Η Αθήνα πρόκειται σύντομα να αποκτήσει ένα μουσείο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Ένα μουσείο που υπόσχεται ότι δεν είναι μόνο μουσείο. Ένα μουσείο, διεθνών προδιαγραφών, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, που θα μπορείς να επισκεφτείς είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε να ξεναγηθείς ψηφιακά. Και που δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών.
Γιατί αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να γίνει το Νέο Μουσείο, τη δημιουργία του οποίου ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, στην οδό Πατησίων 85- ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, των οποίων αποτελεί, άλλωστε, αναπόσπαστο κομμάτι.
Ένα ζωντανό κέντρο τεχνολογίας, καινοτομίας και πολιτισμού
Γνωρίζατε, πως από το Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών, στην οδό Πατησίων 85, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1954, περνούσαν τότε όλες οι κλήσεις της Αθήνας, από και προς την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι τηλεφωνήτριες και οι τηλεγραφητές που εργάζονταν εκεί, διαχειρίζονταν τηλεγραφήματα και τηλεφωτογραφίες που σε πολλές περιπτώσεις καθόρισαν την ιστορία της Ελλάδας;
Καθόλου τυχαίο, επομένως, που το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών - Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα το ΥΜΑ, όντας ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών της χώρας , επιλέχθηκε για να στεγάσει το Νέο Μουσείο του Ομίλου ΟΤΕ, και μάλιστα σε μια έκταση που θα ξεπερνά τα 5.000 τ.μ.!
Όσο για το τι θα βρούμε εκεί, εκτός από τους χώρους των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, θα διαθέτει επίσης εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ προκειμένου να συνδυάζει μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δείξει, άλλωστε, πως εκτός από πρωτοπόρος σε θέματα επικοινωνίας και τεχνολογίας, διαθέτει την έμπνευση, τα μέσα και όλα τα εχέγγυα για να μπορεί να μετουσιώνει την εταιρική φιλοσοφία του σε καινοτόμες «γέφυρες» της κληρονομιάς του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος. Απόδειξη πως όχι μόνο διαθέτει ήδη ένα Μουσείο, αλλά είναι και το μοναδικό τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.
Ο λόγος για το υφιστάμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που λειτουργώντας από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, έχει καταφέρει να αποτελεί έναν δυναμικό άτυπο φορέα εκπαίδευσης για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα, στηρίζοντας παράλληλα την επιστημονική έρευνα στα πεδία της ιστορίας της τεχνολογίας, της επιστήμης των τηλεπικοινωνιών, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας.
«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», λέει η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.
Πολιτιστικό τοπόσημο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές
Ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, ο Όμιλος ΟΤΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό μουσείο καινοτομίας, που θα διαφυλάσσει την ιστορία των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι,, αλλά και θα πληροί απόλυτα τους όρους της βιωσιμότητας στο κέντρο της πόλης. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης συνιστά, εξάλλου, βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, οπότε στόχος είναι το Νέο Μουσείο να αποτελέσει ένα πολιτιστικό τοπόσημο, που θα αναβαθμίσει σε βάθος χρόνου ολόκληρη την περιοχή.
«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», εξηγεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Να σημειωθεί πως την αρχιτεκτονική μελέτη έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, τη μουσειολογική μελέτη η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη, ενώ τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0