Ελιοτ γραμμένος από το χέρι της Βιρτζίνια Γουλφ

Η "Ερημη χώρα" κυκλοφόρησε από τον οίκο Hogarth το 1923 σε 525 αντίτυπα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 22.8.2013 | 11:36

 

 


Αυτό είναι ένα πραγματικά σπάνιο και πολύτιμο αντίτυπο της "Ερημης χώρας" του Τ.Σ.Ελιοτ. Οχι μόνο γιατί είναι η πρώτη βρετανική έκδοση του έργου αλλά και γιατί είναι γραμμένη από την ίδια την Βιρτζίνια Γουλφ. Αυτό το σπάνιο αντίτυπο αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Πανεπιστήμιο του St Andrews για 4,500 λίρες. Προς πώληση το έβγαλε η κοινωνική οργάνωση Oxfam.

 


Το 1912 η Βιρτζίνια Φουλφ παντρεύτηκε τον Λέοναρντ Γουλφ και πέντε χρόνια μετά ίδρυσε μαζί του τις εκδόσεις Hogarth. Εκείνοι πρώτοι αποφάσισαν να εκδώσουν ποιήματα του Ελιοτ από το 1919, πριν φυσικά την "Ερημη χώρα". Στα πρώτα χρόνια του εκδοτικού τους οίκου τύπωναν τα αντίτυπα των εκδόσεών τους στην τραπεζαρία του σπιτιού τους στο Ρίτσμοντ της Αγγλίας. Μεταξύ 1917 και 1946, κυκλοφόρησαν συνολικά 525 τίτλους. Από τον οίκο Hogarth κυκλοφόρησαν επίσης τα έργα των Ε.Μ. Φόρστερ και Κάθριν Μάνσφιλντ, καθώς και οι πρώτες μεταφράσεις του Φρόιντ.

Για την Βιρτζίνια Γουλφ ο ιδιαίτερος τρόπος που έγραφε ο Ελιοτ (λόγω ρυθμού, χώρου, κενών, μισών γραμμών, κλπ) ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Μη θέλοντας να αναθέσει σε κανέναν άλλον αυτή τη δουλειά αποφάσισε να την κάνει μόνη της για να είναι σίγουρη ότι θα τηρηθεί η σωστή γραμματοσειρά.

 

Η "Ερημη χώρα" κυκλοφόρησε από τον οίκο Hogarth το 1923 σε 525 αντίτυπα (την τυπογραφία των 34 από αυτά ανέλαβαν μόνοι τους οι δύο Γουλφ).

 

 

Η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Τ.Σ.Ελιοτ έτρεφαν απεριόριστη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Οταν εκείνη αυτοκτόνησε ο Ελιοτ δήλωσε: «Με τον θάνατό της, χάθηκε διά παντός ένα ολόκληρο πρότυπο κουλτούρας».

 

 

*****