Ο Τζάσπερ Τζονς κυνηγά τον κλέφτη
Ο βοηθός του αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι έκλεψε έργα του
Ιστορίες με απατημένους καλλιτέχνες και πανούργους, χρόνιους και έμπιστους συνεργάτες έχουμε ακούσει άπειρες στο παρελθόν. Ιδού άλλη μία:
Ο Τζάσπερ Τζόνς αυτός ο μεγάλος ζωγράφος που στη συνείδηση των Αμερικανών -και των περισσοτέρων από μας- παραμένει ο άνθρωπος που έχει αποτυπώσει στα έργα του την αμερικανική σημαία εξαπατήθηκε από έναν άνθρωπο που ήταν δεξί του χέρι επί 27 χρόνια. Ο Τζέιμς Μέγιερ υπήρξε για τον ζωγράφο κάτι παραπάνω από βοηθός. Ηταν εκείνος που απαντούσε το τηλέφωνο του, που έστρωνε τους καμβάδες του, αγόραζε τα πινέλα του. Ενίοτε, αν είχε κέφια τραβούσε και καμιά γραμμή στα έργα. Αλλωστε ήταν κι εκείνος ζωγράφος.
Αυτές τις μέρες, όμως, οφείλει να βρει τον κατάλληλο τρόπο και να απολογηθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη για τα 22 -τουλάχιστον- έργα που έκλεψε από τον Τζάσπερ Τζόνς και τα οποία διέθεσε σε γκαλερί της Νέας Υόρκης προς 6,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μέγιερ φυσικά δήλωσε ότι είναι αθώος παρόλο που συνελήφθη με μια συναλλαγματική 250.000 δολαρίων στα χέρια. Προσπάθησε, δε, να πείσει τους αστυνομικούς ότι τα έργα του τα είχε δωρίσει ο Τζόνς.
Κατά τη διάρκεια των -σχεδόν- τριών δεκαετιών που δούλεψαν μαζί ο Μέγιερ υπήρξε μαθητευόμενος του Τζονς. Εμαθε καλά πώς να κατασκευάσει ένα έργο τέχνης, να παρακολουθείτε και να επαναχρησιμοποιήσει τα σχέδια του ζωγράφου και να φτιάχνει έργα με ζεστό κερί. "Το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε ο ζωγράφος για μένα είναι ότι με δίδαξε να σκέφτομαι διπλά πριν κάνω κάτι" είπε κάποτε πει ο Μέγιερ. Μάλιστα...
Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξή του με τον συγγραφέα Μάθιου Ρόουζ, από τη δεκαετία του '90 ο Μέγιερ αφηγήθηκε πώς μια απλή κλήση στο στούντιο του ζωγράφου το 1984, τον έφερε τόσο κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Σκεφτείτε πως τότε ο Μέγιερ ήταν μόλις 22 ετών και ζούσε ζωγραφίζοντας αντίγραφα έργων των Βαν Γκογκ και Ματίς. "Πήρα στα χέρια το βιογραφικό, έβαλα ένα κοστούμι και πήγα". Την επόμενη μέρα και αφού τον είχε προσλάβει ο Τζόνς άνοιξε ο ίδιος την πόρτα και τον προσκάλεσε για καφέ.
Οσο για τις "επεμβάσεις" που λέει ο Μέγιερ ότι έκανε στο έργα του Τζόνς διευκρίνισε: "Κάποιες γραμμές τραβούσα πού και πού αλλά αργότερα ο ζωγράφος είτε τα διέγραφε είτε τα διόρθωνε".
Αυτό το κολάζ με την αμερικανική σημαία είναι μακράν το διασημότερο έργο του Τζάσπερ Τζόνς. Το συναντά κανείς στον τέταρτο όροφο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Οσο για τον Τζάσπερ Τζόνς, για τη υπόθεση αρκέστηκε σε ένα δισύλλαβο σχόλιο: "Νo comment".
*****