Ένας άντρας ζει απομονωμένος στο νησί του, έχοντας κλείσει έναν κύκλο που δεν είχε τίποτα να του προσφέρει πια. Στην προσπάθειά του να επουλώσει τις πληγές που του άφησε, στρέφεται στη συγγραφή και στον διαλογισμό. Oι επαφές του με τον έξω κόσμο είναι ελάχιστες, κυρίως μέσω των social media. 

 

Μία από αυτές τον φέρνει στην πρωτεύουσα, δίνοντας το έναυσμα για μια περιπέτεια στην οποία θα εμπλακούν πρόσωπα παλιά και νέα. Καθένα θα παίξει τον ρόλο του, μικρότερο ή μεγαλύτερο, σε μια πορεία που εγγράφεται στο μεγαλύτερο πλάνο που επιφυλάσσουν οι κοσμικές δυνάμεις στον ήρωα. 

 

Το νέο μυθιστόρημα του Ντένη Κόκλα κυκλοφορεί
Ο συγγραφέας Ντένης Κόκλας

 

Ο συγγραφέας αυτό ακριβώς έχει υπόψη του, όταν τον τοποθετεί με δεξιοτεχνία και γνώση σε περιβάλλοντα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αστικά και επαρχιακά, απόμερα και πολυσύχναστα, κι ακόμα περισσότερο όταν τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα σωρό αντιφατικές καταστάσεις, κυρίως συναισθηματικής και ψυχολογικής υφής, πάντα στο περιθώριο της μεγαλύτερης εικόνας που προσφέρουν οι διδαχές του διαλογισμού. 

  

Βεβαίως, επίκεντρο και καταλύτης όλης αυτής της περιπλάνησης είναι ο έρωτας, το κίνητρο που θα τον τραβήξει στη ζωή με τρόπο προκλητικό πολλές φορές και με αμφίβολα αποτελέσματα. Η αναζήτηση, η διεκδίκηση και η συνάντηση μαζί του είναι ένας λόγος να ξαναδεί τη ζωή του, να αναμετρηθεί με τον εαυτό του, επιβεβαιώνοντας τελικά όσα του υπόσχονται οι θεωρίες των ανατολικών θρησκειών στις οποίες έχει εντρυφήσει. Πραγματικός σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι η γνώση, του εαυτού μας, των άλλων, του κόσμου γενικά.

 

Πρόθεση του συγγραφέα είναι να δείξει στον αναγνώστη μια διαφορετική, πιο εσωτερική αντίληψη των πραγμάτων, που ίσως κάνει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, τον ίδιο μας τον εαυτό, τoν τρόπο που ζούμε, εν τέλει, πιο διαυγή, ξέροντας ότι: 

 

«… σε αυτό τον κόσμο τίποτα δεν χάνεται και τίποτα δεν περισσεύει. Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα πράγματα, καλοί και κακοί άνθρωποι, ωραίες και άσχημες ιδέες, σωστές και λάθος πράξεις, δύσκολα ή εύκολα νοήματα, παρά μόνο μια συνέχεια, “η συνέχεια του Eίναι” και μέσα από το είναι περνάμε και εμείς και παράγουμε ενέργεια, συμβάλλοντας στη δημιουργία του κόσμου».

 

Ντένης Κόκλας

Η συνέχεια του Είναι

Δυάς Εκδοτική

Σελίδες: 377