Το Μέγαρο γιορτάζει τη Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης
Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική Κυριακή 16 Μαρτίου
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), αφιερώνει ολόκληρη την ημέρα της Κυριακής 16 Μαρτίου στην Ποιητική Τέχνη, μια τέχνη που συμπορεύεται, εδώ και χιλιετίες, με αυτήν της Μουσικής, μια τέχνη που εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας στο διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα τον 20ό αιώνα˙ μια τέχνη που αναζητεί τη νέα της πορεία στη σύγχρονη εποχή.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παράλληλες απογευματινές εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική», οι οποίες θα διεξάγονται ταυτόχρονα στις Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας. Πρόκειται για τους Γιάννη Ευσταθιάδη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Θανάση Χατόπουλο, Λένια Ζαφειροπούλου και Θωμά Ιωάννου.
Οι φίλοι της Ποίησης και της Μουσικής θα μπορούν να μετακινούνται με το ίδιο εισιτήριο από τον έναν χώρο στον άλλο κατά τα κοινά ενδιάμεσα διαλείμματα διάρκειας 15 λεπτών. Στην απογευματινή ενότητα, έξι ποιητές, γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1979, παρουσιάζουν αποσπάσματα από το έργο τους, κάνοντας συγχρόνως νύξεις για την προσωπική τους ευαισθησία στη μουσική. Το πρόγραμμα του αφιερώματος «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική» περιλαμβάνει ισάριθμες ημίωρες υποενότητες που διεξάγονται παράλληλα. Από τις 18:00 έως τις 18:30 θα παρουσιασθούν ποιήματα της Λένιας Ζαφειροπούλου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και του Θωμά Ιωάννου στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.
Αποσπάσματα από τη συλλογή Paternoster Square (Eκδ. Πόλις, 2012), καθώς και έξι ανέκδοτα ποιήματα της λυρικής ερμηνεύτριας και ποιήτριας Λένιας Ζαφειροπούλου θα απαγγείλουν οι Λένια Κιτσοπούλου, Ιωάννα Μαυρέα και Γιάννης Κότσυφας. Τα απαγγελλόμενα μέρη θα διανθισθούν από σύντομες μουσικές παρεμβάσεις της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και της πιανίστριας Αϊ Μοτοχάσι, που θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από έργα Σούμπερτ, Σούμαν, Βάγκνερ, Σοστακόβιτς και Προκόφιεφ. Την ίδια ώρα, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, ο Θωμάς Ιωάννου θα διαβάζει ποιήματά του από τη συλλογή Ιπποκράτους 15 (Εκδ. Σαιξπηρικόν, 2011), ενώ θα ακούγεται μουσική στο ύφος του Νορβηγού συνθέτη Nils Petter Molvær από τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο.
Στη συνέχεια (18:45-19:15), θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος ο Θανάσης Χατζόπουλος. Θα διαβάσει ποιήματά του από τη συλλογή Πρόσωπο με τη γη (Εκδ. Γαβριηλίδης, 2012) υπό τους ήχους των πιανιστικών αυτοσχεδιασμών του Δημήτρη Μαραμή σε δικά του πρωτότυπα θέματα. Κατά τη διάρκεια του ίδιου ημιώρου, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα απαγγείλει ποιήματά της από τη συλλογή Το σπίτι (Εκδ. Ύψιλον, 2012). Η μουσική υπόκρουση προέρχεται από αποσπάσματα συνθέσεων των Σούμαν, Σοπέν και Ντεμπυσσύ που θα παίξει στο πιάνο η Λήδα Μασούρα.
Ταυτόχρονα, θα προβάλλονται έργα του Δανού ζωγράφου Βίλχελμ Χάμμερσχοϊ. Το κινησιολογικό σχόλιο υπογράφει η χορογράφος και χορεύτρια Μαρίζα Τσίγκα. Το απογευματινό πρόγραμμα της «Μεγάλης ημέρας της Ποίησης» θα κλείσει στις 19:30 με τις εκδηλώσεις για τον Γιάννη Ευσταθιάδη και τον Χριστόφορο Λιοντάκη στις Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας αντιστοίχως.
Ο Γιάννης Ευσταθιάδης θα αναγνώσει αποσπάσματα από τη συλλογή Κιβωτός (Εκδ. Ύψιλον, 1998) και τα βιβλία Γραμμένα Φιλιά (Εκδ. Ύψιλον, 2006) και Καθρέφτης (Εκδ. Ύψιλον, 2010), καθώς και από το υπό έκδοσιν Εκατό (2013) με τη συνδρομή της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ως «ηχητικού σχολίου μοναξιάς». Ερμηνεύει ο βιολονίστας Κώστας Παναγιωτίδης.
Ακολουθούν στιχουργήματα του Ευσταθιάδη από την ομώνυμη συλλογή (Εκδ. Ύψιλον, 2005) και από τη συλλογή Johann Sebastian Bar (Εκδ. Μελάνι, 2012), με την πιανιστική συνδρομή του Γιώργου Δούση, ο οποίος θα αυτοσχεδιάσει επάνω σε θέματα από την «ευτράπελη» μουσική των Μιγιώ, Πουλένκ, Τζόπλιν, Γκέρσουιν και Σασσόνε. Θα παρουσιασθεί ακόμη το ανέκδοτο ποίημα του Γιάννη Ευσταθιάδη «Για τους αυτόχειρες ποιητές» υπό μορφήν προηχογραφημένου δρώμενου, το οποίο συνδυάζει μουσική δωματίου του 20ού αιώνα με ηλεκτρονική και «συγκεκριμένη» μουσική, καθώς και με τις φωνές (σε αποσπασματικές αναγνώσεις) από πέντε αυτόχειρες ποιητές, τον Γεβγένι Γεσένιν, τον Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, τη Σύλβια Πλαθ, την Ανν Σέξτον και τον Πάουλ Τσελάν.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καζανάς θα διαβάσει ποιήματα από τις συλλογές Με το φως (Εκδ. Καστανιώτης, 2000) και Στο τέρμα της πλάνης (Εκδ. Καστανιώτης, 2010) του Χριστόφορου Λιοντάκη υπό τη συνοδεία της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και συγκεκριμένα από τις Σουίτες για τσέλο, αποσπάσματα από τις οποίες θα παίξει ο Κρίστοφερ Χάμφρυς. Το κυριακάτικο αφιέρωμα του Μεγάρου «Η μεγάλη ημέρα της ποίησης» χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (ώρα έναρξης: 11.30 π.μ.), θα ακουσθούν τα «Τραγούδια για παιδιά» της Τατιάνας Ζωγράφου και του Πέτρου Περάκη, δύο καταξιωμένων συνθετών της «μετα-λιλιπουπόλειας» γενιάς.
Στη δεύτερη (ώρα έναρξης: 18.00), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παράλληλες απογευματινές εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική», οι οποίες θα διεξάγονται ταυτόχρονα στις Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας. Το βράδυ (ώρα: 20.30), ακολουθεί η συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο» με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, τη Σαβίνα Γιαννάτου και την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου.
Το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ολοκληρωθεί με τη διπλή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα (18 και 19 Μαρτίου) με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός συνθέτη που, μέσα από τη μουσική του, συνέβαλε τα μέγιστα στην ευρύτερη διάδοση της ελληνικής ποίησης σε όλο τον κόσμο.