Το περιοδικό "Pour Vous" στο ΜΟΜΑ

Τα εξώφυλλά του απλωμένα σε μια μεγάλη έκθεση

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 26.7.2013 | 12:07

 

Για περισσότερα από 100 χρόνια οι σταρς όλου του κόσμου, χρησιμοποιούσαν τις γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών για να προωθήσουν τις ταινίες τους. Ενα από τα σπουδαία κινηματογραφικά περιοδικά ήταν και το γαλλικό "Ρour vous" που εκδιδόταν από το 1928 μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι σελίδες του είναι σελίδες ασπρόμαυρης γοητείας. Το περιοδικό παρόλο που ήταν γαλλικό υπέκυπτε συχνά στην γοητεία του αμερικανικού σταρ σίστεμ γι'αυτό και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού γινόταν ανάρπαστο.

 

 

Σήμερα, στο ΜΟΜΑ, τα εξώφυλλά του απλωμένα σε μια μεγάλη έκθεση φέρνουν τη λάμψη και τη γοητεία των ασπρόμαυρων ταινιών και μια αισθητική που θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς για όλους τους σκηνοθέτες. Το "Pour Vous" ήταν το πρώτο περιοδικό που έμοιαζε με ταμπλόιντ, αγοραζόταν κυρίως για τις φωτογραφίες των σταρ αλλά συνέβαλε όσο κανένα άλλο στην ιστορική εξέλιξη του κινηματογράφου.

 

 


Το Pour Vous ήταν αυτό που κατάφερε να συνδέσει το Χόλιγουντ με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και την εποχή της Βαϊμάρης στη Γερμανία.

 

 

 

*****