Λουκία Αλαβάνου, Towards New Horizons
Η State of Concept φιλοξενεί μια μικρή αναδρομική παρουσίαση της εικαστικής πρακτικής “Towards New Horizons”
Η State of Concept παρουσιάζει μια έκθεση αναφορά στο έργο μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες εικαστικούς της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, Λουκίας Αλαβάνου. Η έκθεση αποτελεί μια μικρή αναδρομική παρουσίαση της εικαστικής πρακτικής της καλλιτέχνιδος με τίτλο “Towards New Horizons” (Προς Νέους Ορίζοντες) σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.
Μαζί με παλιότερα έργα της η καλλιτέχνιδα θα εκθέσει και το πρώτο πιλοτικό κομμάτι από το νέο της έργο, ένα πρότζεκτ εικονικής πραγματικότητας με τίτλο “New Horizons - Pilot” σε παραγωγή του Τμήματος Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.
Το πιλοτικό έργο είναι προάγγελος, μια νέας ενότητας έργων που θα αποτελείται από δύο εικαστικά φιλμ με 3D στερεοσκοπικά πλάνα εικονικής πραγματικότητας (VR360) και έχει ως σημείο εκκίνησης τις εννοιολογικές και τεχνολογικές στρατηγικές της φουτουριστικής ταινίας "To New Horizons" που παρουσιάστηκε στην έκθεση Futurama το 1940 στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης EXPO-1939 στην Νέα Υόρκη.
Η Λουκία Αλαβάνου δουλεύει με φιλμ πάνω από μια δεκαετία. Οι αναφορές της πηγάζουν από τον κινηματογράφο και ειδικότερα τις πρώιμες ταινίες του Walt Disney, ντοκιμαντέρ της μεταπολεμικής περιόδου από την Μεγάλη Βρετανία, καθώς και εκπαιδευτικά φιλμ από τις Η.Π.Α. αλλά και έργα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.
Με απευθείες αναφορές σε μια ελληνική νεωτερικότητα, η καλλιτέχνιδα τοποθετεί την αφήγηση της μεταξύ της Δύσης και της ιδιάζουσας μορφολογίας της Ελλάδας, εμβολίζοντας τα έργα της με εικόνες και συμβολισμούς από την πολιτική ιστορία της μεταδικτατορικής εποχής, αλλά και τα πολιτιστικά σημαίνοντα του Ευρωπαϊκού Βορρά. Κάτω από αυτά τα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα, διαφαίνεται όμως και μια ενασχόληση της Αλαβάνου με την γυναικεία παρουσία στο φιλμ και τους καθιερωμένους συμβολισμούς της στη σύγχρονη γλώσσα της εικαστικής και κινηματογραφικής παραγωγής.
Η Λουκία Αλαβάνου (γεν.1979, Αθήνα) είναι εικαστικός και καλλιτέχνις κινούμενης εικόνας. Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Βέλγιο και την Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία το 2005 στο Royal College of Art στο Λονδίνο, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την επιτήρηση του Βρετανού εικαστικού John Stazaker.
Κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ το 2007, ενώ το 2008 προτάθηκε για το Paul Hamlyn Award για visual καλλιτέχνες. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις διεθνώς μεταξύ των οποίων: Rabbit Catcher, Ulap/ Upload Art Project - Trento (2012), Episodio 3, Λ. Κανελλόπουλος Πολιτιστικό Κέντρο - Ελευσίνα (2011), Next Door to Alice, Rodeo – Τουρκία (2010), Chop Chop, upstairs Βerlin gallery – Βερολίνο (2007), Loukia Alavanou, Haas & Fischer Gallery – Ζυρίχη (2007), Cactus, The Breeder - Αθήνα (2004).
Στις πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις και συνεργασίες της με διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβάνονται: Paratoxic Paradoxes, Μουσείο Μπενάκη - Αθήνα (2017), Deste 2017, An anniversary Exhibition, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Αθήνα (2017), The Equilibrists, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα σε συνεργασία με το New Museum, NY (2016), And no matter what the phone rings, Μπιενάλε Μόσχας (2015), No country for young men, Palais de Bozar - Βρυξέλλες (2014), Reverb: New Art from Greece, SMFA (School of Museum of Fine Arts) - Βοστώνη (2014), Hell as Pavillion, Palais de Tokyo - Παρίσι (2013).
Τα φιλμ της Αλαβάνου έχουν προβληθεί σε διαγωνιστικά τμήματα και curated προγράμματα πολλαπλών φεστιβάλ για ταινίες καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων το Kasserel Dokfest (2017),το 62ο Oberhausen Film Festival (2016), Viennale (Βιέννη, 2015), KINO DER KUNST (Μόναχο, 2015), EMAF (2014).
ΠΟΤΕ | 02/03/2018 - 28/04/2018 |
ΠΟΥ | STATE OF CONCEPT |