SantiagoSierra, The Trilogy of Pigs Eating Peninsulas

Ατομική έκθεση του Ισπανού εικαστικού στην Ελλάδα

LIFOTEAM 28.5.2015 | 00:00

Το KappatosAthensArtResidency διοργανώνει στο Δεύτερο Κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πρώτη ατομική παρουσίαση στην Ελλάδα του Ισπανού Καλλιτέχνη SantiagoSierra, σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του προγράμματος Δρ Σωζήτας Γκουντούνα.

 

Ο SantiagoSierraγεννήθηκε στην Μαδρίτη το 1966, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Μεξικό, στην Μαδρίτη και στο Αμβούργο μαζί με τον FranzErhardWalther. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Sierra πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία απευθύνονται με επιθετικό τρόπο στην καταστολή και εκμετάλλευση, όπως τις συναντά ο ίδιος στα διαφορετικά μέρη του κόσμου.

 

Το έργο του Sierra πηγάζει από μια κριτική επανεξέταση του μινιμαλισμού με μια παραστατική γλυπτική πρακτική ως τον πυρήνα της εμπλοκής του, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες. Μερικά από τα πιο αξιόλογα και αμφιλεγόμενα έργα του προέρχονται από τις συνεργασίες με ιδρύματα όπως το Magasin3 StockholmKonsthall (2009), KestnergesellschaftHannover (2005) και KunsthausBregenz (2004). Στο έργο του ο SantiagoSierra ασχολείται συχνά με τις δομές της εξουσίας όπως αυτές λειτουργούν στην καθημερινή μας ζωή.

 

Στην έκθεση του θα παρουσιάσει για πρώτη φορά διεθνώς τη σειρά "Χοίροι που καταβροχθίζουν την Ελληνική, την Ιταλική, και την Ιβηρική χερσόνησο." Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτη τη σειρά βίντεο, φίλμκαι φωτογραφιών απο δράσεις που ξεκίνησαν το 2012 στο Αμβούργο, όπου οι χοίροι "καταβρόχθισαν" την Ελληνική Χερσόνησο, στη συνέχεια στηLucaστην Ιταλίαόπου οι χοίροι "καταβρόχθισαν" την Ιταλική Χερσόνησο και έπειτα στην Ισπανία όπου οι χοίροι "καταβρόχθισαν" την Ισπανική και Πορτογαλική Χερσόνησο. Ο Σιέρρα χρησιμοποιεί μια σαφή αλληγορία για να καταγγείλει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές ελίτ κυριολεκτικά "τρώνε" τα εδάφη των χωρών της Μεσογείου.

 

Κατα τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει, επίσης, ένα νέο έργο που θα λάβει χώρα στο δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Το έργο είναι αφιερωμένο στα αδέσποτα σκυλιά Κανέλλο και Λουκάνικο που στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών.

 

ΠΟΤΕ28/05/2015 - 27/06/2015
ΠΟΥKAPPATOS ATHENS ART RECIDENCY
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός