Η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις προοπτικές της έχει μπει πλέον για τα καλά στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας.
Με τον ίδιο τρόπο που εξοικειωθήκαμε σιγά σιγά με το ίντερνετ στις αρχές των 00s και πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως με τη μορφή εφαρμογών, μας γίνεται όλο και πιο οικεία.
Ωστόσο, όπως σε κάθε τεχνολογική καινοτομία, η συζήτηση εμπεριέχει και γκρίζες ζώνες που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον όπου οι μηχανές έχουν συναισθήματα; Μπορεί το AI να δημιουργήσει έργα τέχνης εφάμιλλα με αυτά που έχει γεννήσει η ιδιοφυία καλλιτεχνών ανά τους αιώνες; Και, αν τελικά η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει τόσο πολύ στην ανθρώπινη δραστηριότητα, πώς θα ξεχωρίζουμε στο μέλλον τι είναι τεχνητό και τι όχι;
Αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει, εκτός από τους επιστήμονες, και την τέχνη εδώ και δεκαετίες, με ταινίες ή βιβλία που απεικονίζουν ένα δυστοπικό μέλλον όπου τα ρομπότ κυριαρχούν, ανταγωνίζονται ή πολεμούν τους ανθρώπους ή δημιουργούν σχέσεις μαζί τους.
Η τέχνη, γενικότερα, είναι πάντα ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή με σύνθετα, επίκαιρα ζητήματα, να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε πάνω σε αυτά με έναν πιο ελεύθερο αλλά και άμεσο τρόπο.
Οι Εκδόσεις Ψυχογιός, πιάνοντας τον παλμό της επικαιρότητας, έχουν αφιερώσει ένα μέρος από τις κυκλοφορίες τους στην τεχνητή νοημοσύνη, τόσο με βιβλία μυθοπλασίας όσο και με δοκίμια και non fiction. Παρακάτω, ξεχωρίσαμε 4 βιβλία που καταπιάνονται με την τεχνητή νοημοσύνη από διαφορετική σκοπιά και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Μανώλης Ανδριωτάκης, Ο θάνατος του συγγραφέα
Μέσα από μια σφιχτή πλοκή που κρατά τον αναγνώστη κολλημένο στις σελίδες του, το μυθιστόρημα αποκαλύπτει ένοχα οικογενειακά μυστικά, ματαιωμένα όνειρα και θεωρίες συνωμοσίας διαπλέκονται που ξεκλειδώνουν σαν πίστες, η μία μετά την άλλη, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αλήθειας και πραγματικότητας. Η αναζήτηση της απάντησης στο ερώτημα «ποιος είναι ο δημιουργός και ποιο το δημιούργημα;» εκτυλίσσεται παράλληλα με μία και μοναδική σταθερά: την αναζήτηση της αγάπης.
Βαγγέλης Μπέκας, Γένεσις
Κι ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερο love story με φόνους, ο οραματιστής αστυνόμος Αντύπας θα σπεύσει να επέμβει με τις τεχνικά εξελιγμένες μεθόδους του, ως φανατικός της τεχνητής νοημοσύνης, μετατρέποντας τις ζωές όλων σε μια σύγχρονη δυστοπία.
Καζούο Ισιγκούρο, Η Κλάρα και ο Ήλιος
Ανθρωπιστής συγγραφέας με μεγάλη ευαισθησία και χαμηλότονη γραφή, ο Ισιγκούρο παραδίδει ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: «τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;».