Η βραβευμένη έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη, «Faces + Masks» «Πρόσωπα + Προσωπεία», εγκαινιάζεται στις 23 Φεβρουαρίου, στην Evripides Art Gallery.

 

To «Faces + Masks», καταγράφει το πανάρχαιο δρώμενο των Κωδωνοφόρων της Ανατολικής Μακεδονίας το τριήμερο, 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, με την σύγχρονη ματιά του Νίκου Βαβδινούδη. H έκθεση κέρδισε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών, από το Λονδίνο, την Ελβετία και την Μάλτα, μέχρι και το Πεκίνο και διακρίθηκε στον διαγωνισμό Τravel Protographer of the Year (TPOTY).

 

Λίγα λόγια από τον φωτογράφο: «Στόχος μου σε κάθε περίπτωση ήταν η ανάδειξη του προσώπου πίσω από τη μάσκα, της προσωπικότητας πίσω από τα κοστούμια, του ανθρώπου πίσω από την μεταμφίεση», δηλώνει ο Nίκος Βαβδινούδης και προσθέτει: «Οι φωτογραφίσεις σκηνοθετήθηκαν (stage photography). Με φόντο ένα απλό πανί και τεχνητό φωτισμό δημιουργήθηκε ένα στούντιο στη φύση, ενώ πολύ συχνά το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον παρεισφρέει στην εικόνα και την καθορίζει».

 

Παρότι στατικές, οι φωτογραφίες είναι έντονα θεατρικές. Προκειμένου να τονίσει το βλέμμα των ηρώων του και να αναδείξει τις λεπτομέρειες των κοστουμιών (προβιές λύκων ή τράγων), ο φωτογράφος χρησιμοποιεί στουντιακό φλας δουλεύοντας σε εξωτερικό χώρο.

 

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στα χωριά του νομού Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση, Παγωνέρι, Βώλακας και στην Νικήσιανη του νομού Καβάλας και διήρκησε περισσότερα από δυο χρόνια.

 

Ο Νίκος Βαβδινούνης εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη από το 1992. Εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, στο πορτραίτο και στην φωτογραφία τροφίμων.

Στον διαγωνισμό του «Travel Photographer Of Τhe Year» οι φωτογραφίες από το project  «Πρόσωπα + Προσωπεία» διακρίθηκαν στην κατηγορία People & Cultures Portfolio - TRIBES (2η θέση) ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο. Φωτογραφίες του Βαβδινούδη έχουν εκτεθεί στο Royal Geographical Society του Λονδίνου, το καλοκαίρι του 2015 .

Συνεργάστηκε με το FLUX Laboratory στο πλαίσιο των 100 χρόνων του κινήματος DADA παρουσιάζοντας για πρώτη φορά σε ελβετικό κοινό την σειρά «Faces + Masks» στη Ζυρίχη τον Γενάρη του 2016 και τον Απρίλιο στη Γενεύη.

Η έκθεση ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Μάλτα και τον Νοέμβριο στο Πεκίνο.

Η έκθεση «Κωδωνοφόροι» παρουσιάζεται στην Μελβούρνη τον Φεβρουάριο 2017 μέσω του ελληνικού μουσείου της Μελβούρνης στα πλαίσια του Virgin Australia Melbourne Fashion Festival.

ΠΟΤΕ23/02/2017 - 24/03/2017
ΠΟΥΓΚΑΛΕΡΙ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός