Η πολιτιστική άνοιξη της Ζώγιας

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του χώρου πολιτισμού της Θεσσαλονίκης έχει μουσική, συγγραφείς, φωτογραφίες, θέατρο και μαραθώνιο ανάγνωσης

LIFOTEAM 27.3.2016 | 19:43

 

Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει

Pablo Neruda

Η πολιτιστική άνοιξη της Ζώγιας

Μετά τη γιορτή που ετοιμάστηκε στη Ζώγια στην οδό Αλ. Σβώλου 54 για τα 30 χρόνια λειτουργίας και επαφής με τον πολιτισμό και τις τέχνες, η επιθυμία να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις έγινε και λίγο ανάγκη. Όχι μόνο για ένα ακόμα σύνθετο πλέγμα πρωτότυπων εκδηλώσεων, αλλά για την καθιέρωση της Ζώγιας ως χώρου πολιτισμού. Κυρίως καθημερινού πολιτισμού, ενός καφέ που θέλει οι άνθρωποι που συχνάζουν σ’ αυτό να ανοίγονται στις διαδρομές της καλής μουσικής, των σπουδαίων παραστάσεων, της μοναδικής γραφής. Η Άνοιξη στη Ζώγια πάει λίγο παραπέρα απ’ όσο πήγε η γιορτή για τα 30χρονα και είναι βέβαιο ότι θα βρει κι αυτή πολλούς συνταξιδιώτες…

 

Το χώρο της Ζώγιας θα «ντύσουν» αυτούς τους μήνες φωτογραφίες ανθρώπων που εκθέτουν για πρώτη φορά στις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ τους. Είναι ο Γιάννης Τζέμος, η Φλώρα Χατζηπαντελή, αλλά και η ομάδα του Rejected

 

Αυτήν τη φορά θα ακουστούν ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ από καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες της πόλης. Είναι αναπάντεχες μουσικές παραστάσεις και συμπράξεις στις οποίες συμμετέχουν οι Χειμερινοί Κολυμβητές, Διογένης Δασκάλου, Πολυφωνικό Σχήμα Διώνη, Ζακ Στεφάνου και Γιάννης Βενιαμίν, Κώστας Μαγγίνας και Γιώργος Μουχτάρης, Σταύρος Ζαφειρίου, Trio Tango, Swing Trio, Δρόσος Κουτσοκώστας, Ιχνηλάτες της Παράδοσης, Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής του ΠΑΜΑΚ.

 

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ, με συζητήσεις – αφιερώματα που κάνει ο Γιάννης Κοτσιφός με τους Κυριάκο Γιαλένιο, Δώρα Κασκάλη, Νικόλα Σεβαστάκη, Σάκη Σερέφα, Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Για τους μικρούς φίλους (αλλά όχι μόνο) υπάρχουν δύο ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ, που θα περάσουν μαζί με τον  Άρη Δημοκίδη και την Έλενα Αρτζανίδου

 

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ εμπλουτίζεται! Μαζί με το ΚΘΒΕ που έρχεται ξανά στη Ζώγια με τη συνέχεια του εκπληκτικού αναλογίου «Θεσσαλονίκη. Ανασκαφή», συμμετέχουν και οι αναγεννημένες Νέες Μορφές που θα παρουσιάσουν τη Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου, ειδικά σχεδιασμένη για το χώρο!

 

Τέλος, το μεγάλο στοίχημα της Ζώγιας είναι ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ που θα γίνει για 12 ώρες την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 και με περισσότερους από 50 Θεσσαλονικείς να διαβάζουν τη Μεγάλη Πλατεία του Νίκου Μπακόλα!

 

Η πολιτιστική άνοιξη της Ζώγιας
 

 

Δημοσιεύουμε το πρόγραμμα, μαζί και με όσα ήδη έγιναν μέσα στον Μάρτιο:

  

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΖΩΓΙΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

Τρίτη 08/03, 19:30
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Τζέμου «Concerts»
Μια ιδιαίτερη και… ασπρόμαυρη απεικόνιση μιας μοναδικής μουσικής συγκυρίας στη Θεσσαλονίκη του 1997 – 1998. Φωτογραφικές μνήμες από μερικές από τις καλύτερες και πρωτότυπες συναυλίες που δόθηκαν στην πόλη, με βλέμμα κοντινό και γεμάτο αγάπη για τις νότες που ξεχειλίζουν από τις εικόνες…
Διάρκεια έκθεσης: 08 Μαρτίου – 10 Απριλίου.

 

Πέμπτη 10/03, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Τα… ανίερα ιερά. Επιμέλεια: Δρόσος Κουτσοκώστας
Τα «ανίερα-ιερά» της αποκριάς, σ’ ένα μουσικό γλέντι για μεταμφιεσμένους κι όχι μόνο! «Γαμω… τράγουδα», σκωπτικά και αθυρόστομα τραγούδια της αποκριάς, με τη μουσική «Δροσοπαρέα». Διασκέδαση με έντονο ρυθμό, όπως αρμόζει σε μια αποκριάτικη βραδιά κι ένα ξεφάντωμα με ακούσματα της στεριάς και της θάλασσας.
Συμμετέχουν οι Δρόσος Κουτσοκώστας (φωνή και λαούτο), Αλέξανδρος Ζώρας (κλαρίνο), Κυριάκος Πετράς (βιολί) και Λευτέρης Παύλου (κρουστά και θρακιώτικη λύρα).

 

Πέμπτη 17/03, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Με τον τρόπο του Ζακ Στεφάνου και του Γιάννη Βενιαμίν
Ένας νέος κι ένας ακόμα πιο νέος τραγουδιστής, συνεργάζονται και παρουσιάζουν κομμάτια που τους χαρακτηρίζουν. Ο Ζακ Στεφάνου έχει γίνει γνωστός με τραγούδια όπως το Δείξε μου τον τρόπο, ενώ έχουν γράψει μαζί με τον Γιάννη Βενιαμίν το Σ’ αγαπώ. Σ’ αυτή τους την εμφάνιση θα τραγουδήσουν και κομμάτια που αγαπάνε, από Γιάννη Αγγελάκα, Λεωνίδα Μπαλάφα, Νίκο Πορτοκάλογλου, μέχρι Arctic Monkeys, Bob Marey και U2!

 

Τρίτη 22/03, 19:30
ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος: «Διώροφοι Μύθοι», «Μικρές Αγγελίες και Ενήλικα Επειδή»
Το Βιβλιοπωλείο «Το Κεντρί», οι εκδόσεις «Κίχλη»  και «University Studio Press, παρουσιάζουν το νσυγγραφέα Γιώργο Χ. Παπαδόπουλο, και τα δύο τελευταία του βιβλία, Διώροφοι Μύθοι και Μικρές Αγγελίες και Ενήλικα Επειδή.
Για τα βιβλία του καθηγητή στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ που διδάσκει και ερευνά την κατασκευή του εγκεφάλου, θα μιλήσουν η ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, ο ποιητής Κυριάκος Συφιλτζόγλου και η φιλόλογος Χρύσα Μωυσίδου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Σιακάρας.

 

Δευτέρα 28/03, 19:30
ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Δώρα Κασκάλη: Σκοτεινές περιπέτειες των σωμάτων
Ποιήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα, ο βηματισμός της Δώρας Κασκάλη στη λογοτεχνία είναι αποφασιστικός, ανήσυχος και σταθερά προσανατολισμένος στην αγωνία να ερμηνευτεί η αναλογία που ρυθμίζει την αντοχή του σώματος στο βάρος των συναισθημάτων -- αλλιώς: το ανθρώπινο μέτρο για την αντίληψη της διαρκούς περιπέτειας που ονομάζουμε βίο. Το τελευταίο βιβλίο της, Το μαύρο κουτί της μνήμης τους, γίνεται αφορμή για σκληρούς υπολογισμούς...
Συζητάει μαζί της ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός.

 

Τετάρτη 30/03, 21:30
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ
Θεσσαλονίκη. Ανασκαφή 2. Το ταξίδι στην πόλη και τις γειτονιές της από το ΚΘΒΕ συνεχίζεται…
Η περιήγηση συνεχίζεται με «όχημα» μια νέα σειρά κειμένων  σπουδαίων λογοτεχνών: Ρούλα Αλαβέρα, Τηλέμαχος Αλαβέρας, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Πολυξένη Βελένη, Στέλλα Βογιατζόγλου, Ζυράννα Ζατέλη, Λεωνίδας Ζησιάδης, Τόλης Καζαντζής, Γιώργος Ιωάννου, Γιώργος Κάτος, Έντμουντ Κίλι, Θωμάς Κοροβίνης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Θανάσης Μαρκόπουλος, Μάρκος Μέσκος, Γεώργιος Μόδης, Νίκος Μπακόλας, Τόλης Νικηφόρου, Σοφία Νικολαΐδου, Γιάννης Παλαμιώτης, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Νικόλας Σεβαστάκης, Τέλλος Φίλης, Ιφιγένεια Χρυσοχόου. Στο αναλόγιο ακούγονται  μουσικές και τραγούδια του  Διονύση Σαββόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Νίκου Παπάζογλου, Νίκου Μαμαγκάκη κ.ά.
Τα κείμενα αυτά βγαίνουν από τα σπλάχνα της αγαπημένης πόλης στο φως. Αναφέρονται στην προσωπική και τη συλλογική μνήμη. Ισορροπούν ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση.
Η επιλογή των κειμένων είναι της Μαρίας Τσιμά.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: 
Α ομάδα: Μιχάλης Γούναρης, Έκτωρ Καλούδης, Δημήτρης Κολοβός, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λίλιαν Παλάντζα.
Β ομάδα: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Μιχάλης Σιώνας
Γ ομάδα: Στάθης Βούτος, Αντρέας Κουτσουρέλης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης , Άννυ Τσολακίδου.

 

Πέμπτη 31/03, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Τσιτσάνης ο Μέγας! Ζωντανή παρουσίαση CD
Το καλοκαίρι του 2015, στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής της Κατεύθυνσης, Παραδοσιακής και Δημοτικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), έδωσε μια μοναδική συναυλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός CD που μεταφέρει λίγη από την αύρα εκείνης της βραδιάς και η οποία επαναλαμβάνεται τώρα στη Ζώγια.
Το σχήμα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές Κωνσταντίνα Πετρινιώτη, Εύα Μισοκέφαλου, Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σαριλάκης, Άρης Καλιακούδας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αποστόλης Αποστολίδης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λευτέρη Τσικουρίδη, εστίασε στην πρώτη περίοδο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη και προσπάθησε να ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο το ύφος των πρώτων ηχογραφήσεων των τραγουδιών.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

Τετάρτη 06/04, 19:30
ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Κυριάκος Γιαλένιος: Η αφήγηση ως πιθανότητα σωτηρίας
Στις μυθιστορηματικές σελίδες του Κυριάκου Γιαλένιου πνέει άνεμος οικείος και ανανεωτικός ταυτόχρονα: Η πίστη του συγγραφέα στην αξία της «μεγάλης αφήγησης» είναι γνήσια και ανακαλεί στην αναγνωστική μνήμη κλασικά δείγματα του είδους, ενώ η τόλμη με την οποία διεκδικεί τα δικά του χαρακτηριστικά γραφής είναι μεγάλη. Στο τελευταίο βιβλίο του, Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα, ο αναγνώστης παρασύρεται στις δαιδαλώδεις διαδρομές των ηρώων, χαραγμένες πάνω στον χάρτη μιας δυστοπίας, και σύντομα αντιλαμβάνεται ότι η διαφυγή του είναι η ίδια η διαδικασία της αφήγησης.
Συζητάει μαζί του ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός.

 

Δευτέρα 11/04, 19:30
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Εγκαίνια της έκθεσης της Φλώρας Χατζηπαντελή «Όπου η ζωή χορεύει…»
Στη  Φλώρα Χατζηπαντελή αρέσει να φωτογραφίζει την πόλη της, αλλά δεν της παραδίδεται εύκολα, ούτε στις καλλιγραφίες της, ούτε στις αφημένες ρυτίδες της. Με άλλα λόγια δεν συναισθηματοποιεί, ούτε κατασπαράζει.
Βλέποντας μια εικόνα της δεν κοιτάζουμε μόνο με το βλέμμα της (που μπορεί να μας ξαφνιάζει, μπορεί και όχι), αλλά συνθέτουμε ψηφίδες μια ζωής που πιθανόν δεν έζησε κανείς, σ’ ένα σώμα (πόλης, ανθρώπων ή τοπίων) διάτρητο από τις πληγές που αφήνουν επιθυμίες, προσδοκίες και όνειρα…
Ανθρώπινες σιλουέτες, Πορτραίτα, Εικόνες της πόλης από τις καθημερινές διαδρομές, Φυσικό τοπίο, συνθέτουν τη συλλογή των εικόνων της.
Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου – 08 Μαΐου.

 

Τετάρτη 13/04, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ
«Ζώγια να το ζήσω». Διογένης Δασκάλου
Ο Διογένης Δασκάλου με όλα του τα «όχι» λέει ΝΑΙ στη ΖΩΓΙΑ και την πυρπολεί με καυτές μπάλες σάτιρας και άγριου γέλιου.
Για ένα μόνο βράδυ Τετάρτη 13 Απριλίου. Τα έσοδα θα διατεθούν στα έξοδα.

 

Πέμπτη 14/04, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Ιχνηλάτες της Παράδοσης
Εδώ και 17 χρόνια αυτή η παρέα μουσικών ερευνά, καταγράφει και διαδίδει με τον τρόπο της τη μουσική μας παράδοση, τη λαϊκή κληρονομιά και όλες τις τοπικές ιδιομορφίες, παραλλαγές και ιδιαιτερότητες της. Τα τελευταία χρόνια μελετάνε τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως λόγω των οργάνων και των διαφορετικών καταβολών των μελών του σχήματος. Από τα πάτρια εδάφη της Μακεδονίας στις αλησμόνητες πατρίδες, από την Πόλη μέχρι την Καππαδοκία και από τη Σμύρνη μέχρι την Τυνησία… Μια βραδιά – αναζήτηση της αυθεντικής λαϊκής έκφρασης…
Θα… ιχνηλατήσουν οι Κώστας Αργύρογλου (κλαρίνο), Αστέριος Τράκας (βιολί), Αργύρης Κόκορης (τραγούδι /ούτι), Γιώργος Πατρέλης (κανονάκι), Δημήτρης Μυλωνάς (λαούτο / τραγούδι), Σπύρος Τζιάτζιος (κρουστά).

 

Κυριακή 17/04, 11:30
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Άρης Δημοκίδης: Τα μυστικά του συγγραφέα
Δημοσιογράφος που ξέρει τα μυστικά των Αόρατων Ρεπόρτερ, συγγραφέας που κρύβεται μέσα στα παραμύθια του, ο Άρης Δημοκίδης θα μοιραστεί με τα παιδιά τα εργαλεία της γραφής του για να διαβάσουν όλοι μαζί την ιστορία που θα φτιάξουν μ' αυτά.

 


 

Δευτέρα 18/04, 19:30
ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Νικόλας Σεβαστάκης: Στον βυθό των στιγμιοτύπων
Η πρώιμη θητεία στην ποίηση και η αδιάκοπη, γόνιμη επιφύλαξη της πολιτικής φιλοσοφίας έναντι της Ιστορίας άνοιγαν επί χρόνια ανεπαισθήτως την παράπλευρη οδό που θα υποδεχόταν τη χαμηλή μα καίρια πεζογραφική φωνή με την οποία ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, συνομιλεί με την ανθρώπινη αμηχανία μπροστά στην ασταμάτητη πρόκληση του βίου. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, Γυναίκα με ποδήλατο και Άντρας που πέφτει, σε απροσδόκητη συνάρτηση με την καίρια τακτική αρθογραφία του, σχημάτισαν μια περιοχή ανανεωτικού στοχασμού στη δημόσια σφαίρα.
Συζητάει μαζί του ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός.

 

Τετάρτη 20/04, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Μια βραδιά τζαζ…
Ο Κώστας Μαγγίνας με την κιθάρα του και ο Γιώργος Μουχτάρης με το κοντραμπάσο του θα μεταφέρουν όσους βρεθούν στη Ζώγια αυτό το βράδυ σε μια ιδιαίτερη τζαζ  διάθεση, παίζοντας μοναδικά σπουδαία κομμάτια. Η ζωντανή ιστορία της τζαζ, αλλά και μοναδικοί αυτοσχεδιασμοί, σε μια βραδιά υψηλών μουσικών απαιτήσεων…

 

Πέμπτη 21/04, 21:30
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ
Θεσσαλονίκη. Ανασκαφή 2. Το ταξίδι στην πόλη και τις γειτονιές της από το ΚΘΒΕ συνεχίζεται…
Δες Τετάρτη 30/3

 

Κυριακή 24/04, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Με τη δύναμη της φωνής. Γυναικείο πολυφωνικό σχήμα Διώνη
Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια από τον κύκλο της ζωής (νανουρίσματα, αγάπης, ξενιτιάς κτλ), μουσικοί αυτοσχεδιασμοί , γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια (π.χ. Στης πικροδάφνης τον ανθό). Το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Διώνη», είναι οι Ευαγγελία, Παρασκευή και Χριστίνα Γκόγκου και οι Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούσου.
Μια μοναδική μουσική εμπειρία, με μοναδικό όχημα την ανθρώπινη φωνή!

 

ΜΑΪΟΣ

 

Παρασκευή 06/05, 21:30
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ
Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου, από τις Νέες Μορφές
Η αναγέννηση του ιστορικού θεατρικού σχήματος της Θεσσαλονίκης «Νέες Μορφές» σηματοδοτήθηκε με το ανέβασμα ενός πολύ δυνατού –και απόλυτα επίκαιρου- νεοελληνικού έργου της ελληνικής δραματουργίας. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος και η ηθοποιός Μαγδαληνή Μπεκρή το παρουσιάζουν στη Ζώγια, ειδικά προσαρμοσμένο για το χώρο!
Η συγγραφέας επιλέγει για το έργο της τη φόρμα του δραματικού μονολόγου γιατί την οδηγεί κατευθείαν στον κύριο θεματικό του άξονα που είναι η μοναξιά. Μέσα στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού της μια σύγχρονη γυναίκα, καλλιτέχνης, μονολογεί. Περιμένει τον εραστή της. Μαζί του τη συνδέει όχι ο έρωτας αλλά η ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της αναμονής της επικοινωνεί με τους θεατές όλα τα προσωπικά της αδιέξοδα. Τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό της και τον κόσμο. Η ηρωίδα της Κιτσοπούλου είναι ένα «εξαιρετικά κωμικό πρόσωπο που αυτοσαρκάζεται, πηδώντας ιλλιγγιωδώς από τη μια θεματική στην άλλη»…

 

Κυριακή 08/05, 11:00 – 23:00
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Η Μεγάλη Πλατεία του Νίκου Μπακόλα
Η ιστορία, η πολιτική, οι ανθρώπινες διαδρομές πάνω στο έδαφος της Θεσσαλονίκης, όλα κυκλωμένα από μια αφήγηση με χαμηλή φωνή και υψηλή τέχνη. Πενήντα αναγνώστες, μέσα σε δώδεκα ώρες, θυμούνται και υπενθυμίζουν το εμβληματικό έργο του Νίκου Μπακόλα, Η μεγάλη πλατεία, ανανεώνοντας τη διαδρομή του στη συλλογική αναγνωστική συνείδηση που καθιερώνει τα μεγάλα μυθιστορήματα…

 

Δευτέρα 09/05, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Χειμερινοί Κολυμβητές: Ποιητικές ασκήσεις
Μια μοναδική εμφάνιση ενός σχήματος από τους Χειμερινούς Κολυμβητές, με τις μοναδικές τους μουσικές, αλλά και με τις ακόμα πιο μοναδικές τους ιστορίες. Με… ποιητική διάθεση, αλλά και πάντα με το ιδιαίτερο κέφι τους, στη Ζώγια θα βρεθούν οι Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστα Βόμβολος, Χάρης Παπαδόπουλος και Κώστας Σιδέρης.

 

Τρίτη 10/05, 19:30
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Εγκαίνια της έκθεσης του rejected.gr «Το χρώμα της πόλης»
Μια Θεσσαλονίκη που είναι ο καμβάς. Κι ο Μάιος να έχει τα πινέλα.
Σαν ένας κόσμος αλλιώτικος, σαν μια ταινία εποχής παλιάς, που δεν την έχουν αγγίξει τα χρόνια. Και ταυτόχρονα σύγχρονη και δυναμική, να ακολουθεί το video clip της νέας ζωής, να σφύζει από ρυθμό, νιάτα, γαλήνη και ειρωνεία. Με μια έκδηλη ομορφιά και μια υπονοούμενη μελαγχολία σε κάθε της γωνιά. Κι ένα κάλεσμα καλοκαιριού που την ντύνει με πολύχρωμα φορέματα. Άλλα θα τα φορά  κάθε της βράδυ, άλλα για μια μόνο στιγμή.
«Φωτογραφίες ημέρας» του Rejected  που θέλουν να δείξουν αυτό το έργο τέχνης. Φωτογραφίες στιγμής, ενός πίνακα ζωγραφικής που μας φιλοξενεί και -ενίοτε- μας ανέχεται. Και ένα σύνολο που θέλει να φέρει το «έξω» του Μαΐου στο «μέσα» της Ζώγιας…
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαΐου – 12 Ιουνίου

 

Τετάρτη11/05, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ – ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Η μουσική ποίηση του Σταύρου Ζαφειρίου
Στο πρώτο μέρος ο Σταύρος Ζαφειρίου διαβάζει ποιήματά του, ενώ τον συνοδεύει στα κρουστά ο Κώστας Χανής.  Στο δεύτερο μέρος ο Δημήτρης Νικολούδης θα πει τραγούδια απ' το «Πανσέληνο Βλέμμα» σε μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου. Μαζί του στο πιάνο ο Φίλιππος Κωσταβέλης.
Μια μοναδική μουσική συνάντηση, αισθητικά ανεκτίμητη και με τον ιδιαίτερο και καίριο λόγο του Θεσσαλονικιού ποιητή Σταύρου Ζαφειρίου.

 

Παρασκευή 13/05, 21:30
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ
Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου, από τις Νέες Μορφές
Δες Παρασκευή 06/05

 

Κυριακή 17/05, 11:30
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Έλενα Αρτζανίδου: Δημιουργική γραφή με εικόνες
Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας που διέδωσε με συνέπεια και επιμονή την ιδέα της φιλαναγνωσίας και τη γοητεία της γραφής μέσα και έξω από σχολικές αίθουσες θα δώσει στα παιδιά (αλλά και στους γονείς τους) το υλικό για να φτιάξουν μια δική τους ιστορία.

 

Τετάρτη 18/05, 19:30
ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Σάκης Σερέφας: Η εξουσία της φαντασίας
Γραφή, προσωπικότητα, βίος, όλα εγγεγραμμένα στον χάρτη της Θεσσαλονίκης αδιαπραγμάτευτα, μα και όλα αδέσμευτα από τους περιορισμούς και τα σύνορά του. Η ελευθερία με την οποία ο Σάκης Σερέφας διατρέχει από το 1992 τα είδη της γραφής είναι η μία όψη του κέρδους που προκύπτει όταν παραχωρεί κανείς ενισχυμένη εξουσία στη φαντασία. Στην άλλη αποτυπώνεται ένας μακροσκελής κατάλογος προϋποθέσεων και εφοδίων που κάνουν αποτελεσματική αυτή την επιλογή. Με αφετηρία το ολόφρεσκο βιβλίο του Έξω χιονίζει, ο συγγραφέας ανοίγει από τη Ζώγια τη συζήτηση για τη διαχείριση των στοιχείων ταυτότητας της Θεσσαλονίκης.
Συζητάει μαζί του ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός.

 

Πέμπτη 19/05, 21:30
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ
Θεσσαλονίκη. Ανασκαφή 2. Το ταξίδι στην πόλη και τις γειτονιές της από το ΚΘΒΕ συνεχίζεται…
Δες Τετάρτη 30/3

 

Πέμπτη 26/05, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Ταξιδεύοντας με το Trio Tango
Μία ιδιαίτερη βραδιά με μουσική tango από το κλασικό αργεντίνικο ρεπερτόριο καθώς και tango μουσικές σύγχρονων συνθετών. Σημαντική αναφορά στο μουσικό αυτό ταξίδι αποτελούν τα ελληνικά τραγούδια tango και βαλς παλαιότερων και νεότερων συνθετών.
Έλσα Μουρατίδου: τραγούδι, Νατάσα Ρουβολή: ακορντεόν και Τάσος Μαντζάρης; πιάνο

 

Δευτέρα 30/05, 19:30
ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Ο διπλός πράκτορας της γραφής
Σταθερό σημείο αναφοράς, εδώ και δεκαετίες πλέον, στον λογοτεχνικό και τον δημοσιογραφικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης υπηρέτησε τα δύο αντίστοιχα πεδία γραφής διασυνδέοντάς τα αφανώς, κομίζοντας ανανεωτικά στοιχεία από το ένα στο άλλο, χωρίς ποτέ να καταφύγει στις ευκολίες μιας προφανούς ή επιδεικτικής μείξης. Από το εμβληματικό Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό του 1992 ως τον στοχαστικά αποσταγμένο Νοέμβριο του 2014, η διαδρομή της γραφής του δεν πρόδωσε ποτέ την αξία της περιπέτειας που σημαίνει να ανανεώνεις το ύφος σου, όσο προσωπικό κι αν έχει γίνει.
Συζητάει μαζί του ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Πέμπτη 09/06, 21:30
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Σε αρμονίες traditional jazz και ρυθμούς swing
Μια βραδιά με το Swing Trio (Ευθύμης Τσακίρης: σαξόφωνο, Λέανδρος Πασιάς: πιάνο και Αγαμέμνονας Μάρδας: κοντραμπάσο) που αναζητά το κέφι και τη διάθεσή σας, για να σας ανταποδώσει υψηλές μουσικές απολαύσεις. Μια μουσική εισαγωγή στο καλοκαίρι που έρχεται…