Η Κατερίνα Σχινά συνομιλεί με τον Μετίν Αρντιτί στον ΙΑΝΟ

Με αφορμή το βιβλίο του «Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών».

LIFOTEAM 11.2.2015 | 17:11

 

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ», η Κατερίνα Σχινά συνομιλεί με τον Μετίν Αρντιτί, με αφορμή το βιβλίο του Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά εδώ.

 

Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών

1937. Το σοβιετικό καθεστώς λεηλατεί, βγάζει στο σφυρί και καταστρέφει τους θησαυρούς της ρωσικής εκκλησίας. Κλείνει πάνω από χίλια μοναστήρια. Εκατοντάδες χιλιάδες ιερείς και μοναχοί εκτελούνται. Οι τυχεροί διαφεύγουν, ζουν κρυμμένοι στα δάση.

Το βιβλίο παρακολουθεί τον Νικόδημο, ο οποίος, με τη βοήθειας μιας χούφτας περιπλανώμενων μοναχών, προσπαθεί να διασώσει τους ωραιότερους θησαυρούς της ορθόδοξης θρησκευτικής τέχνης. Πλάι του, θα συναντήσουμε έναν πρώην ακροβάτη, έναν νεόφυτο είκοσι ετών και μερικούς ακόμη σαλούς του Θεού. Από τα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου ως της μέρες μας, από την Μπολσεβίκικη Ρωσία ως την Μόσχα των δισεκατομμυριούχων και των περίοπτων γκαλερί τέχνης, η εκκωφαντική ιστορία μερικών θαρραλέων, όσο και παράτολμων ανθρώπων.
Και, βέβαια, υπάρχει η Ιρίνα. Δραπετεύει από την κόλαση, διασχίζει την Ευρώπη, φτάνει στο Παρίσι, αλλάζει ταυτότητα... Εκείνη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εκθαμβωτικής ιστορίας αντίστασης και λύτρωσης.

 

Μετίν Αρντιτί

Γεννήθηκε το 1945 στην Αγκυρα της Τουρκίας, στάλθηκε εσωτερικός σε κολέγιο της Ελβετίας, έζησε από παιδί τη μοναξιά και την απομόνωση. Προσανατολίστηκε προς τον τομέα της ατομικής φυσικής ενέργειας με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ασχολήθηκε με αγοραπωλησίες ακινήτων στη Γενεύη όπου εγκαταστάθηκε. Ακολούθως χρίστηκε μαικήνας του πολιτισμού με το Ιδρυμα Αρντιτί που παρέχει υποτροφίες στους πιο δημιουργικούς σπουδαστές των Διεθνών Σχέσεων, αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Γενεύης καθώς και βραβεία συγγραφής σε μαθητές. Πρόεδρος της Ορχήστρας της Ρωμανικής Ελβετίας και λάτρης της μουσικής, αφιερώθηκε στην συγγραφή και το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο "Lipp Suisse" για το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα του "La pension Marguerite".
Το 2012 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Δραστηριοποιείται σε ζητήματα που αφορούν τους Παλαιστίνιους (Instruments de la Paix) και είναι Ειδικός Απεσταλμένος της UNESCO για τον διαπολιτισμικό διάλογο. Στα ελληνικά, κυκλοφορούν, τα βιβλία του "Το τουρκάκι" και "Ο μαέστρος" (εκδ. Καλέντη), "Παυλίνα" (εκδ.Λιβάνη) και Βικτόρια Χολ (εκδ.Σοκόλη-Κουλεδάκη).