Slow Art Day 2021 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Σάββατο 10 Απριλίου 2021
Διαδικτυακό εργαστήριο παρατήρησης, γραφής και έκφρασης με τον Βασίλη Αμανατίδη.
Οι χώροι τέχνης παραμένουν κλειστοί, το διαδίκτυο όμως συνεχίζει και διευκολύνει την επικοινωνία και τη δημιουργία! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η αγαπημένη χελώνα της Παγκόσμιας Ημέρας Βραδείας Θέασης της Τέχνης (SlowArt Day) επισκέπτεται το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και προσκαλεί τις/τους φίλες/φίλους της τέχνης σε μια διαφορετική εμπειρία αυτή τη φορά, σε ένα διαδικτυακό εργαστήριο παρατήρησης, γραφής και έκφρασης το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, 18:00-21:00, με αφετηρία τις φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκθεση του μουσείου με τίτλο «Anthropause». Εμψυχωτής και συντονιστής της δράσης είναι ο ποιητής, πεζογράφος και περφόρμερ Βασίλης Αμανατίδης.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχουσες/οντες θα γράψουν ένα ποίημα ή ένα μικρό πεζό βασισμένο σε μία από τις φωτογραφίες της έκθεσης, αφού θα έχει προηγηθεί διάλογος, τόσο για το εικαστικό μέσο όσο και για το πλαίσιο που αποτυπώνουν οι επιλεγμένες φωτογραφίες. Με τον τρόπο αυτό το ερέθισμα που δίνει μια εικόνα μετουσιώνεται μέσα από συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες των συμμετεχόντων σε λόγο, στον δικό τους λόγο, λειτουργώντας οι ίδιοι ως πρίσματα έμπνευσης και δημιουργικότητας.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Βασίλης Αμανατίδης είναι ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, περφόρμερ. Γεννήθηκε το 1970 στην Έδεσσα. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως εικαστικός επιμελητής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και δίδαξε ιστορία τέχνης και λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε άλλες σχολές. Πρωτοδημοσίευσε ποίηση το 1991. Από το 1999 έχει εκδώσει οκτώ βιβλία ποίησης [πρόσφατα: εσύ: τα στοιχεία, 2017 (Βραβείο Ποίησης Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών), μ_otherpoem: μόνο λόγος, 2014, 7: ποίηση για video games, 2011], καθώς και τη συγκεντρωτική επανέκδοσή των διηγημάτων του στον τόμο Πλαγκτόν: οι ιστορίες, 2019. Δύο θεατρικά έργα του παίχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζει και ο ίδιος τα βιβλία του στο κοινό, μέσα από λογοτεχνικές περφόρμανς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ασχολείται με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων λόγου και επιτέλεσης. Έχει διοργανώσει μαθήματα ποίησης σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από το 2017 διδάσκει ποίηση ως δημιουργική γραφή στα σεμινάρια του «Ιανού» «Το σύμπαν της Ποίησης». Μεταφράζει πεζογραφία και ποίηση (Witold Gombrowicz, IsaacBashevis Singer, E.E. Cummings, Anne Carson κ.ά.), δημοσιεύει κριτική ποίησης, και είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Εντευκτήριο και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού [φρμκ]. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες.
site: https://nefeli.fairead.net/amanatidis
Δηλώσεις συμμετοχής
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εμπειρία στη συγγραφή.
Απαιτείται η σύνδεση των συμμετεχόντων στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα zoom.
Για την καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης, ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως και την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 στο email: [email protected]
Πληροφορίες στο τηλ. 2310 566 716.