Βουτιά στα βιβλία μέσω σοκολάτας...

Η μυρωδιά της σοκολάτας σε ένα βιβλιοπωλείο κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να αγοράσουν ρομαντικά μυθιστορήματα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 6.8.2013 | 10:30

 

 

 

 

Tι θέλει τελικά ο άνθρωπος για να φτιάξει ατμόσφαιρα; Ενα καλό κρασί, μια ανάλογη μουσική και λίγη... σοκολάτα. Τα ίδια χρειάζεται και ένα βιβλιοπωλείο αν θέλει να αναδείξει το τμήμα με την ρομαντική του λογοτεχνία. Ερευνητές από πανεπιστήμια του Βελγίου (λογικό) παρατήρησαν τη συμπεριφορά των 201 πελάτες σε ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο γνωστής αλυσίδας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η μυρωδιά σοκολάτας ενθαρρύνει την περιήγηση και αποσπά την προσοχή των ανθρώπων που πηγαίνουν σε ένα βιβλιοπωλείο με ένα συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό.

Πιο συγκεκριμένα, η μυρωδιά της σοκολάτας σε ένα βιβλιοπωλείο κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να αγοράσουν ρομαντικά μυθιστορήματα αλλά έχει πολύ μικρότερη επίδραση στην πώληση άλλων κατηγοριών βιβλίων, όπως τα αστυνομικά και τα βιβλία με εγκλήματα, τα ταξιδιωτικά, ή εκείνα που αφορούν την επιχειρηματικότητα.

 

 

Τα στοιχεία που πρέκυψαν δείχνουν πως όταν ο πελάτες μυρίσει σε βιβλιοπωλείο άρωμα σοκολάτας, είναι 3,48 φορές πιθανότερο να οδηγηθεί στον ρομαντισμό και τα βιβλία μαγειρικής και 5,93 φορές πιθανότερο να τα αγοράσει.

Διευκρινίζουμε πως η επίδραση της σοκολάτας αφορά μόνο τα ρομαντικά βιβλία και όχι τα "ανάρμοστα". Αυτά δεν επηρεάζονται καθώς οι πωλήσεις τους μπορούν να βελτιωθούν από το άρωμα μόνο κατά 1.2 %.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να πουλάτε θυμηθείτε και προηγούμενες επιστημονικές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα επηρεάζει θετικά τη διάθεση. Η ευχαρίστηση και η διέγερση που προκαλεί στην πλειοψηφία των καταναλωτών, τους "υποχρεώνει" να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα στο κατάστημα και να εξετάσουν με την ησυχία τους τις αγορές τους.

 

 

*****