Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

Μια πρώτη ματιά στις ενδιαφέρουσες εκθέσεις που έρχονται το φθινόπωρο

LIFOTEAM 20.7.2017 | 14:48

 

Το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη μόλις ανακοινώθηκε και περιλαμβάνει πληθώρα από ενδιαφέρουσες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στα κτήριά του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Διεθνής Έκθεση Αφίσας- Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec με εκατό κορυφαίους γραφίστες από όλο τον κόσμο να τιμούν τον σπουδαίο καλλιτέχνη καθώς και η έκθεση «Ικαρος- Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988» που» παρουσιάζει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας.

 

Παράλιο Σήμα

Το Παράλιο Σήμα είναι η έκθεση των συμμετοχών στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό φοιτητικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό κατασκευής ενημέρωσης και πληροφόρησης στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2017, ενώ η απονομή των βραβείων και τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Κτήριο οδού Πειραιώς, 2ος μικρός

Εγκαίνια: 7 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2017

 

Αθήνα 1917. Με το Βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής

 

Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

 

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών διοργανώνει στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο της οδού Πειραιώς) έκθεση αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917 με σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής».

 

Πριν από εκατό χρόνια ακριβώς, στη διάρκεια του 1917, Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της Στρατιάς της Ανατολής πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας. Πρόκειται για σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης, οι οποίες έχουν με την πάροδο του χρόνου λησμονηθεί ή χαθεί. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το εξαιρετικά πλούσιο οπτικό αρχείο για την καθημερινή ζωή της πόλης, τα μνημεία, τους δρόμους και τις γωνιές της Αθήνας.

 

Κτήριο οδού Πειραιώς, β μισό του Ισογείου

Εγκαίνια: 14 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017

 

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017 & Βραβεία Σπουδαστικής Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας

Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα απονεμηθούν τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία αφορούν στο πραγματοποιημένο έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων και απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000. Στη φετινή διοργάνωση, θα απονεμηθούν βραβεία σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία αφορά στην κατοικία, η δεύτερη κατηγορία αφορά στα κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά στην ανακαίνιση. Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας.

 

Παράλληλα με τις συμμετοχές στη διοργάνωση των Βραβείων Αρχιτεκτονικής, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας για σπουδαστές, ο οποίος αφορά την φωτογραφική αποτύπωση των έργων που θα επιλεγούν στην πρώτη φάση επιλογής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής.

 

Κτήριο οδού Πειραιώς, 2ος μεγάλος

Απονομή των Βραβείων και εγκαίνια της έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 21 Σεπτεμβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

 

Το νέο Salon Des Cent

Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec

To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Henri de Toulouse-Lautrec. Με αφορμή την επέτειο αυτή, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, το χειμώνα της ίδιας χρονιάς και έκτοτε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και στην Αμερική.

 

Δεκαέξι χρόνια μετά, η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα, εμπλουτισμένη με: Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν από δεκαέξι Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές της έκθεσης του 2001 και προσωπογραφίες του Toulouse-Lautrec που έγιναν με διάφορες τεχνικές σε sketchbooks από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό.

 

Κτήριο οδού Πειραιώς, α’ μισό Ισογείου

Εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017

 

Ίκαρος- Το εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988

 

Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

 

Η έκθεση «Ικαρος. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988» παρουσιάζει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου.

 

Η ιταλική εταιρεία ICARO ιδρύθηκε το 1928 με στόχο την κατασκευή καλλιτεχνικών κεραμικών και κυρίως αντιγράφων των περιζήτητων κεραμικών Ιζνίκ, τα οποία υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα αρχοντικά της Λίνδου. Το 1946, λίγο πριν από την αποχώρηση των Ιταλών, ο ρόδιος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δ. Χατζηκωσταντής απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών της εταιρείας και στη συνέχεια έγινε ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης με την ελληνική πλέον επωνυμία Ίκαρος. Ο ξαφνικός θάνατός του το 1987 σηματοδότησε το τέλος του Ικάρου.

 

Η βιομηχανία καλλιτεχνικών κεραμικών Ίκαρος αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Ρόδου, τόσο την περίοδο της Ιταλοκρατίας, όσο και μετά την ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα. Παρέμεινε σε συνεχή λειτουργία για σχεδόν 59 έτη, παράγοντας τεράστια ποικιλία διακοσμητικών κεραμικών. Συνδέθηκε στενά με την τοπική κοινωνία μέσω της απορρόφησης σημαντικού εργατικού δυναμικού και της παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

 

Χάρις στο μέγεθος και το εύρος της συλλογής αλλά και στη μακροχρόνια μελέτη του συλλέκτη, η έκθεση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να αναδειχθεί η συνολική ιστορία του Ικάρου, μια ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου.

 

Κεντρικό Κτήριο

Εγκαίνια: 27 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

 

Μαρίτσα Τραυλού

Κεραμική- Γλυπτική 1990-2017

 

Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

 

Η πρώτη αναδρομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει πεντακόσιες περίπου γλυπτικές συνθέσεις που σκιαγραφούν τους πειραματισμούς της εικαστικού με τις φόρμες, τις τεχνικές και τα υλικά της κεραμικής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι πολύχρωμες δημιουργίες της, κυρίως από πορσελάνη αλλά και γκρε (stoneware), είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οπτική πραγματικότητα και τον απέραντο κόσμο της θάλασσας.

 

Κτήριο οδού Πειραιώς, 1ος όροφος

Εγκαίνια: 4 Οκτωβρίου 2017

Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

 

Η μαγεία των Κεραμικών Ιζνίκ

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια έκθεση με θέμα την ακτινοβολία της κεραμικής που προέρχεται από τα εργαστήρια της πόλης του Ιζνίκ κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Τα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα τα αγγεία του 16ου αιώνα, που εκπροσωπούν την περίοδο ακμής των εργαστηρίων, αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μια διαδρομή που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα με το πρώτο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, τον σταδιακό σχηματισμό συλλογών και τις πρώιμες μελέτες και καταλήγει στα εργαστήρια της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Φαλήρου και της Ρόδου που επιχειρούν την αναβίωση των κεραμικών Ιζνίκ.

 

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Εγκαίνια: 5 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

 

Αρχιτεκτονική 1:1

Ένα πρωτοποριακό Αρχιτεκτονικό Πείραμα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, την πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση Αρχιτεκτονική 1:1, με θέμα ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, της περιόδου 1995-2000. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εμπνευστών και καθοδηγητών του πολύ επιτυχημένου εγχειρήματος, πρόωρα εκλιπόντων Καθηγητών Δημήτρη Μπίρη και Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

 

Στο πλαίσιο του πειράματος, είχε ζητηθεί από τους σπουδαστές να επιλύσουν και να υλοποιήσουν από μία διαφορετική κατασκευή κάθε χρόνο, σε κλίμακα Ένα προς Ένα, δηλαδή σε φυσικό μέγεθος: 1. Ένα σκηνικό θεατρικής παράστασης, 2. Ένα πλωτό μέσο σε δεξαμενή εγκατεστημένη στο αίθριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων, 3. Τη συναρμολόγηση εξέδρας για βουτιές στην παραλία Λεωνιδίου, 4. Μία γέφυρα ανοίγματος 4.50 μέτρων και αντοχής σε συγκεκριμένο βάρος, 5. Μία πεζογέφυρα και 6. Ένα ανυψωτικό μηχανισμό για ανέλκυση φορτίου 50 κιλών.

 

Η εφευρετικότητα των προτεινόμενων κατασκευών, η φαντασία στην επίλυση των προβλημάτων, ο ενθουσιασμός και ο υγιής ανταγωνισμός των ομάδων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των πειραματικών μαθημάτων. Η έκθεση είναι φωτογραφική με υλικό από το αρχείο της Σχολής Αρχιτεκτόνων και το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Μπίρη.

 

Κτήριο οδού Πειραιώς, 2ος μικρός

Εγκαίνια: 16 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

 

 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός