Το νέο χορογραφικό project της Ίρις Καραγιάν, έρχεται στη Στέγη

Στην Αλασκα, πέντε σώματα, πέντε, αισθήσεις, μαζί, χορεύουν την απόσταση που τα χωρίζει

LIFOTEAM 16.2.2016 | 11:20


 

Ένας άδειος λευκός χώρος, πέντε σώματα, κίνηση και διαρκής επαφή.

 

Η Ίριδα Καραγιάν, από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης από κοινού με την ομάδα Ζήτα κατευθύνουν την προσοχή τους σε ένα ιδιαίτερο χορογραφικό project.

 

Η χορογραφία σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και σταδιακά καταλαμβάνει τον χώρο που γίνεται αντιληπτός όσο οι χορευτές απομακρύνονται. Τα σώματα γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργούν στενούς οριακούς χώρους, ενεργοποιούν, αλλά και δέχονται κινητικά ερεθίσματα.

 

Στόχος, μέσα από την εμπειρία επαφής της χορογραφίας, μέσα από την ίδια την αφή, είναι ότι η κάθε κίνηση τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά, σαν μία προσπάθεια το ένα σώμα να εντάξει μέσα του το άλλο. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close-up), βάζει τον θεατή σε διαδικασία θέασης μιας μικροχορογραφίας. Αυξομειώσεις εντάσεων, εναλλαγές στην ταχύτητα και το ρυθμό δημιουργούν χώρους δράσης ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χορογράφος και χορεύτρια Καραγιάν επιχειρεί να περιγράψει τη σχέση του ατόμου με την ομάδα, την κατασκευή της κίνησης και τη διαδικασία εξέλιξης της, την εξερεύνηση της δράσης στον χώρο και του στίγματος που αφήνει πίσω της.

 

Και σ’ αυτή τη νέα παραγωγή της, η διακεκριμένη εκπρόσωπος του σύγχρονου ελληνικού χορού εμπιστεύεται και πάλι έναν από τους μόνιμους συνεργάτες της, τον τσελίστα και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Νίκο Βελιώτη. Παράλληλα αποδεικνύει ότι είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες από τον ευρύτερο χώρο των τεχνών, προσκαλώντας τον θεωρητικό Τέχνης, επιμελητή εκθέσεων και συγγραφέα Σωτήρη Μπαχτσετζή ως σύμβουλο δραματουργίας και τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη στη δημιουργία του σκηνικού περιβάλλοντος.

Συντελεστές:

Ιδέα & Χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Μαραζιώτης
Σύμβουλοι δραματουργίας: Μυρτώ Κατσίκη, Σωτήρης Μπαχτσετζής
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Kοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου
Ερμηνεύουν: Φίλιππος Βασιλείου, Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Εκτέλεση παραγωγής: Ομάδα χορού ΖΗΤΑ

Info

ΠΟΤΕ: 26-29 Φεβρουαρίου2016, 21.00

ΠΟΥ: Μικρή Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107 -109, Αθήνα  

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές