην Αθήνα για μια μοναδική παράσταση

 

Με ιστορία που ξεκινάει περισσότερο από 700 χρόνια, το παραδοσιακό θέατρο Noh έχει τις ρίζες του σε μουσικά και χορευτικά δρώμενα των ιερών τελετουργιών της αρχαίας Ιαπωνίας και εξελίχθηκε στην επίσημη τελετουργική τέχνη της αυλής των στρατιωτικών ηγεμόνων Shogun.

 

Η μουσική και το τραγούδι παίζουν κεντρικό ρόλο στο Noh, με τα φωνητικά να αντηχούν την αρχαία γλώσσα και να μεταφέρουν τις συναισθηματικές αποχρώσεις της ιστορίας. Οι ηθοποιοί, συχνά φορώντας περίτεχνες μάσκες και παραδοσιακά κοστούμια, ενσαρκώνουν χαρακτήρες από θρύλους, ιστορικά γεγονότα και θρησκευτικά μύθους, γεφυρώνοντας αριστοτεχνικά το παρελθόν με το παρόν.

 

Το Noh δεν είναι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά μια ιερή παράδοση που συντηρεί και μεταφέρει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ιαπωνίας από γενιά σε γενιά. Κάθε παράσταση, αναβιώνει την πνευματική σύνδεση με τους προγόνους και τιμά τη διαχρονική αξία της τέχνης αυτής.

 

Το Yamamoto Noh Theater ήρθε στην Αθήνα δίνοντας μια και μοναδική παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του 2024 ως Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας με την αποκλειστική υποστήριξη της JTI Hellas.

 

Η επέτειος σηματοδοτεί τα 125 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και οι δράσεις που υλοποιούνται έχουν στόχο την προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και την ενίσχυση των διμερών δεσμών.

 

Το ιαπωνικό θέατρο Noh στην Αθήνα για μια μοναδική παράσταση

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η δίπρακτη παράσταση ξεκινά, σε ένα λιτό σκηνικό, με την επιμνημόσυνη δέηση του Suwa-no- Yataro για τον 13ο χρόνο από το θάνατο του παιδιού του στη πόλη Naniwa. Παράλληλα, στο Κιότο μια μητέρα γιορτάζει τα 13α γενέθλια του γιου της. Όταν ο γιος απροσδόκητα επαναφέρει στη μνήμη του την προηγούμενη ζωή του, θα αναφερθεί στον πατέρα του με το όνομα Suwa-no- Yataro. Η μητέρα και το παιδί ξεκινούν ένα ταξίδι στη Naniwa για να τον αναζητήσουν και φτάνουν στον ναό, όπου ο Yataro θρηνεί τον εκλιπόντα υιό του. Αναγνωρίζοντας τον Yataro, το αγόρι κατακλύζεται από βαθιά συγκίνηση που οδηγεί σε επανασύνδεση μαζί του. Ωστόσο, και οι δύο έχουν επίγνωση της εφήμερης φύσης της επανένωσής τους και, καθώς οι δρόμοι τους χωρίζουν, κρατούν ζωντανή μέσα τους τη βαθιά αγάπη και τη στοργή που νιώθουν ο ένας για τον άλλον.

 

Στο δεύτερο μέρος, ο εορταστικός χορός των θρυλικών θηρίων shishi,  πραγματοποιείται στη μυστηριώδη πέτρινη γέφυρα  Shakkyo η οποία συνδέει το γήινο βασίλειο των ανθρώπων και την ιερή γη Bodhisattva Monju. Ανθισμένες παιώνιες στολίζουν τη γέφυρα και τα δύο μυθικά θηρία shishi εκτελούν ένα μεγαλοπρεπή χορό ευλογώντας τους θεατές με καλή τύχη και μακροζωία.

 

Το έργο έχει τελετουργικό χαρακτήρα και συνδυάζει την υψηλή λυρική ποίηση με το δραματικό στοιχείο. Οι κινήσεις των ηθοποιών είναι αργές, ιερατικές, με λεπτότητα και ευγένεια με στόχο μέσω της γλώσσας του σώματος να μεταδίδουν διαφορετικά συναισθήματα. Τα εντυπωσιακά κοστούμια και η μουσική σε παραδοσιακούς ρυθμούς, συμπληρώνουν αρμονικά την παράσταση.

 

Το ιαπωνικό θέατρο Noh στην Αθήνα για μια μοναδική παράσταση

 

Η υποστήριξη της JTI Hellas

Η έμπρακτη υποστήριξη  της JTI Hellas συνδέεται με τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Η εταιρεία τιμώντας την ιαπωνική της καταγωγή συνεχίζει να συμβάλλει σταθερά και συστηματικά στην προαγωγή και περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων και το δημιουργικό διάλογο των δύο ιστορικών πολιτισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, στέκεται αρωγός σε πολιτιστικές δράσεις που παρέχουν τη δυνατότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά  της σπουδαίας αυτής ασιατικής χώρας, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων στη βάση της διαρκούς συνεργασίας της με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός