"Ο Κόκκινος Κάβουρας"

Ο Μίµης Ανδρουλάκης επέστρεψε με µυθιστόρηµα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 12.11.2013 | 10:00

 

 

 

"Καλύτερα να µην έγραφα την ιστορία αυτού του πράκτορα στο Κόµµα. Καλύτερα, καθώς, τριάντα χρόνια µετά, το 2013, τη µεγάλη χρονιά της κυβερνοκατασκοπείας, ένας ανεµοστρόβιλος συµβάντων µε παρέσυρε πολύ µακριά, µέχρι τα άδυτα του κόσµου των µυστικών υπηρεσιών και τα σκοτάδια του Διπλού Ανθρώπου. Μακάρι να συνέχιζα να λέω την ιστορία του µ' ένα ποτήρι κρασί σε µικρές συντροφιές. Έλα, όµως, που φοβάµαι µη χαθεί, µη δεν αποµείνει κανείς που να την έχει ζήσει από πρώτο χέρι και να µπορεί να την αφηγηθεί".

 

 

Ο Κόκκινος Κάβουρας βασίζεται σε µια πραγµατική ιστορία γραµµένη σαν παραµύθι. Και είναι το νέο βιβλίο του Μίµη Ανδρουλάκη με το οποίο επιστρέφει στο µυθιστόρηµα µετά από δέκα χρόνια -διάστηµα που αφιέρωσε στη συγγραφή βιβλίων µε επίκεντρο την κρίση.

 

Είναι η δεύτερη συνεργασία του µε τις εκδόσεις Πατάκη µετά το ὅπλων κρίσις (2012). Κυκλοφορούν επίσης τα παρακάτω έργα του από τις εκδόσεις Καστανιώτη: Έτσι κάνουν όλες – Ο ερωτικός βίος του Καθηγητή «Νοστράδαµου» (2011), Η Έβδοµη Αίσθηση – troika Μοίρα (2010), Ε! Πρόεδρε (2009), Λευκό Κοτσύφι, blue tree, Μαύρο Καράβι (2008), Θηλυκό Πόκερ (2006), Ζητούνται Αλχηµιστές (2005), Βαµπίρ και κανίβαλοι (2004), Τάνγκο του Τσε – Από την Τάνια στην Τίνα (αφήγηµα για την παγκοσµιοποίηση στον 21ο αιώνα, 2002), Η γυναίκα της όγδοης µέρας (Μυστικός έρως – Απόκρυφος βίος) (µυθιστόρηµα, 2001), Μν (γυναικείο αντιµυθιστόρηµα, 1999), Το χαµένο µπλουζ (µυθιστόρηµα, 1997), Ο Μυστικός Νοέµβρης (µυθιστόρηµα, 1996), Ο σωσίας και οι δαίµονες του πάθους (1995), The Dream – Σκιές στην Αθήνα (1994). Παλαιότερα πολιτικά και ιδεολογικά έργα του είναι: ΜΕΤΑ (Νέα Σύνορα, 1992), Ο σοσιαλισµός στο κατώφλι του 2000 (Σύγχρονη Εποχή, 1983), Σοσιαλιστική αυτοδιαχείριση και γραφειοκρατία (Σύγχρονη Εποχή, 1982), Προβλήµατα του Κράτους (Σύγχρονη Εποχή, 1979). Συµµετείχε επίσης σε διάφορα συλλογικά έργα. Έχει δηµοσιεύσει µια σειρά κοινωνικών και πολιτικών µελετών.

 

 

    Ο Μίµης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης τον Νοέµβρη του 1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε µέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέµβρη του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια. Αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε µε το βιβλίο του ΜΕΤΑ (1992) την πρόταση για την ανασύνθεση της Αριστεράς και ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Επέστρεψε στη θεσµική πολιτική το 2004. Είναι σήµερα ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών. Ασχολήθηκε µε την οικονοµική ανάλυση-πρόγνωση στον ιδιωτικό τοµέα. Είναι µέλος της ΕΣΗΕΑ. Δηµιούργησε εκποµπές σε µια σειρά ραδιοφωνικούς σταθµούς. Έγραψε θεατρικά έργα και άλλα αφηγήµατα για το ραδιόφωνο, καθώς και ιστορικά αφιερώµατα για τα µεγάλα ρεύµατα της παγκόσµιας µουσικής.