Το Διεθνές Κέντρο Τεχνών της Αθήνας φιλοξένησε έναν διάλογο ανάμεσα σε πολιτισμούς που διασχίζουν χιλιετίες, πυροδοτώντας νέες ιδέες μέσω ανταλλαγής και επικοινωνίας.
Το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η σειρά πολιτιστικών ανταλλαγών και εκδηλώσεων διάδοσης με τίτλο «Liangzhu · Παγκόσμιος Διάλογος Πολιτισμών», που διοργανώθηκε από το Γραφείο Πληροφοριών της Λαϊκής Κυβέρνησης της Επαρχίας Zhejiang, το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Επαρχίας Zhejiang και την Zhejiang Radio and Television Group, και φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Εξωτερικού (Διεθνές Κανάλι) της Zhejiang Radio and Television Group.
Η εκδήλωση, με επίκεντρο την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ανέδειξε τις ανταλλαγές ανάμεσα στον πολιτισμό του Liangzhu και άλλους παγκόσμιους πολιτισμούς, όπως τον ελληνικό, τον αιγυπτιακό, τον ινδικό και τον πολιτισμό των Μάγια, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς επιρροής του πολιτισμού Liangzhu και την ανάδειξή του σε πολιτιστικό IP με ρίζες στο Zhejiang, κινεζικό χαρακτήρα και παγκόσμια απήχηση.
Η σειρά εκδηλώσεων περιλάμβανε κύριες δραστηριότητες όπως η θεματική έκθεση «Γιατί Liangzhu;» και το σαλόνι διαλόγου «Liangzhu · Παγκόσμιος Διάλογος Πολιτισμών».
Αυτές οι δραστηριότητες προσέλκυσαν ευρεία προσοχή και συμμετοχή από πολιτιστικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτεχνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους τόσο της Κίνας όσο και της Ελλάδας. Εξέχοντες καλεσμένοι όπως ο Lai Bo, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, ο Fan Qingyu, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Στρατηγικής Επικοινωνίας της Επαρχίας Zhejiang και Διευθυντής του Κινηματογραφικού Γραφείου της Επαρχίας Zhejiang, η Γεωργία Πίσπα, Εκπρόσωπος για θέματα Κίνας στο Εθνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ελλάδας, ο Γιάννης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας, ο Zou Yong, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κινέζων Ομογενών, και η Yu Limin, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών Κίνας-Ελλάδας, παρακολούθησαν την εκδήλωση και συμμετείχαν στην περιήγηση στην θεματική έκθεση «Γιατί Liangzhu;».
Η έκθεση αυτή στόχευε στην προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας μέσω εικόνων, έργων τέχνης, βίντεο και διαδραστικών εμπειριών.
Κατά τη διάρκεια του σαλονιού διαλόγου «Liangzhu · Παγκόσμιος Διάλογος Πολιτισμών», η Fan Qingyu, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Στρατηγικής Επικοινωνίας της Επαρχίας Zhejiang και Διευθύντρια του Κινηματογραφικού Γραφείου της Επαρχίας Zhejiang, έκανε μια θερμή ομιλία. Τόνισε τη σημασία του πολιτισμού Liangzhu ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών Κίνας-Ελλάδας για την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Η Γεωργία Πίσπα από το Εθνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ελλάδας εξέφρασε υψηλές προσδοκίες για το μέλλον των πολιτιστικών ανταλλαγών Κίνας-Ελλάδας και ευχήθηκε για βαθύτερη συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Ο Lai Bo, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, μίλησε επίσης για τη διεθνή σημασία του πολιτισμού Liangzhu και υπογράμμισε τη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών για την προώθηση των διεθνών σχέσεων.
Ο Wang Ningyuan, Διευθυντής του Τμήματος Επιστημονικής Αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Επαρχίας Zhejiang, παρουσίασε εκτενώς την μοναδική αξία του πολιτισμού Liangzhu και τη σημασία του για τη σύγχρονη κοινωνία, επικεντρωμένος στο θέμα «Ο πολιτισμός Liangzhu ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά».
Ο Γιώργος Βαβουρανάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των αρχαίων ελληνικών και του πολιτισμού Liangzhu.
Ο Έλληνας συγγραφέας Τάσσος Λαμπρόπουλος μοιράστηκε τις μοναδικές του απόψεις για την ανταλλαγή και την αμοιβαία μάθηση των πολιτισμών από την οπτική γωνία της σύγκρισης Ανατολής και Δύσης.
Σε μια συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγές πολιτισμών Κίνας-Ελλάδας και διεθνής επικοινωνία στη νέα εποχή», βασικές προσωπικότητες όπως ο Gao Feng, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εξωτερικού (Διεθνές Κανάλι) της Zhejiang Radio and Television Group, η Αντωνία Τρουμπούκη, Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας, ο Zou Yong, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κινέζων Ομογενών, η Yu Limin, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών Κίνας-Ελλάδας, και η Ελληνίδα καλλιτέχνης Νικολέττα Αντωνοπούλου μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου «Liangzhu · Παγκόσμιος Διάλογος Πολιτισμών», το Κέντρο Εξωτερικού (Διεθνές Κανάλι) της Zhejiang Radio and Television Group και η Ελληνική Κινεζική Αθλητική και Πολιτιστική Ένωση υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας, θέτοντας μια ισχυρή βάση για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας στους τομείς της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της διεθνούς επικοινωνίας.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0