Αφιέρωμα στον Γεώργιο Σκληρό, εισηγητή του μαρξισμού στην Ελλάδα, από την Εθνική Βιβλιοθήκη
Το βιβλίο του «Το Κοινωνικόν μας Ζήτημα» υπήρξε τομή για τον τρόπο κατανόησης της νεοελληνικής πραγματικότητας και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους πνευματικούς κύκλους της χώρας.
Στον Γεώργιο Σκληρό, εισηγητή των μαρξιστικών ιδεών και της κοινωνιολογικής ανάλυσης στην Ελλάδα, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση «Γεώργιος Σκληρός, 100 χρόνια από τον θάνατό του» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, από 19:30 έως 21:30, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Πύργος Βιβλίων), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Γεώργιος Σκληρός (Κωνσταντινίδης) γεννήθηκε στον Πόντο το 1878 (ή το 1879). Οι σπουδές του στη Ρωσία και τη Γερμανία του επέτρεψαν να συμμετάσχει ενεργά στις ιδεολογικές και πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του.
Tο βιβλίο που εξέδωσε το 1907 με τίτλο Το Κοινωνικόν μας Ζήτημα, υπήρξε τομή για τον τρόπο κατανόησης της νεοελληνικής πραγματικότητας και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους πνευματικούς κύκλους της χώρας.
Ο Σκληρός πέθανε πολύ νέος, μόλις 41 ετών, στην Αίγυπτο το 1919, έχοντας διαγράψει μια διακριτή πορεία στη σύγχρονη ελληνική σκέψη. Σήμερα, εκατό χρόνια από τον θάνατό του, το έργο του παραμένει επίκαιρο και προσφέρει στους μελετητές του ερεθίσματα για στοχασμό.
Την επιμέλεια των εκδηλώσεων Λόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Πρόγραμμα
Ομιλητές
Βίκυ Καραφουλίδου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ: Η πολιτική σημασία του Κοινωνικού μας Ζητήματος και η συζήτηση στον Νουμά (1907-1909)
Γιάννης Κουμπουρλής, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Κοινωνιολογίας της Νεότερης Ελληνικής Κοινωνίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ένας μαρξιστής μεταξύ οικονομικού ντετερμινισμού και ιστορικής απροσδιοριστίας
Συντονιστής
Δημήτρης Δημητρόπουλος, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Info
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 19:30-21:30
Είσοδος ελεύθερη