Ξεκίνησαν τα 52α Δημήτρια, το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Τι περιμένουμε φέτος με προσμονή
Το μεγαλύτερο πολυπολιτισμικό διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια, στην 52η έκδοσή τους, θα πραγματοποιηθούν φέτος από την 1η έως τις 22 Οκτωβρίου 2017. Προτείνουν για ακόμη μια φορά ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και πλούσιο πρόγραμμα στο θέατρο, τη μουσική, το λόγο, το χορό, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά, κεντρίζοντας καλλιτεχνικές αλλά και κοινωνικές ευαισθησίες.
Για έναν ακόμη Οκτώβρη, κόντρα στην εσωστρέφεια και τους δύσκολους καιρούς, τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ προσκαλούν τη Θεσσαλονίκη και τον υπόλοιπο κόσμο σε μια μεγάλη γιορτή τέχνης και πολιτισμού. Με δημιουργικότητα, καινοτομία, εναλλακτικό τρόπο σκέψης και ψυχαγωγίας, το φεστιβάλ αποτελεί έναν ιστορικό πολιτιστικό θεσμό που πλαισιώνει το όραμα της Θεσσαλονίκης και υπόσχεται να δώσει και αυτήν τη χρονιά τον καλύτερο του εαυτό.
Το πρόγραμμα μέσα από ένα βιντεάκι:
Φέτος συμμετέχουν πρωτοποριακοί Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και σχήματα από τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ουγγαρία, κ.ά).
Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα είναι ο 7 φορές υποψήφιος για Grammy Κουβανός πιανίστας Omar Sosa, ο οποίος συμπράττει με τον πολυβραβευμένο Σενεγαλέζο τραγουδιστή και βιρτουόζο στην κόρα, Seikou Keita.
Oι Peeping Tom από το Βέλγιο με την παράσταση Moeder, μέρος της τριλογίας με τίτλο «Η μητέρα». Μια παράσταση που συνδυάζει το χορό, τη μουσική, το θέατρο, με στιγμές γεμάτες αντικρουόμενα συναισθήματα.
Ακόμη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έρχεται η Opera Crossroads από τους Star Theater Beijing, ένα είδος παραδοσιακού κινεζικού θεάτρου. Μια ερωτική ιστορία δοσμένη με τρόπο που μόνο οι ηθοποιοί που γνωρίζουν τους κώδικες της όπερας του Πεκίνου μπορούν να αποδώσουν.
Τέλος, την έναρξη των φετινών 52ων Δημητρίων κήρυξε ήδη το Revolution in Art. Μια πολυμεσική έκθεση η οποία αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη ρωσική επανάσταση του 1917. Μια ψηφιακή έκθεση η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία, μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων από το 1900 έως το 1923.
Φιλοδοξία των Δημητρίων παραμένει η ιδέα ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια ανοιχτή σκηνή στις νέες τάσεις και τους νέους ταλαντούχους δημιουργούς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Διεθνή χώρο. Λένε οι διοργανωτές: «Πρόθεσή μας είναι οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα να απολαύσουν ένα θέαμα υψηλής αξίας και στόχευσης περί των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του λόγου και των γραμμάτων.»
*Για το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο σάιτ των Δημητρίων.