Ο ανθός της Λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας στην Αθήνα!
Με πλήθος σπουδαίων συγγραφέων να παρουσιάζουν τις δουλειές τους, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις το 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Με τον τίτλο «Η μαγεία της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα» (La magia de la literatura iberoamericana conquista Grecia), το 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση, από 15 έως 20 Ιουνίου στην Αθήνα και από 16 έως 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του πολιτισμού της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής που εστιάζει μεν στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, πλαισιώνεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις, από εργαστήρια και παιδικές δραστηριότητες, και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις.
Οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε!
ΔΕΥΤΕΡΑ 15/6
20.00-21.00
Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Μνήμη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες («Γκάμπο»)
Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Νομπελίστα Λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί γύρω από διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου τού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με τους Κολομβιανούς συγγραφείς Ουίλιαμ Οσπίνα και Δάσο Σαλντίβαρ. Ο Ουίλιαμ Οσπίνα είναι συγγραφέας και ποιητής, έχει τιμηθεί με το διεθνές Βραβείο Rómulo Gallegos το 2009 για το βιβλίο του «Η Χώρα της κανέλας», και είναι αρθρογράφος και επιμελητής της αυτοβιογραφίας του Γκαρσία Μάρκες. Ο Δάσο Σαλντίβαρ είναι ο συγγραφέας της πρώτης βιογραφίας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Το ταξίδι στην πηγή», και του βιβλίου «Los soles de Amalfi». Έχει δημοσιεύσει εργασίες για τον Σέσαρ Βαλιέχο, τον Αουγούστο Ρόα Μπάστος και τον Άλβαρο Μούτις, ενώ το 1981 απέσπασε το Βραβείο Jauja de Cuentos. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στην Ιταλία και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.
TΡΙΤΗ 16.6
18.50-19.50
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
Από το αρχαίο ελληνικό στο σύγχρονο ιβηροαμερικανικό
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Δρόσος συνομιλεί με τον Κολομβιανό συγγραφέα Ουίλιαμ Οσπίνα, μεγάλο μυθιστοριογράφο της ζωής των ιθαγενών και της Κατάκτησης της Αμερικής, εντοπίζοντας σημαντικά στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά στο έργο διαφόρων Ιβηροαμερικανών συγγραφέων. Σε συνεργασία με το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά και τα ελληνικά με διαδοχική διερμηνεία.
20.00-21.00
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
Παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας. Η θεία Τούλα» του Μιγκέλ δε Ουναμούνο
Σε αυτό το βιβλίο, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Τάσο Ψάρρη για τις Εκδόσεις Vakxikon.gr, βρίσκουμε ό,τι καλύτερο από την τέχνη της αφήγησης του Ουναμούνο. Πρόκειται για έναν κλασικό συγγραφέα της ισπανικής λογοτεχνίας που αναλύει την κατάσταση της γυναίκας και τη σχέση της με τον άντρα, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση την πίστη και την ύπαρξη. Ο μεταφραστής θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Διονύση Μαρίνο. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Vakxikon.gr. Στα ελληνικά.
21.10-22.10
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής»
Ο Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιάσων Πιπίνης παρουσιάζει στο βιβλίο του «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» μια σειρά στοιχεία, συνεντεύξεις κι εξομολογήσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε μια συνέντευξη του Κομαντάντε Ούγο Τσάβες από το 2010 και την ιστορία του θείου του συγγραφέα, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, πρώην Προέδρου του Περού. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η θεσμική οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Δρόσος και ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, ο οποίος θα συντονίσει και την συζήτηση. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κέδρος. Στα ελληνικά.
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.6
19.00-20.00
Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου
Διάλεξη: "Το πατρικό σπίτι και το ταξίδι στις καταβολές"
Ο Κολομβιανός συγγραφέας, βιογράφος και ερευνητής Δάσο Σαλδίβαρ, γνωστός κυρίως για την εικοσαετή και πλέον δουλειά του γύρω από τη ζωή και το έργο του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παρουσιάζει στη διάλεξή του τα ορόσημα στη ζωή και το έργο του Γκαρσία Μάρκες. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά.
20.10-21.10
Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου
Διάλεξη: «Η άνθηση της νεότερης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας»
Δε χωρεί αμφιβολία πως η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία ζει μια από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο πολλαπλασιασμός των συντελεστών της λογοτεχνικής δημιουργίας, καθώς και των διαύλων προβολής και διάδοσής της. Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες, η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία γίνεται σταδιακά παγκόσμια γνωστή χάρη σε μια πολυφωνία στη μυθιστοριογραφία, την ποίηση και τη θεατρική παραγωγή της, οι οποίες, μέχρι πριν λίγα χρόνια, δύσκολα περνούσαν τα σύνορα της χώρας. Θα μιλήσει ο καθηγητής Λεονάρντο Τόνους, λέκτορας, υπεύθυνος του Τμήματος Πορτογαλικής του Πανεπιστημίου Παρισίων-Σορβόννη και Συντονιστής του Προγράμματος Ανταλλαγών PLI (Πρόγραμμα Διεθνούς Πτυχίου) με διάφορα βραζιλιάνικα πανεπιστήμια. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας. Στα πορτογαλικά με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά.
21.00-22.00
Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγμα
Παρουσίαση του βιβλίου «Οι πληροφοριοδότες» του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες
Όταν ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Σαντόρο δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ούτε που διανοήθηκε ότι η πιο καταστροφική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο του τον πατέρα. «Οι πληροφοριοδότες» είναι μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη κρυφές και φανερές προδοσίες, οικογενειακές εντάσεις που αγκαλιάζουν μια ολόκληρη κοινωνία. Κυρίως όμως, αποτελεί μια εξέταση δίχως συμβιβασμούς ενός από τα πλέον αμφιλεγόμενα και αδιερεύνητα επεισόδια της πρόσφατης κολομβιανής Ιστορίας. Ο μεταφραστής του, Αχιλλέας Κυριακίδης και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαϊνης συνομιλούν με τον συγγραφέα. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα και τις Εκδόσεις
Ίκαρος. Στα ισπανικά με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά.
21.20-22.20
Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου
Συζήτηση: Ανακαλύπτοντας τον «Ισημερινό» του Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες
Όταν εκείνο το βροχερό δεκεμβριάτικο πρωινό του 1905 ο Λουίς Μπερνάρντο δέχτηκε την πρόσκληση του βασιλέα, δεν φανταζόταν τι του επεφύλασσε το μέλλον. Τώρα όμως, ήξερε πως έπρεπε να εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη ζωή της Λισαβόνας για να αναλάβει μια πατριωτική αποστολή στο μακρινό νησί Σάο Τομέ. Κι ούτε φανταζόταν ποτέ ότι θα έπεφτε θύμα του έρωτα, εκεί μακριά απ’ την πατρίδα. . . Ο «Ισημερινός» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που αποδίδει με λαμπρά χρώματα την πορτογαλική κοινωνία στα τελευταία χρόνια της μοναρχίας. Ο Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες τιμήθηκε για το μυθιστόρημά του αυτό με το μεγαλύτερο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Πορτογαλίας. Η μεταφράστριά του Μαρία Μανιάτογλου συνομιλεί με τον συγγραφέα για τη ζωή και το έργο του. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Στα πορτογαλικά με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά.
22.30
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
«Φάντο για την πανσέληνο» με τον Αντρέ Μάια
Η φωνή της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Αντρέ Μάια, επιστρέφει στο ΛΕΑ με ένα ρεπερτόριο «φάντο» και πορτογαλικής μουσικής που θα μας ταξιδέψει στα σοκάκια της πατρίδας του. Τη φωνή του συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Ψυχογιός - ακορντεόν, Νίκος Τερζάκης - κιθάρα, Μάνος Λούτας - κοντραμπάσο. Χορεύει ο Γιάννης Μήτσος. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας.
ΠΕΜΠΤΗ 18.6
18.00-19.00
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
Παρουσίαση του βιβλίου «Año tras año» του Αρμάντο Λόπεθ Σαλίνας
Στην πρώτη επέτειο από το θάνατο του Αρμάντο Λόπεθ Σαλίνας, οι εκδόσεις Dyskolo (www.dyskolo.cc), παρουσιάζουν σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου ένα μυθιστόρημα (Βραβείο Ruedo Ibérico 1962) απαγορευμένο στην Ισπανία την εποχή του φρανκισμού. Χάρη στη συνεργασία των κληρονόμων του συγγραφέα, το βιβλίο δημοσιεύεται με άδεια creative commons, η οποία επιτρέπει ελεύθερη λήψη και ανάγνωση. Ο δημοσιογράφος και συντονιστής των εκδόσεων Dyskolo, Αντόνιο Κουέστα, συνομιλεί με την καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ. Σε συνεργασία με τις ψηφιακές εκδόσεις Dyskolo. Στα ισπανικά.
19.10-20.50
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
Η «κατασκευή» ενός βιβλίου: παρουσίαση του μεσαιωνικού καταλανικού έργου «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή» - Απόσπασμα από το «Χρονικό», του Ραμόν Μουντανέ (Mετάφραση, εισαγωγή, σημειώσεις και σχόλια: Νίκος Πρατσίνης, Εκδόσεις Στοχαστής/Barcino, 2014).
Οι Καταλανοί μισθοφόροι (γνωστοί ως αλμογάβαροι) προσκεκλημένοι του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου για να πολεμήσουν τους Τούρκους, φθάνουν στην Κων/πολη στις αρχές του 14ου αιώνα και συντρίβουν Τούρκους και…. Βυζαντινούς. Για να δημιουργήσουν, τελικά, το καταλανικό δουκάτο των Αθηνών και των Νέων Πατρών (Υπάτης).
Αυτό το βιβλίο μας χαρίζει τη μία και μοναδική «άλλη ματιά» -καταλανική- στα γεγονότα, τη ματιά του πολεμιστή και λογιστή της εκστρατείας, και μας πληροφορεί για το Στέμμα της Αραγωνίας και την «ειδική σχέση» του με το Βυζάντιο, τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, τις απαρχές της καταλανικής γλώσσας και γραμματείας, τον αντίκτυπο της εκστρατείας στην Καταλωνία και άλλα πολλά. Θα μιλήσουν ο Νίκος Μοσχονάς, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Νίκος Πρατσίνης, μεταφραστής, διερμηνέας, καθηγητής μετάφρασης στο Αbanico και συνιδιοκτήτης της COΜ OE, Διερμηνεία-Μετάφραση και ο Pere Romero Puig, καθηγητής ισπανικής και καταλανικής γλώσσας και συνιδιοκτήτης του Abanico. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Στοχαστής. Στα ελληνικά.
20.00-21.00
Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγμα
Παρουσίαση του βιβλίου «Η μετέωρη Ελλάδα: Παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας» του Πέδρο Ολάγια
«Από το ξεκίνημα εκείνης της ελληνικής προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός τεχνητού και ανθρώπινου χώρου όπου θα ήταν δυνατή η πραγμάτωση της δικαιοσύνης και όπου η κοινή μοίρα θα κυβερνιόταν απ’ την ανθρώπινη βούληση, οι πολίτες ήταν η πόλη, και επομένως και το Κράτος… […] Εν τέλει, η ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η ιστορία της σταδιακής μεταβίβασης της εξουσίας στα χέρια των πολιτών. Γι’ αυτό και σήμερα, ίσως θα ήταν σκόπιμο να ιχνηλατήσουμε στις γωνιές αυτής της ακατάβλητης πόλης αυτό που τότε οδήγησε σ’ εκείνο το εντυπωσιακό επίτευγμα· ν’ ανιχνεύσουμε την κληρονομιά της και ακόμα ν’ αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις της· και να το κάνουμε τώρα, ως κάτι ανυπέρθετο, τώρα που στις ελαττωματικές μας δημοκρατίες οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται όλο και πιο μακριά από τους πολίτες.» Ο Δημήτρης Αγγελής, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού Φρέαρ, συνομιλεί με τον Ισπανό συγγραφέα και Πρέσβη του Ελληνισμού Πέδρο Ολάγια για το νέο του βιβλίο. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Παπαζήση και το Public. Στα ελληνικά.
21.00-22.00
Τόπος διεξαγωγής: Polis Art Café
Παρουσίαση του βιβλίου «Αλλοτρίωση» της Διαμέλα Ελτίτ
Η συγγραφέας Διαμέλα Ελτίτ είναι Χιλιανή παλαιστινιακής καταγωγής. Το βιβλίο της «Αλλοτρίωση» μεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τη μεταφράστρια και διερμηνέα Σαπφώ Διαμάντη για τις Εκδόσεις Νότιος Άνεμος. Στο έργο αυτό, μας παρουσιάζεται μια ζοφερή, ρεαλιστική θεώρηση των αποτελεσμάτων της παγκοσμιοποίησης και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς στη Χιλή, ένα είδος έπους της περιθωριοποίησης, μια καταγγελία των πολιτικών που οδηγούν στην απόγνωση.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και τις Εκδόσεις Νότιος Άνεμος.μΣτα ισπανικά με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.6
16.30-18.30
Τόπος διεξαγωγής: Abanico
Εργαστήρι λογοτεχνικής δημιουργίας: «Στ’ όνειρό μου βλέπω τους συνταξιδιώτες μου»
Ο Τζοβάνι Γκόμες, ποιητής και εκδότης του κολομβιανού λογοτεχνικού περιοδικού “Luna de locos”, φέρνει μαζί του ένα εργαστήρι λογοτεχνικής δημιουργίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στη γενέτειρα πόλη του, την Περέιρα, Κολομβία. Στο εργαστήρι αυτό θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις καθημερινές γνώσεις και τα βιώματα με την προοπτική μιας λογοτεχνικής δημιουργίας. Θέσεις περιορισμένες. Για εγγραφή στη εργαστήρι, επικοινωνήστε με το: [email protected]. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα και το Abanico.Στα ισπανικά.
17.30-18.30
Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου
Διάλεξη: Λογοτεχνία της Βενεζουέλας, λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής
Λογοτεχνία, διηνεκής φωνή μιας κοινότητας. Το μεγάλο έργο επιτάσσει μια γλώσσα, και αυτή διαμορφώνει πολιτισμικά ένα έθνος. Πιστεύω σε μια λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία σημαίνει αγκαλιάζω το έθνος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, μια πολιτισμική κοινότητα 540 εκατομμυρίων ανθρώπων, που η επικράτειά της εκτείνεται σε 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, και ενστερνίζεται τις αξίες μίας θρησκείας και δύο ρομανικών γλωσσών, συγγενών και επικρατέστερων. Καθώς όμως η Δική μας Αμερική έχει χωριστεί με τεχνητά σύνορα, η λογοτεχνία μας έχει διασπαστεί στις πλασματικές δημοκρατίες των θεμάτων και των ειδών. Ας διερευνήσουμε μερικά μόλις γνωρίσματα αυτού του ανεξάντλητου ωκεανού, περιοριζόμενοι στην ταραχώδη πεζογραφία του και στον πρόσκαιρα σύγχρονο χαρακτήρα της. Ο Βενεζολάνος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία είναι συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας, και έχει συγγράψει κείμενα όπως το «Guaicaipuro Cuatemoc cobra la deuda a Europa», διηγήματα όπως το «Pare de sufrir» και μυθιστορήματα όπως το «Pirata», μεταξύ άλλων.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.Στα ισπανικά με διερμηνεία στα ελληνικά.
19.00-20.00
Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου
Συζήτηση: Λογοτεχνία και πραγματικότητα. Η πρόκληση και ο ρόλος του συγγραφέα
Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο συγγραφέας της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Πρόσφατα δημοσίευσε μια τετραλογία σχετικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και «Αθήνα της μιας διαδρομής». Το έργο του έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία, όπως το Point du Polar Européen 2013, το Pepe Carvalho 2012 και το Negra y Criminal 2011. Ο Κολομβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες είναι ένας από τους Λατινοαμερικάνους μυθιστοριογράφους με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή. Συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων, έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, όπως το Alfaguara de Novela 2011 για το βιβλίο του «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν», το Εθνικό Βραβείο Δημοσιογραφίας Simón Bolívar και το Βραβείο Roger Caillois που του απονεμήθηκε το 2012 στο Παρίσι για το σύνολο του έργου του. Συνομιλούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και μεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα, και το Public. Στα ισπανικά και τα ελληνικά με διερμηνεία
20.00-21.00
Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγμα
Παρουσίαση του βιβλίου «Η εσχάτη των ποινών» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο
Λίμα, Περού, 1978. Ολόκληρη η χώρα, γεμάτη ελπίδα και με κομμένη την ανάσα, παρακολουθεί προσηλωμένη στη μικρή οθόνη την εθνική της ομάδα στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Πίσω απ’ τη γιορτή του Μουντιάλ, στους έρημους δρόμους, διαδραματίζεται μια σκοτεινή ιστορία που ξεκινά όταν ένας άντρας με έναν περίεργο σάκο στα χέρια, πέφτει θύμα καταδίωξης και δολοφονίας σε μια φτωχογειτονιά της περουβιανής πρωτεύουσας. Οκτώ χρόνια μετά τη δημοσίευση του βιβλίου «Κόκκινος Απρίλης» (Βραβείο Μυθιστορήματος Alfaguara 2006), ο πρωταγωνιστής του, Φέλιξ Τσακαλτάνα, έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα συρροή εγκλημάτων. "Η εσχάτη των ποινών» είναι ένα καθηλωτικό θρίλερ όπου η πολιτική, το ποδόσφαιρο, ο αγώνας για επιβίωση και ο θάνατος συνυφαίνονται σε ένα ρυθμό γεμάτο παλμό. Με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνομιλούν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο μεταφραστής Κώστας Αθανασίου. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας, Πρεσβεία του Περού, την Acción Cultural Española, το Public και της Eκδόσεις Καστανιότη. Στα ισπανικά και τα ελληνικά με διερμηνεία.
20.30-21.30
Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου
Συζήτηση: Νεοφιλελευθερισμός, γυναίκα και πολιτισμός
Η διακεκριμένη Χιλιανή συγγραφέας παλαιστινιακής καταγωγής, Διαμέλα Ελτίτ, θεωρήθηκε στη δεκαετία του ’80 η γυναικεία φωνή της Χιλής, χάρη στη συγκρότηση ενός καινοτόμου σχεδίου συγγραφής - μια θεωρητική, αισθητική, κοινωνική και πολιτική πρόταση με βάση έναν νέο χώρο ανάγνωσης. Συνομιλία με τον Ελληνοπερουβιανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιάσωνα Πιπίνη. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής. Στα ισπανικά και τα ελληνικά με διερμηνεία.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.6
11.00-12.00
Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
Παίζειν στα ισπανικά: «Παραμύθια από αέρα, ιστορίες από χαρτί», με ιστορητή τον Πάμπλο Άλμπο
Ο Πάμπλο Άλμπο είναι συγγραφέας και προφορικός αφηγητής. Θα απλώσει τα βιβλία που έχει γράψει σε κοινή θέα. Τα βιβλία θ’ ανοίξουν και τα τυπωμένα λόγια θα πετάξουν απ’ το χαρτί στο στόμα του. Απ’ το στόμα του στον αέρα. Απ’ τον αέρα στ’ αφτιά σου. Κι αν αφουγκραστείς, θα μπορέσεις να διαβάσεις με τ’ αφτιά σου τα βιβλία του Πάμπλο Άλμπο όπως τα αφηγείται ο ίδιος. Βιβλία που κυκλοφορούν στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία και μπορείς να τ’ ακούσεις με τα μάτια. Ένα θέαμα προφορικής αφήγησης, η στιγμή όπου πρωταγωνιστούν οι λέξεις σε μια διαδοχή ιστοριών που ακούγονται μεγαλόφωνα. Οι λέξεις υποβάλλουν εικόνες και οι διηγήσεις διαδέχονται η μια την άλλη στη φαντασία κάθε ανθρώπου που τις ακούει, σε ένα δρώμενο διαρκούς δημιουργίας. Η ίδια η ιστορία αποκτά τόσες εκδοχές όσες και τα άτομα που την ακούν, όπως συμβαίνει με τη σιωπηλή ανάγνωση.
19.00-20.00
Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
Ας μιλήσουμε για θέατρο: «Ο πιο άσχημος άντρας της Αθήνας»
Ο Ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας Άλβαρο Μαλμιέρκα, σκηνοθέτης ενός από τα πιο χειροκροτημένα θεατρικά έργα στην Ουρουγουάη, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, «Ο πιο άσχημος άντρας της Αθήνας», συνομιλεί με τον μεταφραστή, ειδήμονα του ιβηροαμερικανικού θεάτρου, συνιδρυτή της διαδικτυακής πύλης “Teatro Pasión” και συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αμερικής, Δημήτρη Ψαρρά. Στη συνέχεια, θα αναγνωστεί ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο «Ο πιο άσχημος άντρας της Αθήνας». Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Teatro Pasión. Στα ισπανικά και τα ελληνικά με διαδοχική διερμηνεία.
20.30-21.30
Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
Αφιέρωμα: «Ο δικός μου Γκαλεάνο»
Ο μεγάλος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρντο Γκαλεάνο απεβίωσε στις 13 Απριλίου του 2015, αφήνοντας πίσω του μιαν αθάνατη κληρονομιά. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» και «Μνήμες φωτιάς» άφησε το στίγμα του σε όσους τον διάβασαν και τον γνώρισαν. Σε αυτό το μετά θάνατον αφιέρωμα συμβάλλουν από την Πρεσβεία του Ουρουγουάη Αdriana Lucini, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο καθηγητής ισπανικής φιλολογίας Γιώργος Σιορίκης και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, που θα μας εξιστορήσουν την προσωπική τους εμπειρία από τον Ουρουγουανό συγγραφέα.
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και τις Εκδόσεις Πάπυρος. Στα ελληνικά.