#TextMe_FluffyLibrary

Mια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη-εικαστική έκθεση

LIFOTEAM 23.4.2018 | 00:00

O Atopos CVC εγκαινιάζει έναν ολόκληρο χρόνο δράσεων γύρω από το βιβλίο, το κείμενο τη τέχνη και την ανάγνωση, με τίτλο #TextMe σε επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη.


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” Ο Atopos CVC προσκάλεσε την καλλιτέχνιδα Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη-εικαστική έκθεση, το #TextMe_FluffyLibrary.

 

Το Fluffy Library θα καταλάβει όλους τους χώρους του Atopos ενσωματώνοντας μέσα στο κυρίως έργο, τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας. Ταυτοχρόνως θα αποτελέσει ένα εργαστήριο παραγωγής ενός παραμυθιού το οποίο θα χτιστεί κατά την διάρκεια ενός χρόνου μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

 

Το Φλάφι είναι ο κύριος χαρακτήρας του παραμυθιού και της εγκατάστασης και αποτελεί έναν συμβιωτικό φανταστικό οργανισμό που έχει κατακλύσει τα δωμάτια της Atopos. Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, επιστήμονες, παραμυθάδες, μικρούς και μεγάλους, θα δημιουργήσει σταδιακά τόσο το ίδιο το έργο όσο και την ιστορία του.

 

Μέσα στο Fluffy Library θα κατοικήσουν κατά την διάρκεια της χρονιά μια σειρά από τερατόμορφα γράμματα: Ένας δράκος πριγκίπισσα (d is for dragon), μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι (T is for Teddy-Bear), ένα θηλυκό φάντασμα (G is for Ghost), ένα γλυκό αλογάκι (H is for Horse), μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα (O is for Octopus) παρέα με την φίλη της την αρρενωπή νεραιδούλα (p is for pixie), μια χοντρή θηλυκότητα φλαμίνγκο (F is for Flamingo), ένας τριχωτός ροζ γοργόνος (M is for Mermaid) και άλλα πολλά πλάσματα-γράμματα που θα δημιουργηθούν στους επόμενους μήνες.

 

Παράλληλα, το Fluffy Library θα πλαισιωθεί από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα.

 

Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος.

ΠΟΤΕ23/04/2018 - 23/04/2019
ΠΟΥATOPOS
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός