"A Thousands Doors" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Η σύγχρονη τέχνη εκτός μουσείου σε ένα χώρο ανοιχτό για όλους

Α.Μ. 3.5.2014 | 10:46

 

"A Thousands Doors" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
Adrián Villar Rojas ©NataliaTsoukala

 

Με 30 έργα σύγχρονης τέχνης σηµαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ανοίγει τις πύλες της η έκθεση "Α Thousand Doors", που οργανώνει ο Οργανισµός Πολιτισµού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

 

Η έκθεση παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ένα χώρο πολιτισµού προσβάσιµο σε όλους και περιλαµβάνει 30 έργα καλλιτεχνών από 15 διαφορετικές χώρες, υπό την επιµέλεια της Iwona Blazwick, ∆ιευθύντριας της Whitechapel Gallery. Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη µέχρι και τους κήπους της. "Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι ένα ιδανικό μέρος για να παρουσιαστεί η σύγχρονη τέχνη", είπε η Iwona Blazwick. "Ο τίτλος της έκθεσης, είναι εμπνευσμένος από τον Μπόρχες, και η δομή της αντανακλά την σύνδεση των βιβλιοθηκών με την τέχνη. Χρησιμοποιείται από τους καλλιτέχνες θεματολογικά, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να εξερευνήσουν τα έργα της τέχνης σε παρόντα χρόνο παράλληλα με την εξερεύνηση του κήπου".

 

Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα, όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Μεταξύ των έργων περιλαµβάνονται εγκατάσταση µικτής τεχνικής της Παλαιστίνιας Shuruq Harb, γλυπτό του Αργεντινού Adrián Villar Rojas, η ξεχωριστή ‘βιβλιοθήκη’ του Γιάννη Κουνέλλη, η αναβίωση της περιπατητικής σχολής από τη Βαλεντίνα Κάργα, το ηχητικό έργο του Κώστα Ιωαννίδη που θα ακούγεται κάθε µέρα για µισή ώρα πριν το κλείσιµο της έκθεσης.

 

"A Thousands Doors" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
Giuseppe Penone©NataliaTsoukala

"A Thousands Doors" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
Daniel Silver ©NataliaTsoukala

 

Οι καλλιτέχνες που συµµετέχουν είναι: Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer και Maroan el Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Nigel Henderson, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Elizabeth Price, Michael Rakowitz, Annie Ratti, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane και Louise Wilson, Γιάννης Κουνέλλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Βαλεντίνα Κάργα, Νίκος Ναυρίδης. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι νέες αναθέσεις.

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραµµα εκδηλώσεων, µε τη σφραγίδα Ελλήνων επιµελητών, οι οποίοι έχουν συµµετάσχει στο Πρόγραµµα Ανταλλαγής Επιµελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα. 

 

∆ιάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2014

 

Ώρες λειτουργίας:

∆ευτέρα-Τρίτη: 9πµ-5µµ

Τετάρτη-Σάββατο: 9πµ-9µµ

Κυριακή: 12µµ-6µµ

Είσοδος ελεύθερη