ADVERTORIAL

 

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες επαγγελματίες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, τον πειραματισμό και τις συνεργασίες, απηύθυνε το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει ως αποστολή την ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού, τη μετάδοση γνώσης και τη στήριξη της αέναης παιδείας, καλεί στο πλαίσιο του 2ου Residency προγράμματός του, κάθε τύπου καλλιτέχνη, ακτιβιστή, αρχιτέκτονα, ερευνητή, ποιητή, συγγραφέα, μεταφραστή ή ακαδημαϊκό να πάρει μέρος στο φετινό Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας.

 

Ο θεσμός θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από τις 14 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2023 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Care Ecologies.

 

Μετά την πρώτη του επιτυχημένη εκδοχή το 2022 όπου εξερευνήθηκε η έννοια της φροντίδας, συνεχίζει να στοχεύει στην έρευνα, στην παραγωγή νέας γνώσης και στον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας, εστιάζοντας στις Οικολογίες της Φροντίδας. Το φετινό Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe και οι προσεγγίσεις και τα αποτελέσματα του θα παρουσιαστούν την επόμενη χρονιά με τη μορφή έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσίευσης.

 

Τι θα δούμε στο πρόγραμμα

Για όποιον επιθυμεί να γνωρίζει περισσότερα για το Πρόγραμμα, είναι γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά ερευνητικά και βιωματικά workshops με συνεργάτες-επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ελληνική και ξένη γλώσσα αντίστοιχα, με θεματικές όπως, η φροντίδα και η επιμέλεια, η πολιτική και η ηθική της φροντίδας και του καταναλωτισμού, η φροντίδα και η γλώσσα, η φροντίδα και η ηγεσία.

 

Το νέο πρόγραμμα residency από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη

 

Για όποιον επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, η υποβολή αίτησης πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος ΕΔΩ και μπορεί να συμπληρωθεί είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, 23:59.

 

Βραβείο Τέχνης 2023

Πέρα από το θεσμό του Προγράμματος Φιλοξενίας – Residency, τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την υποστήριξη πολιτιστικών φορέων και νέων καλλιτεχνών, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη έχει θεσπίσει από το 2019 το Βραβείο Τέχνης, υποστηρίζοντας καλλιτέχνες στη δημιουργία έργων τέχνης που θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής του Ιδρύματος και θα ενταχθούν σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

 

Όσον αφορά το φετινό κάλεσμα, αυτό αφορούσε προτάσεις site specific έργων μεγάλων διαστάσεων και, συνδέοντας το βραβείο τέχνης με τη φιλοξενία, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη Φροντίδα/Ευδαιμονία.

 

Τα βραβευμένα έργα ήταν τρία και μάλιστα όχι μόνο Ελλήνων, καθώς πέρα από τους Μάρω Φασουλή και Αλέξανδρο Λάιο, βραβεύτηκε και εκείνο της Ami Yamasaki από την Ιαπωνία. Τα νικητήρια έργα παρουσιάστηκαν στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης τον Ιούνιο και θα παραμείνουν εκεί σε μόνιμη έκθεση, ενταγμένα στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 70 πρωτότυπα, site-specific έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και έργα των Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Cecilia Campos, Κώστα Βαρώτσου, Μαρίας Λοϊζίδου, Ρένας Παπασπύρου, Άγγελου Σκούρτη, Κώστα Ιωαννίδη, Νίκου Αλεξίου, Γιώργου Λάππα, Νίκου Κεσσανλή, Γιώργου Γυπαράκη και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

 

Για την πρόταση «Nomadic Murals», κατά την οποία ξανακοιτάζει την παραδοσιακή τέχνη και αρχιτεκτονική με τους όρους της ίδιας της πρακτικής, φέρνοντας στην επιφάνεια σχέσεις μεταξύ ενσώματων πρακτικών, εργασίας και φύλου, η εκ των νικητών, Μάρω Φασουλή δήλωσε:

«Η ιδέα του έργου βασίζεται στη λογική της ταπισερί, η οποία για πολλούς αιώνες αποτέλεσε έναν κοινό τρόπο διακόσμησης, φροντίδας και προστασίας. Διαφορετικές χρονικά περίοδοι, τεχνοτροπίες και τόποι συνθέτουν μια ιδιότυπη αφήγηση, ένα χρονικό modular ή μια παράφραση αυτού που εννοούσε ο Λε Κορμπυζιέ με τον όρο “νομαδικές τοιχογραφίες” αναφερόμενος στις ταπισερί. Ετοίμασα μια παράθεση υφαντών συνόλων όπου το βασικό υλικό μου, το νήμα, λειτουργεί συνδετικά-υποστηρικτικά μεταξύ αυτών των τμημάτων. Το ίδιο το έργο θα παραπέμπει σε μέρη άλλων γνωστών μοτίβων που αποσυνδέθηκαν για να επανασυνδεθούν σε ένα νέο, φαινομενικά ημιτελές και άρα ανοιχτό σύστημα νοημάτων που διαρκώς ανατροφοδοτείται, όπως και η παράδοση. Η ιδιότυπη αυτή ταπισερί έχει τη μορφή ενός κολλάζ, μιας αναπάντεχης ιστορικής αναδρομής στην υφαντική. Μια τέχνη, που από την αρχή της δημιουργίας της παραπέμπει στην έννοια της φροντίδας και της προστασίας των ανθρώπων που την χρησιμοποιούν, αλλά και στη φροντίδα που απαιτήθηκε για την παραγωγή της. Η έννοια της στήριξης και της φροντίδας εντοπίζεται στο έργο μέσω των ίδιων των υλικών, εννοιολογικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού όλα τα μέρη αλληλοεξαρτώνται για τη στήριξη του συνόλου».

 

Το νέο πρόγραμμα residency από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη
Μάρω Φασουλή

 

Για την πρότασή του «Day», κατά την οποία ερευνά τις σχέσεις και σημεία αναφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Αλέξανδρος Λάιος σχολιάζει:

«Το Day  αποτελεί την εξέλιξη ενός έργου από την τελευταία ατομική μου έκθεση. Το βραβείο αυτό μου δίνει την δυνατότητα να προχωρήσω και να ολοκληρώσω την σκέψη μου με ένα ανάπτυγμα - αφιέρωμα στην ημέρα και τα μικρά ή μεγάλα επεισόδιά της, μια έρευνα που εξελίσσεται στην πρακτική μου τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζω μια εργασία πάνω στα ξεχωριστά στάδια του χρωματικού φάσματος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ξεκινώντας από το πρώτο φως, το λυκαυγές μπλε, μέχρι και τη δύση του ηλίου, όπου εκεί συναντάμε και το τελευταίο χρώμα του ορατού φάσματος, το ερυθρό. Ο ίδιος ο διάδρομος όπου εκθέτω, είναι το αναγκαίο πέρασμα από χώρο σε χώρο και είναι, έτσι και αλλιώς, και ένα χρονικό πέρασμα που παίρνει τη μορφή της ανάμνησης για την ημέρα που δεν έχει ακόμα τελειώσει. Πρόθεσή μου είναι να αισθανθεί ο επισκέπτης την ιδέα του χρόνου ως βίωμα, να ανακαλέσει στιγμές και σκέψεις που είχε στο πέρασμά της, σε ένα αίσθημα ευδαιμονίας και φροντίδας για το καθημερινό».

 

Το νέο πρόγραμμα residency από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη
Αλέξανδρος Λάιος

 

Όσον αφορά την πρόταση «Whispers travel and whisper to you again» η εικαστική καλλιτέχνιδα και voice artist, Ami Yamasaki ξεχώρισε χρησιμοποίησε τα αυτιά, τις φωνητικές χορδές και το δέρμα της για να αντιληφθεί τη δική της φωνή και τους απόηχούς της. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο παρόμοια με την ηχοεντοπισμό για την αναγνώριση ενός χώρου, μεταμορφώνει αυτόν το χώρο μέσω ενός τύπου ακουστικής σκίασης, δηλώνοντας:

«Είμαι περήφανη που είμαι η πρώτη ξένη καλλιτέχνιδα που έλαβε το Βραβείο Τέχνης. Από παιδί θαύμαζα την Ελληνική μυθολογία και ενθουσιάστηκα που επισκέφτηκα τη χώρα καταγωγής του αγαπημένου μου σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου! Δημιουργώ εγκαταστάσεις και performances με έμφαση στην ακρόαση, χρησιμοποιώντας ήχο και φωνή ως βασικό συστατικό. Μπορούμε να μάθουμε πολλά όταν ακούμε: Πιστεύω ότι η ποικιλομορφία δεν είναι αιτία διχασμού, αλλά η βάση της συμβίωσης και ότι η ακρόαση μας προσφέρει τη σοφία της θετικής προσέγγισης των διαφορών ανάμεσα στα άτομα. Ετοίμασα έτσι περίπου 50 έργα με το καθένα να είναι φτιαγμένο από περίπου 2.000 κομμάτια λευκού χαρτιού, γεγονός που τους δίνει τρισδιάστατη αίσθηση. Τα έργα αιχμαλωτίζουν το ηχοτοπίο του Τόκιο, αλλά και παίρνουν το σχήμα τους από την παρατήρηση που έκανα στη θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου και το πώς ο άνεμος μεταφέρει τον ήχο. Το να εκθέτω τα έργα μου σε έναν διάδρομο 60 μέτρων, όπου πηγαινοέρχονται όχι μόνο φιλοξενούμενοι, αλλά και εργαζόμενοι και τόσοι άλλοι άνθρωποι, είναι σαν να συνοδεύω με τα έργα μου τον κόσμο αυτόν στο βάδισμά του. Αν τα έργα μου καταφέρουν να συνομιλήσουν και να βαδίσουν μαζί τους, να καθρεφτιστούν στις καρδιές και στο νου τους και να μείνουν μέσα τους, πιστεύω ότι θα έχουν ενσωματώσει τη φροντίδα, που ήταν η φετινή θεματική».

 

Η Ami είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και voice artist, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με άτομα με οπτικοακουστικά προβλήματα για να ερευνήσει πώς ο κόσμος μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά στο ίδιο περιβάλλον λόγω φυσικών διαφορών και διαφορών στον σκοπό των πράξεων.

 

Το νέο πρόγραμμα Residency του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη
Ami Yamasaki

 

Η αγάπη για την τέχνη και η ανάγκη για συνένωση πολιτισμού και φιλοξενίας παραμένουν οι κινητήριες δυνάμεις που έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του εν λόγω Βραβείου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα του Ιδρύματος Γ.&Α. Μαμιδάκη, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ ή να επικοινωνήσετε στο [email protected] 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός