Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν
Αγαθόφρων / Ο Άτλας του Συλλέκτη. Μια βιωματική εγκατάσταση
1840: 3.696 σπάνιοι τίτλοι βιβλίων τοποθετημένοι πολύ προσεκτικά σε 47 ξύλινα κιβώτια, εγκαταλείπουν τη σοφίτα του έκτου ορόφου της οδού Castillon 12 στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο.
Πρόκειται για το έργο ζωής του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, ο οποίος, μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αποφασίζει να δωρίσει στην γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα, μια από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές της εποχής.
Ο ίδιος τραυματίζεται κατά την συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο μόνος στο Παρίσι. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους με το καράβι.
1931: Σχεδόν έναν αιώνα μετά, ένας άλλος δεινός συλλέκτης, ο Walter Benjamin, αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη του, εξομολογείται: «Κάθε πάθος συνορεύει με το χάος, όμως το συλλεκτικό πάθος εγγίζει τα όρια του χάους των αναμνήσεων». Παρόμοιες σκέψεις ίσως να είχε κάνει και ο Αγαθόφρων εάν είχε φτάσει στην Ανδρίτσαινα και παραλάμβανε τη Βιβλιοθήκη του. Νικολόπουλος και Benjamin μοιράζονται το ίδιο πάθος.
Με όχημα τις ιστορίες του, η δημιουργική πλατφόρμα WERKRAUM φέρνει κοντά επαγγελματίες από την Αθήνα και την Ζυρίχη που δραστηριοποιούνται στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και του βιβλίου και επιχειρεί μαζί τους μια μοναδική βιωματική εγκατάσταση για τους κρυμμένους θησαυρούς της γνώσης και το αέναο ταξίδι τους στον χρόνο.
Διαμορφωμένη in situ για το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, η εγκατάσταση φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει το πραγματικό και αφηγηματικό μέγεθος μιας Βιβλιοθήκης, ως Άτλαντα της Μνήμης που ταξιδεύει ανάμεσά μας. Τα βιβλία γίνονται μάρτυρες του ταξιδιού αυτού και συνδέουν την αστική καθημερινότητα στην Αθήνα με τον πραγματικό χώρο της συλλογής στην Ανδρίτσαινα, ενός αληθινού θησαυρού κρυμμένου στα βουνά της Πελοποννήσου.
Κατά την είσοδό του ο επισκέπτης παίρνει ένα ζευγάρι κιάλια, απαραίτητα για να παρακολουθήσει τη βιβλιοθήκη, ενώ βρίσκεται εν μέσω μίας ηχητικής εγκατάστασης που έχει επιμεληθεί ο Κορνήλιος Σελαμσής. Το έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη και θα εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Η δράση εντάσσεται στην ενότητα Άνοιγμα στην Πόλη του Φεστιβάλ Αθηνών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Info:
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου - 29 Ιουλίου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη
Ανοιχτή πρόβα τζενεράλε της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ετοιμάζει τις αποσκευές της για την Πορτογαλία, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετέχοντας σε τρία Φεστιβάλ. Πριν την αναχώρηση για το δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου, καλεί το φιλόμουσο κοινό να μοιραστεί το πρόγραμμα της πρώτης από τις συναυλίες της περιοδείας της, με ελεύθερη είσοδο.
Στο πόντιουμ, ο καταξιωμένος Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν θα διευθύνει τρία έργα του Αντονίν Ντβόρζακ, ξεκινώντας από το δεξιοτεχνικό «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 53», με σολίστ την ανερχόμενη βιολονίστα Βερόνικα Έμπερλε.
Η βραδιά συνεχίζει, με τη συναισθηματικά φορτισμένη Άρια από την όπερα «Ρουσάλκα», την οποία θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη. Τέλος, η ξεχωριστή αυτή πρόβα τζενεράλε παρουσία φίλων, ολοκληρώνεται με τη λυρική «Συμφωνία αρ.8 σε σολ μείζονα, έργο 88».
Info:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, 21:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που διανέμονται από τα Ταμεία του Μεγάρου
«Οι πέτρες μιλούν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεργαζόμενο για δεύτερη χρονιά με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, θα φιλοξενήσει την πρωτότυπη και επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν».
Στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου, θα ακούγονται αποσπάσματα από εμβληματικά κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας», μελοποιημένο στα αρχαία ελληνικά, αλλά και ο περίφημος μεγάλος ομηρικός ύμνος «Εις Αφροδίτην» ως γέφυρα σύνδεσης με τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», στην οποία η προσέγγιση του κάλλους και η θεά της ομορφιάς κατέχουν κυρίαρχη θέση.
Η δραματοποιημένη απαγγελία θα γίνεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 11.00 έως τις 13.00 στο Αίθριο του Μουσείου. Ερμηνεύουν οι σπουδαστές ηθοποιοί της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου.
Info:
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα
Διάρκεια: 6 Ιουλίου - 29 Ιουλίου 2018
Ημέρες και ώρες: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11.00 - 13.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 213 214 4866/4893