ADVERTORIAL

Η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις προοπτικές της έχει μπει πλέον για τα καλά στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας. 

Με τον ίδιο τρόπο που εξοικειωθήκαμε σιγά σιγά με το ίντερνετ στις αρχές των 00s και πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως με τη μορφή εφαρμογών, μας γίνεται όλο και πιο οικεία. 

Ωστόσο, όπως σε κάθε τεχνολογική καινοτομία, η συζήτηση εμπεριέχει και γκρίζες ζώνες που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον όπου οι μηχανές έχουν συναισθήματα; Μπορεί το AI να δημιουργήσει έργα τέχνης εφάμιλλα με αυτά που έχει γεννήσει η ιδιοφυία καλλιτεχνών ανά τους αιώνες; Και, αν τελικά  η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει τόσο πολύ στην ανθρώπινη δραστηριότητα, πώς θα ξεχωρίζουμε στο μέλλον τι είναι τεχνητό και τι όχι; 

Αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει, εκτός από τους επιστήμονες, και την τέχνη εδώ και δεκαετίες, με ταινίες ή βιβλία που απεικονίζουν ένα δυστοπικό μέλλον όπου τα ρομπότ κυριαρχούν, ανταγωνίζονται ή πολεμούν τους ανθρώπους ή δημιουργούν σχέσεις μαζί τους. 

Η τέχνη, γενικότερα, είναι πάντα ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή με σύνθετα, επίκαιρα ζητήματα, να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε πάνω σε αυτά με έναν πιο ελεύθερο αλλά και άμεσο τρόπο. 

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός, πιάνοντας τον παλμό της επικαιρότητας, έχουν αφιερώσει ένα μέρος από τις κυκλοφορίες τους στην τεχνητή νοημοσύνη, τόσο με βιβλία μυθοπλασίας όσο και με δοκίμια και non fiction. Παρακάτω, ξεχωρίσαμε 4 βιβλία που καταπιάνονται με την τεχνητή νοημοσύνη από διαφορετική σκοπιά και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 Μανώλης Ανδριωτάκης, Ο θάνατος του συγγραφέα

«Τι συμβαίνει όταν ένας συγγραφέας ζητά από μια Τεχνητή Νοημοσύνη να γράψει μια ιστορία;», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης. Το νέο του μυθιστόρημα είναι μια περιπέτεια, η πλοκή της οποίας ακολουθεί έναν συγγραφέα που ζητά από την τεχνητή νοημοσύνη να του γράψει ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα έναν συγγραφέα που ζητά από το AI να συνθέσει το σενάριο ενός παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας. Μάλιστα, το παιχνίδι εκτυλίσσεται σε ένα πριβέ και μυστηριώδες Κέντρο ευεξίας με πρωταγωνίστρια την αποξενωμένη κόρη του συγγραφέα. 

Μέσα από μια σφιχτή πλοκή που κρατά τον αναγνώστη κολλημένο στις σελίδες του, το μυθιστόρημα αποκαλύπτει ένοχα οικογενειακά μυστικά, ματαιωμένα όνειρα και θεωρίες συνωμοσίας διαπλέκονται που ξεκλειδώνουν σαν πίστες, η μία μετά την άλλη, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αλήθειας και πραγματικότητας. Η αναζήτηση της απάντησης στο ερώτημα «ποιος είναι ο δημιουργός και ποιο το δημιούργημα;» εκτυλίσσεται παράλληλα με μία και μοναδική σταθερά: την αναζήτηση της αγάπης. 
 

Βαγγέλης Μπέκας, Γένεσις 

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένα συνηθισμένο αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι έννοιες της αλήθειας, της ελευθερίας και της δημιουργίας διαταράσσονται στις σελίδες του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Μπέκα, που κυκλοφορεί στις 7 Νοεμβρίου και εκτυλίσσεται σε ένα ειδυλλιακό νησί. Εκεί, μια νεαρή αντιεισαγγελέας –γόνος περίφημης δικαστικής δυναστείας– θα ανακαλύψει μια πλεκτάνη που συνδέει τη δικαστίνα μητέρα της με ένα κύκλωμα παρανόμων. Στην εξιχνίαση των εγκλημάτων θα εμπλακεί κι ένας γιατρός που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε αποστολές σε ριψοκίνδυνα μέρη του πλανήτη.

Κι ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερο love story με φόνους, ο οραματιστής αστυνόμος Αντύπας θα σπεύσει να επέμβει με τις τεχνικά εξελιγμένες μεθόδους του, ως φανατικός της τεχνητής νοημοσύνης, μετατρέποντας τις ζωές όλων σε μια σύγχρονη δυστοπία.

 

Καζούο Ισιγκούρο, Η Κλάρα και ο Ήλιος  

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, μετά τη βράβευσή του με Νόμπελ το 2017, επέστρεψε με ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα απροσδιόριστο κοντινό μέλλον. Αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί τη συμπεριφορά των πελατών και των περαστικών και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει.

Ανθρωπιστής συγγραφέας με μεγάλη ευαισθησία και χαμηλότονη γραφή, ο Ισιγκούρο παραδίδει ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: «τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;».

 Μανώλης Ανδριωτάκης, Τεχνητή νοημοσύνη για όλους 

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια σφαιρική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.  Εδώ, ο Μανώλης Ανδριωτάκης δημιουργεί ένα γλωσσάρι που επιχειρεί να εξοπλίσει τον καθένα με τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες, για να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις σκεπτόμενες μηχανές και την μελλοντική επίδρασή τους στη ζωή μας. Είναι ένας συνοπτικός οδηγός που βοηθά να κατανοήσουμε τη δυναμική των τεχνολογικών εξελίξεων και το πώς επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας, ώστε να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, χωρίς φόβο.