5 νέες κυκλοφορίες που αξίζουν την προσοχή μας
Οι νέες κυκλοφορίες κρύβουν κομμάτια ιστορίας ανθρώπων και γεγονότων, ταξίδια στη φαντασία, αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα
H πραγματική ιστορία πίσω από το πώς έχασε ο Νίκος Καζαντζάκης το Νόμπελ, οι πραγματικές ιστορίες πίσω από την άβολη πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Δύση, η πραγματική ιστορία πίσω από την απαγωγή στην Κρήτη ενός γερμανού Ναζί. Ο μήνας Μάρτιος έχει πολλές ιστορικές αναφορές σε συμβάντα και ανθρώπους που σημάδεψαν με κάποιο τρόπο την ελληνική πραγματικότητα, ενώ έχει και κάτι από ταξίδι στη φαντασία και το υπερφυσικό και πάλι, όμως, με μια... ιστορική προσέγγιση.
Κώστας Αρκουδέας
Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία
Εκδόσεις Καστανιώτη
Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μια δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες. Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια.
Σάκης Σερέφας
«Έξω χιονίζει»
Εκδόσεις Πόλις
2015. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έλευση των ξένων στρατιωτών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δημοτικές αρχές της πόλης οργανώνουν μια επετειακή εκδήλωση σε γνωστό κινηματοθέατρο, όπου, με τη μεσολάβηση του μέντιουμ Νίνα, καταφθάνουν από το υπερπέραν και σωματοποιούνται επί σκηνής τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών που βρέθηκαν στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης πριν από έναν αιώνα. Ο κάθε ένας καταθέτει τη δική του μαρτυρία, μέσα από την οποία ζωντανεύει το μουρλό σύμπαν της εποχής εκείνης. Ένα πεζογράφημα για την πολυφυλετική Θεσσαλονίκη στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου.
Guy Verhofstadt
Η ασθένεια της Ευρώπης
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ένας παλιός μας “γνώριμος”, ο Guy Verhofstadt Στο βιβλίο αυτό, ο Verhofstadt αφηγείται πώς το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το οποίο συνέλαβαν οραματιστές πολιτικοί αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και της προόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκφυλίστηκε σε ένα ανέμπνευστο και ανούσιο γραφειοκρατικό οικοδόμημα. O συγγραφέας βλέπει τη λύση σε ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με παραδείγματα από την Ιστορία, εξηγεί ότι τα τολμηρά βήματα που χρειάζονται πρέπει να γίνουν τώρα. Όχι προς τη δημιουργία ενός υπεροπτικού και απόμακρου υπερκράτους, αλλά προς μια αποτελεσματική και δημοκρατική Ομοσπονδία.
Paul Auster
Το παλάτι του φεγγαριού
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ορφανός και χωρίς κανέναν δικό του στον κόσμο, ο νεαρός Μάρκο Φογκ, ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, θα εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη για να επιδοθεί σε μια μακρά και επώδυνη αναζήτηση του χαμένου του πατέρα. Από τα τσιμεντένια φαράγγια του Μανχάτανστα υπέροχα τοπία της Άγριας Δύσης, από την Ανατολική Ακτή έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι περιπέτειες του Μάρκο συνιστούν ένα ταξίδι στον πυρήνα της Αμερικής, μια δύσκολη πορεία προς την αυτογνωσία.
Στάνλεϊ Μος
Κακό φεγγαραντάμωμα – Το χρονικό της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Στο βιβλίο αυτό, το οποίο βασίζεται στα ημερολόγιά του, ο Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος κατέγραψε ολόκληρη την επιχείρηση απαγωγής του γερμανού διοικητή της κατεχόμενης Κρήτης, του στρατηγού Κράιπε, που παραμένει μια από τις συναρπαστικότερες πράξεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ιστορία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1957 με πρωταγωνιστές τον Ντερκ Μπόγκαρντ στον ρόλο του Πάντι και τον Ντέιβιντ Όξλεϊ στον ρόλο του Μπίλι, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.