Ματίς - Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο
Οι φωτογραφίες του Κολομβιανού Λέο Ματίς συναντιούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ματίς - Γκάμπο, Οι χρονικογράφοι του Μακόντο».
Η έκθεση αυτή, που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, αποκαλύπτει τα σημεία όπου οι φωτογραφίες του Λέο Ματίς συναντιούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θρυλικός φωτογράφος και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «μαγικού ρεαλισμού» στη λογοτεχνία, γεννήθηκαν με διαφορά μιας δεκαετίας στην Αρακατάκα.
Ο Λέο Ματίς γεννήθηκε το 1917 στην Αρακατάκα της Κολομβίας. Πολυσχιδής και ανήσυχος, κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη γελοιογραφία, τη ζωγραφική, ενώ ίδρυσε εφημερίδες και γκαλερί. Τύπος μποέμ και ιδιόρρυθμος, επισκέπτεται το 1940 το Μεξικό, το οποίο επηρέασε ιδιαίτερα την καλλιτεχνική οπτική του.
Ταξίδεψε και φωτογράφισε και τις πέντε ηπείρους, κερδίζοντας πληθώρα βραβείων. Το 1998, έτος του θανάτου του, τον τιμά η κυβέρνηση της Κολομβίας, ενώ σήμερα θεωρείται ο εθνικός φωτογράφος της χώρας.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε επίσης στην Αρακατάκα δέκα χρόνια αργότερα, το 1927 και πέθανε το 2014. Βραβευμένος με νόμπελ, θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του «μαγικού ρεαλισμού» και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Το διασημότερο έργο του, τα «Εκατό χρόνια μοναξιά», διαδραματίζεται στο φανταστικό χωριό Μακόντο, όπου μεγαλώνουν επτά γενιές της οικογένειας Μπουενδία.
Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο θεατής θα διαπιστώσει πως πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί, υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με τα κείμενα, ενώνεται η μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού. - Κορίνα Φαρμακόρη
ΠΟΤΕ | 14/06/2018 - 29/07/2018 |
ΠΟΥ | ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ |