Μπορεί ο προορισμός των διακοπών ή η σύνθεση της παρέας να μην είναι πάντα σταθερά, σταθερή όμως είναι μια θέση στις αποσκευές για τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά όπου και όπως επιλέξουμε να περάσουμε τις ξένοιαστες μέρες του καλοκαιριού. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, σταθερές στο ραντεβού τους, φρόντισαν και φέτος να συναντηθούν με το αναγνωστικό κοινό μέσα από ενδιαφέροντα και πάντα ποιοτικά βιβλία, που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα προτιμήσεων.

 

5 βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Υποψήφια για το βραβείο Booker το 2022, όπως και για άλλα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία (Gordon Burn Prize, Ned Kelly International Crime Prize, Dublin Literary Award, Historical Writers’ Association Gold Crown Αward), η Μελέτη περίπτωσης του Graeme Macrae Burnet (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου) διερευνά με χιουμοριστικό και εντυπωσιακό τρόπο την ψυχική υγεία, την ταυτότητα και την αλήθεια. Στο Λονδίνο του 1965 μια κοπέλα υποπτεύεται πως ο Κόλινς Μπρέιθγουεϊτ, ένας χαρισματικός ψυχοθεραπευτής, ευθύνεται για την αυτοκτονία της αδερφής της. Γίνεται πελάτισσά του με πλαστή ταυτότητα, σύντομα όμως αρχίζει να αμφισβητεί τον ίδιο της τον εαυτό. Ιστορία μυστηρίου και ψυχολογικό δράμα, ένα επινοητικό λογοτεχνικό παιχνίδι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

 

5 βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Ο Oliver Lovrenski, o νεαρότερος συγγραφέας που έχει κερδίσει το Norwegian Booksellers’ Prize, καθώς και το Oslo City Artist Prize, μεταξύ άλλων, μας παρουσιάζει τη σκληρή πλευρά του σύγχρονου Όσλο μέσα από τις σελίδες του πρώτου του μυθιστορήματος με τίτλο Όταν ήμασταν μικροί (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη). Βγαίνοντας από το ανερχόμενο λογοτεχνικό σκηνικό της Νορβηγίας, κάνει ένα εκρηκτικό ντεμπούτο μέσα από την ιστορία τεσσάρων δεκαεξάχρονων νεαρών που βυθίζονται στη μέθη, τη βία και την παραβατικότητα, αλλά επιβιώνουν χάρη στη φιλία, καταφέρνοντας να φωτίσουν με χιούμορ και αγάπη το σκοτάδι που τους περιβάλλει. Το βιβλίο του Lovrenski έγινε best seller και μεταφράζεται σε 15 γλώσσες.

 

5 βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Η Σοφία Νικολαΐδου, μία από τις ισχυρές παρουσίες στη σύγχρονη εγχώρια λογοτεχνική σκηνή, με διακρίσεις για το πεζογραφικό της έργο και βιβλία μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα ρουμανικά και τα εβραϊκά, στο καινούργιο της μυθιστόρημα μιλάει για τη γενιά που μεγαλώνει κλεισμένη στο δωμάτιό της, ακούγοντας και γράφοντας μουσική ή στίχους, ζώντας κυρίως online· μιλάει και για τους συνομηλίκους της που πίστεψαν πως θα γίνονταν καλύτεροι γονείς από τους δικούς τους. Τα Δικά μας παιδιά είναι μια ιστορία για ένα ραπ συγκρότημα, για τα όνειρα που παίρνουν εκδίκηση, για τα παιδιά που έσωσε η μουσική. Με την καίρια ματιά της η συγγραφέας προσεγγίζει τις δύσβατες σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, και αναρωτιέται αν και πώς μπορούν να εξομαλυνθούν.

 

5 βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Μια προσέγγιση της αγάπης από φεμινιστική σκοπιά, με στόχο την αποκατάστασή της στον δημόσιο λόγο, επιχειρεί η bell hooks στο βιβλίο της που κυκλοφορεί πρώτη φορά στα ελληνικά Όλα για την αγάπη (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), και μάλιστα σε μια εποχή που γίνεται λόγος για την απώλειά της, όπως και για την απώλεια του έρωτα. Η Αφροαμερικανή κριτικός και θεωρητικός του πολιτισμού, συγγραφέας και ακτιβίστρια bell hooks, μία από τις πιο σημαντικές φωνές του φεμινισμού και κορυφαία προσωπικότητα της αμερικανικής διανόησης, με τρόπο απλό και κατανοητό αποδομεί όσα πιστεύει η σύγχρονη κοινωνία για την αγάπη και τον έρωτα, διεκδικεί νέους ορισμούς και τους υπερασπίζεται έναντι των κυνικών πολέμιών τους. Εν ολίγοις, μας εξηγεί πώς η αγάπη είναι ένας τρόπος να υπάρχουμε. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον δεκατρείς γλώσσες, ενώ παραμένει για χρόνια στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times.

 

5 βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Από ποια υλικά χτίστηκε ο κόσμος μας, από τα οποία εξαρτάται και το μέλλον μας; Άμμος, αλάτι, σίδηρος, χαλκός, πετρέλαιο και λίθιο, απαντάει ο Ed Conway μέσα από το βιβλίο του Υλικός κόσμος: Οι 6 πρώτες ύλες που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος), στο οποίο απαριθμεί τις θαυματουργές ιδιότητές τους και αποκαλύπτει τις αθέατες διαδικασίες που τα μετατρέπουν σε κινητήρια δύναμη. Δεδομένων των ενεργειακών κρίσεων, της κλιματικής αλλαγής και της απειλής μιας ακόμα παγκόσμιας σύρραξης, μαθαίνουμε γιατί αυτά είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Ο διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος ρίχνει φως στον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος, κάνοντας μια ζωντανή και συναρπαστική ανάγνωση της ανθρώπινης ιστορίας.

 

 

Οδηγός Βιβλίου