Η «Εξιλέωση της Σκιάς» έρχεται στο κέντρο της Αθήνας

Εγκαίνια για την οπτικοακουστική εγκατάσταση της Μαρίας Μιτζάλη

LIFOTEAM 11.6.2013 | 08:43

 

Στο οπτικοασκουστικό έργο/εγκατάσταση της Μαρίας Μιτζάλη, το μπάνιο ως κοινή καθημερινή πρακτική της ζωής, αποτελεί έναν ύμνο στο ανθρώπινο σώμα, αναδεικνύοντας τη σχέση μαζί του αλλά και το φθαρτό και πεπερασμένο χαρακτήρα του.

 

Στο έργο αυτό, μία σειρά ατόμων επέτρεψαν στη καλλιτέχνη και εικαστικό Μαρία Μιτζάλη να τους αποτυπώσει μέσα από το φακό της στις προσωπικές τους στιγμές. Το έργο συνδέει την έννοια του μπάνιου με στιγμές απομόνωσης από το σύνολο, που το καθιστούν χώρο περισυλλογής και ενδοσκόπησης. Αβίαστα κάτω από το ντους έρχεται μια μικρή στιγμή αυτογνωσίας, ένας εξαγνισμός, μια συμφιλίωση με αυτό που απορρίπτουμε, αυτό που ο Γιουνγκ χαρακτήρισε ως Σκιά.

 

Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε αρχικά στο Μπέι Χαμάμ, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2012. Αυτή τη φορά βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να προσεγγίσει διαφορετικό κοινό στο πλαίσιο της περιήγησής του. Εδώ, ο θεατής καλείται να εντάξει το έργο στο σύνθετο και πολύμορφο ψηφιδωτό του αθηναϊκού κέντρου, με όλες τις αντιθέσεις και τα οξύμωρα μέσα από τα οποία συντίθεται.

 

Μια γεύση από την πραγματοποίσηση της εγκατάστασης πέρσι στη Θεσσαλονίκη:

 

 

Εξιλέωση της Σκιάς / Shadow Atonement

Ιδέα, εκτέλεση, δημιουργία: Μαρία Μιτζάλη

Τεχνική διεύθυνση παραγωγής: 2monochannels

Τεχνικός σχεδιασμός: Ηρακλής Λαμπρόπουλος, Γιώργος Λαμπρόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Σπύρος Μοσχούτης

 

Εγκαίνια: 11 Ιουνίου, 21:30

Κέντρο ελληνικής παράδοσης

Μητροπόλεως 59 - Στοά Πανδρόσου 36, Μοναστηράκι

Το έργο θα πραγματοποιηθεί στη ταράτσα του καφενείου «Η ωραία Ελλάς», 12-16 Ιουνίου, 21:00-23:30.