Η αγωνία τελείωσε. Η επιτροπή του βραβείου Man Booker αποφάσισε να χαρίσει φέτος την σημαντική διάκριση στην Ελέανορ Κάτον για το βιβλίο της «The Luminaries».
Η τελετή στο Guildhall του Λονδίνου ολοκληρώθηκε. Η νικήτρια μαζί με τη δόξα θα λάβει και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών.
Η νεότερη νικήτρια (μόλις 28 ετών) έχει γράψει ένα ογκώδες μυθιστόρημα 832 σελίδων (το δεύτερό της) με μπόλικο μυστήριο το οποίο διαδραματίζεται στην Νέα Ζηλανδία το 1866. Εκείνο το διάστημα αποβιβάζεται στη χώρα ο φιλόδοξος χρυσοθήρας Γουόλτερ Μούντι. Ο αρχικός του σκοπός είναι να πλουτίσει αλλά σύντομα θα εμπλακεί σ' ένα σύνθετο και ατελείωτο μυστήριο που τον "τυλίγει".
Τα βιβλία στο χώρο της απονομής
Oι έξι υποψήφιοι με τα βιβλία τους στα χέρια από χθεσινή εκδήλωση
Τα υπόλοιπα βιβλία της βραχείας λίστας ήταν τα εξής:
«We Need Names», της Νόβαϊολετ Μπουλαουάγιο
Νόβαϊολετ Μπουλαουάγιο
Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως έφτασε ως την τελική ευθεία για το Μαν Μπούκερ. Η ιστορία που διηγείται η νεαρή από τη Ζιμπάμπουε (η πρώτη μαύρη Αφρικανή που συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του Man Booker Prize) μοιάζει πολύ με την ίδια: Πρωταγωνίστρια η 10χρονη Ντάρλινγκ που η οποία προσπαθεί να επιβιώσει στην πατρίδα της αλλά τελικά ταξιδεύει στην Αμερική όπου μένει με μια θεία της. Ομως, κι εκεί, σε έναν κόσμο ελευθερίας και ευημερίας συνειδητοποιεί πόστο δύσκολη είναι η προσαρμογή για έναν μετανάστη.
«Harvest» του Τζιμ Γκρέις
O 68χρονος Τζιμ Κρέις έχει δηλώσει εξ'αρχής -κι ανεξάρτητα από το Μπούκερ- πως αυτό είναι το τελευταίο του βιβλίο. Ο συγγραφέας που έχει να μπει στις υποψηφιότητες από το 1997 έγραψε την ιστορία των κατοίκων ενός παράξενου και απομακρυσμένου χωριού στην αγροτική Αγγλία του 18ου αιώνα οι οποίοι ενώ ετοιμάζονται να γιορτάσουν το τέλος του θερισμού και της συγκομιδής στο τραπέζι του αφέντη τους αιφνιδιάζονται από δύο πυρκαγιές.
«The Lowland» της Τζούμπα Λαχίρι
Το μυθιστόρημα της Τζούμπα Λαχίρι "The Lowland" το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου) είναι ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό που μιλά για τη μοίρα και τη βούληση, την εξορία και την επιστροφή.
Οι ήρωες της Λαχίρι είναι δύο αδέλφια γεννημένα στην Ινδία, με διαφορά δεκαπέντε μηνών τα οποία είναι αχώριστα, παρά τις διαφορές τους. Μεγαλώνοντας, όμως, αυτές οι διαφορές τούς οδηγούν σε διαφορετικές πορείες. Ο ένας, παρορμητικός, εντάσσεται στο κίνημα των Ναξαλιτών και παλεύει ενάντια στις ανισότητες και την αδικία με όλο και μεγαλύτερο πάθος· ο άλλος, πιο φρόνιμος και φιλήσυχος, εγκαταλείπει την Ινδία και πηγαίνει στην Αμερική για να σπουδάσει. Μια τραγωδία όμως θα του δείξει ότι ποτέ δεν μπορείς ν' αφήσεις στ' αλήθεια πίσω σου το παρελθόν, και θα τον αναγκάσει να επιστρέψει εσπευσμένα στη γενέτειρά του, για να προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια που άφησε πίσω ο χαμός του αδελφού του, αλλά και να βοηθήσει την έγκυο χήρα του.
«A Tale for the Time Being» (Canongate) της Ρουθ Οζέκι
Στo μυθιστόρημα της Ρουθ Οζέκι (κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος) ξετυλίγεται μια ιστορία γεμάτη ευαισθησία και χιούμορ, ένα συναρπαστικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης.
Η Νάο είναι μια έφηβη από την Ιαπωνία που αντιμετωπίζει τη βία των συμμαθητών της και φλερτάρει με την ιδέα της αυτοκτονίας. Μοναδικό στήριγμα και πρότυπό της είναι η προγιαγιά της και μοναδική της παρηγοριά είναι ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει την καθημερινότητα της. Αυτό το ημερολόγιο, παρασυρμένο από τα κύματα του τσουνάμι, θα διασχίσει τον Ειρηνικό...
Η Ρουθ είναι μια συγγραφέας με σοβαρά προβλήματα έμπνευσης. Ζει σ' ένα απόμερο νησί του Καναδά, στις ακτές του Ειρηνικού, και σ' εκείνη έλαχε να βρει το ημερολόγιο που ξέβρασαν τα κύματα στην παραλία. Συνεπαρμένη από την ιστορία της Νάο, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια αναζήτησής της. Δεν ξέρει αν το κορίτσι είναι ακόμα ζωντανό, δεν γνωρίζει πού μπορεί να το βρει, αλλά είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει.
«The Testament of Mary» (Penguin) του Κολμ Τόιμπιν
Ηταν από τα φαβορί για το φετινό βραβείο Μπούκερ. Είναι, όμως, και το μικρότερης έκτασης βιβλίο που μπήκε ποτέ στην βραχεία λίστα του βραβείου. Εχει μόλις 104 σελίδες. Ο Κολμ Τόμπιν στο μυθιστόρημά του «The testament of Mary» («H διαθήκη της Μαρίας»), που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς καταπιάνεται με τα τελευταία χρόνια της ζωής της Παναγίας. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Εφεσο, την πόλη όπου έζησε η Μαρία προς το τέλος της ζωής της. Η Παναγία αμέσως μετά τον θάνατο του γιου της αποσύρεται εκεί, κρατά αμφιλεγόμενες σχέσεις με τους μαθητές του και συχνά δεν τους θεωρεί άξιους να μεταδώσουν τις διδασκαλίες του.
*Το Λογοτεχνικό Βραβείο Μπούκερ (Man Booker Prize) είναι εξαιρετικά σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο έργο γραμμένο στα αγγλικά. Βασική προϋπόθεση οι βραβευθέντες να είναι πολίτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ή της Ιρλανδίας.
*****