Θεοτοκόπουλου απογείωση

Δυο έργα του πουλήθηκαν προχθες στους Σόθμπις. Και έσπασαν κάθε ρεκόρ.

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 5.7.2013 | 10:51

 

Για το Θεοτοκόπουλο έχουμε ακούσει πολλές συζητήσεις. Για την αγορά από την Πινακοθήκη του πίνακα «Αγιος Πέτρος», τις αμφισβητήσεις, τις δωρεές, τις φήμες, τέλος πάντων μια παραδείσια κατάσταση.

Δυο έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου πουλήθηκαν μόλις προχθες στους Σόθμπις. Και έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Το έργο του "Saint Dominic in Prayer" έφτασε τα 9 εκατομμύρια λίρες και ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση που ήταν 3-5 εκατομμύρια λίρες. Ο δεύτερος πίνακας του Θεοτοκόπουλου , η Σταύρωση έπιασε την τιμή της εκτίμησης, δηλαδή (για να μη τα λέμε και έτσι άνετα) 3,4 εκατομμύρια λίρες.

 

 

Συλλέκτες από 33 χώρες κονταροχτυπήθηκαν για να κάνουν το Θεοτοκόπουλο, απόλυτο σταρ της δημοπρασίας δίπλα στα έργα των που δημοπρατήθηκαν και αυτά (και φυσικά πουλήθηκαν σαν βούτυρο).

 

 

Οι υπόλοιποι μεγάλοι της βραδιάς ήταν οι: Claude-Joseph Vernet, Giandomenico Tiepolo, Rachel Ruysch, Christoffel Van Den Berghe, Francesco Botticini, Bartholomeus Grondonck, Paulin-Jean-Baptiste Guérin. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή έργου του Θεοτοκόπουλο. (Από αυτές που δημοσιοποιούνται.)

 

 

Η τελευταία φορά που είδαμε έργο του Θεοτοκόπουλου ήταν το 2010 στην Εθνική Πινακοθήκη και μετά στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Είδαμε τη Στέψη της Παναγίας, ένα έργο εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας που ανήκει Συλλογή Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.