"Στα χρόνια της κρίσης"

Ο 22χρονος Στάθης Καλλιγέρης φωτογραφίζει τις διαδηλώσεις της Αθήνας

** 31.10.2013 | 14:35

 

«Στα χρόνια της κρίσης» είναι ο τίτλος της έκθεσης του 22χρονου φωτογράφου Στάθη Καλλιγέρη, η οποία ανοίγει τις πόρτες της από αύριο στο Βιβλιοπωλείο Ιανός της οδού Σταδίου.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος του μήνα Νοεμβρίου "Η τέχνη εναντίον της Βίας" και πρόκειται για την καταγραφή γεγονότων από διαδηλώσεις, μέσα από την ευαίσθητη φωτογραφική ματιά και αντίληψη ενός νέου φωτογράφου.

 

Ο Στάθης Καλλιγέρης γεννήθηκε τo 1991 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο ήθελε να ασχοληθεί με την εικόνα. H φωτογραφία και η γραφιστική ήταν δύο από τις επιλογές που είχε και τελικά, η φωτογραφία ήταν που τον κέρδισε.

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να σπουδάσει φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και στα τέλη του 2009 ξεκίνησε το φωτορεπορτάζ, καλύπτοντας πορείες, διαμαρτυρίες και επεισόδια στην Αθήνα. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες όπως η "The Indepedent" και σε ιστοσελίδες όπως αυτή του "Guardian" www.theguardian.com

 

"Αυτό που κοιτάζω περισσότερο στους ανθρώπους μιας πορείας, είναι το πως συσπειρώνονται προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους ή τα αιτήματά τους, αλλά και πόση αλληλεγγύη έχουν μεταξύ τους. Αυτό είναι που αποκαθιστά την πίστη μου στην κοινωνία, στην ανθρωπότητα. Οι τρεις πιο αγαπημένες μου φωτογραφίες είναι οι πρώτες τρεις":

 

 

"Αυτή είναι και η κεντρική φωτογραφία της έκθεσης. Δυο παιδιά, που δεν ήταν καν στην πορεία, μέσα σε πέτρες και μπροστά σε αυτό το σύνθημα"

 

"Σκάει μια βόμβα μπροστά στη Μεγάλη Βρετάνια. Επικράτησε φοβερός πανικός και αναστάτωση. Είναι σε μια από τις διαδηλώσεις του 2012. Ηταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τόσο δυνατό."

 

 

Επέτειος του Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου του 2010. Το ουράνιο τόξο καταλήγει στο κεφάλι ενός άνδρα των ΜΑΤ

 

 

 

 

*****